• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

2. Toprak Ana Günü Balalan'da gerçekleştirilecek

2. Toprak Ana Günü Balalan'da gerçekleştirilecek
2. Toprak Ana Günü Balalan'da gerçekleştirilecek

İşte o açıklama;

Terra Madre (Toprak Ana) Ağı Slow Food tarafından 2004 yılında kurulmuştur. Terra Madre, küçük ölçekli çiftçileri, hayvan yetiştiricilerini, balıkçıları, gıda zanaatkârlarını, akademisyenleri, aşçıları, tüketicileri ve 180′den fazla gençlik grubunu kapsayan bir ağdır. Ayni zamanda iki yılda bir yapılan dünya toplantıları, bölgesel-ulusal toplantılar, uluslararası aksiyon günü ve gıda sistemi ile ilgili olan bütün uluslararası projelerle ilgili etkinlikler düzenlenmektir.

 

Terra Madre pozitif küreselleşmeyi temsil eder. Tarımdaki endüstriyel girişime ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına teslim olmayı reddedenlerin sesi olmuştur.

Topark Ana Gününde (Terra Madre) yerel gıda ve yemek kültürlerini korumak ve güçlendirmek için yapılan aktivitelerle beraber Terra Madre Ağı her gecen gün hızla büyümeye devam ediyor. Yerel gıda kültürlerini güçlendirmek ve korumak için yapılan bu aktiviteler sayesinde Terra Madre ailesi her gecen gün büyümektedir. 2009 yılından bu yana her sene 10 Aralık’ta kutlanan Terra Madre Günü, Slow Food Terra Madre Ağı üyelerinin sürdürülebilir üretim ve tüketimini yerel karar alıcılara seslerini duyurabileceklerin bir gün haline gelmiştir. Terra Madre Günü yerel gıdanın ve mutağın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Bugün Mehmetcik Belediyesi olarak Cittaslow üyeliğini alarak ülkemizde III. Kent olduk. Bizler bu yaşam tarzını ve felsefesini desteklerken amacına uygun ve felsefesine bağlı kalarak adımlar atmayı hedefledik. Ve tüm çalışmalarımız da bu doğrultuda sürmektedir..

 

Mehmetcik Belediyesi olarak bu yönde çok ciddi ve kalıcı adımlar attık.Bu adımların başında “Kültür Elçilerini Yetiştişdik”. 140 öğrencimiz 7 dalda eğitim almaktadırlar. Ve geleceğin neslini yetiştirmek için kolları sıvadık. Sürdürülebilir bir yaşamın, mutfağın ve çevrenin temelini attık. Bunun yanında Tohum Merkezini kurduk. Zeka Bey Tohum merkezi olarak.Yerel tohumların korunması, artırılması ve bu yönde başta çifcilerimiz ile halkımız üzerinde farkındalığı yaratarak yerel tohumlara sahip çıkılmasını hedefledik. İlk yıl çalışmalarımızda 40 çeşit tohum ekerek yaklaşık 300-400 kg tohum elde ettik. 11 Araliktaki Toprak Ana Gününde de Yeryüzü EKO Marketin temelini atıyoruz.Ve 2017 yılında da hizmete girmesini planlıyoruz.

 

Bu yıl kutlaycağımız Uluslararası Toprak Ana Gününün de ayrı bir özelliği vardır. Cittaslow genel sekreteri yanında Türkiye’den Seferihisar Belediye Başkanı ve diğer Cittaslow kent belediye başkanları da aramızda bulunacaktır. Ve Toprak Ana Gününü birlikte kutlayacağız. Kültür Elçileri korteji ile saat 10:00‘ da başlayacak etkinlik, Kültür Elçileri Çocuk korosu, Halk danları gösterileri, Kültür Elçileri, Yetişkin Standları, Kıbrıs Polifonik korolar derneği othello çok sesli korosu konseri, Garavolli konulu yemek yarışması, Zeka Bey tohum merkezi ata tohumu dağıtımı ve daha birçok etkinlik akşam 17:00‘ a kadar ziyaretçilere sunulacak. Ve 11 Aralık Günü de Toprak Ana (Terra Madre) gününü kutlayacağız. Balalan Köyünde düzenlenecek etkinliğimiz 1 gün sürecektir. Yerel mutfaktan yerel müziğe ve etkinliklere kadar zengin bir program ile kutlayacağıız Toprak Ana Gününde Kıbrıs mutfağına özgü yiyecek stantlarının kurulması, Kültür elçisi olarak seçilmiş ve eğitim alan çocuklarımızın kuracağı Kültür Elçileri Stantlarında üretip sunacakları ürünlerini tatma, el sanatlarını da satın alabileceksiniz.  Diğer taraftan bu etkinliğimizde bir ilke imza koyuyoruz. Galatya ve Karpaz Otantik mutfğının yemek, tatlı ve hamur işleri gibi birçok yemeğimizin sergisinin ikincisi  açılıyor. Ve unutulmaya yüz tutmuş bu sergimizde farkındalığı yaratmak yanında yerel mutfağımızın sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışacağız. Toprak Ana’nın bir ürünü ve Cittaslow’un bir ilkesi, felsefesi olarak bu yıl organize ettiğimiz özelde Karpaz genelde Kıbrıs mutfağı kültürü yemeklerimizi de fotoğraflar ile yurt dışına taşıyarak sergilemeyi hedefliyoruz. Kültür elçilerimizin fotoğraf sergisi ayrı bir önem taşımaktadır. Sizleri 11 Aralık tarihinde Balalan köyüne Toprak Ana Gününe bekliyoruz. Bu günü doya doya yaşayın.

 

 

Cemil SARIÇİZMELİ

Başkan

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler