• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

16 Bin Rum ve 4 Bin Maronit’e geri dönüş yolu

Crans-Montana sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye yeni tek taraflı adımlar atmayı planlamaya başladığı iddia edildi.
16 Bin Rum ve 4 Bin Maronit’e geri dönüş yolu

Detay Gazetesi

Bu adımların arasında kapalı Maraş’ın yasal sahiplerine geri iadesi ile halen Türk askeri kontrolünde bulunan Karpaşa, Ay Marina ve Asamatos köylerinin Kıbrıslı Maronit sahiplerinin kullanımına ve geri dönüşüne izin verilmesi olduğu öğrenildi.

20 BİN GÖÇMEN DÖNEBİLECEK

Türk tarafının üzerinde çalıştığı iddia edilen yeni planlamalara göre kapalı Maraş’a 16 bin yerinden edilmiş Kıbrıslı Rum ile birlikte Maronit köylerine de 4 bin Maronitin geri dönmesini içerdiği öğrenildi. Böylelikle Türk tarafı atacağı tek taraflı adımlarla 20 bin göçmenin yeniden evlerine ve mallarına geri dönmesini planladığı ön görülüyor.

DENKTAŞ: "ŞAŞIRTACAK SÜRPRİZ ÖNERİLERİMİZ VAR"

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, “Kıbrıs Türk tarafının 2003 yılında sınır kapılarının açılmasında olduğu gibi Kıbrıslı Rumları ve uluslar arası toplumu şaşırtacak girişimlerde bulunabileceğini” açıkladığı haber verildi.

Kathimerini gazetesi, “Şaşırtacak Önerilerimiz Var – Kıbrıs Türk tarafı 2003 Yılında Sınır Kapıları Açıldığında Olduğu Gibi Kıbrıs Rum Tarafını ve Uluslararası Toplumu Şaşırtacak Şekilde Hareket Edecek” başlıkları altında, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın söyleşisine yer verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, “Kıbrıs Türk tarafının 2003 yılında sınır kapılarının açılmasında olduğu gibi Kıbrıslı Rumları ve uluslar arası toplumu şaşırtacak girişimlerde bulunabileceğini” açıkladığı haber verildi.

Serdar Denktaş söyleşisinde özetle, Crans Montana zirvesi ve sonrasında yaşananlar ile Kıbrıs Türk tarafının bundan sonra atacağı adımlara değinirken, KKTC’nin Türkiye’nin eyaletine dönüşmesini siyasi partilerin kabul etmediğini, Türkiye’nin de böyle bir talebinin olmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının ne gibi alternatif planlara sahip olduğunun sorulması üzerine ise Denktaş, “önerilerini yazılı olarak başkana sunduklarını, 2003 yılında kapıları açarak Kıbrıslı Rumları ve uluslar arası toplumu şaşırttıklarını, aynısının bugün de olabileceğini” söyledi.

Denktaş: “Kıbrıs Rum tarafı ve uluslar arası toplumu şaşırtacak önerilerimiz var. Uygun zaman geldiğinde bunları açıklayacağız. Kıbrıs Türk tarafının tümü tarafından alınacak bir karardır” şeklinde konuştu.

Müzakereler sebebiyle raflarda bekleyen pek çok öneri bulunduğunu ve bunların artık Türkiye’yle görüşülerek uygulamaya konmaları gerektiğini vurgulayan Denktaş, uluslararası izolasyonlardan çıkılması gerektiğini, buna paralel olarak Kıbrıs Rum iş insanlarıyla işbirliği yapılmasının koşullarının yaratılması için yeni fırsatların oluşturulması gerektiğini belirtti.

Denktaş, Crans Montana zirvesinin başarısızlığı konusunda ise, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye’nin aynı fikirde olduklarını; Kıbrıs’taki tarafların parametrelere ve iki toplumlu, iki kesimli federasyona yaklaşımlarının birbirlerinden çok farklı olduklarını vurguladı.

Denktaş ayrıca, “iki toplumlu, iki kesimli federasyona desteğini çektiğini” belirterek “federal çözümün ancak, Kıbrıs Rum tarafı ve uluslar arası toplumun adada iki eşit toplum olduğunu kabul etmesi durumunda mümkün olabileceğini” sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler