• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

“2015 Girne Kent Kurultayı” gerçekleştirildi

“2015 Girne Kent Kurultayı” gerçekleştirildi

Girne Belediyesi’nin düzenlediği, “2015 Girne Kent Kurultayı”  Grand Pahsa Otel’de gerçekleştirildi.

“Kent komiteleri kente sahip çıkıyor” sloganı adı altında 2’ncisi düzenlenen kurultay, açılış konuşmalarıyla başladı. Konuşmaları, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova ve TDP Girne Milletvekili, Girne İlçe Başkanı Zeki Çeler gerçekleştirdi.

Konuşmalarının ardından, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 1. Girne Kent  Kurultayı’nda oluşturulan; “sözleşme, imar, kent güvenliği , kültür sanat ve kültürel  varlıkların korunması ,  çevre, kadın, turizm ve Girne’nin tanıtımı , trafik ve yol düzeni, okullar ve eğitim, ekonomik kalkınma, sağlıklı yaşam, uluslararası sakinler  tarih ve muhtarlar”  komitelerinin hazırladığı  raporlar sunuldu.

GÜNGÖRDÜ

Güngördü, 2014 yılında yapılan belediye başkanlığı seçimleri sürecinde, kent kurultayı yapılması yönünde bir düşünce ortaya koyduklarını, seçimin kazanılmasından sonra ise bunu geçen yıl yaşama geçirdiklerini anımsatarak, kurultayı kente sahip çıkılması ve var olan mevcut sorunların çözülmesi için düzenlediklerini kaydetti.

“Ortak akıl ile birlikte kent ve sorunlara sahip çıkma, yapılmayanları gündeme getirme, yapılanları daha iyi yapma, geliştirme en temel görevimizdir” diyen Güngördü, bu tür organizasyonların şeffaf, katılımcı demokratik bir anlayışının parçası olduğunu söyledi.

Geçen kurultayda oluşturulan komitelerin, yıl içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalarda ciddi ilerlemeler alındığını ifade eden Güngördü, bugün komitelerin önerdiği ve belediyenin bir kısmını hayata geçirdiği raporlarını teslim alacaklarını kaydetti.

Girne Belediyesi’nin bu kapsamda üzerine düşen görevi yerine getirdiğine inanç belirtti. Güngördü’nün, hayata geçirdiklerini belirttiği projeler özetle şöyle:

“Kervansaray halkına yönelik anket yaptık. İmar planı konusunda Şehir Planlama Dairesi ile birlikte halka bilgi verme amacıyla toplantı gerçekleştirdik. Hayvan Barınağı konusunda vatandaşları bilgilendiren toplantı düzenledik. Kent yönetimine halkın katılımını açma yanında birçok işe imza attık.

Kordonboyu’nda ışıklandırma, kaldırım ve peyzaj, Girne Kalesi’nin batı kısmı ve etrafında Polis Genel Müdürlüğü ile bölgeyi suçlardan arındırmak için aydınlatma, yürüyüş yolu yaptık. Girne’ye iki noktada yeraltı çöp konteyneri yerleştirdik. Kurumsal temizlik kampanyası oluşturduk. Konturlu su sayacı ödeme noktalarını artırdık. Ön ödemeli elektronik su sayacıyla ilgili ilk kez ihaleye çıktık ve akıllı sayaç sayısını toplamda 8 bine ulaştırdık. Karaoğlanoğlu Antis bölgesi sahil düzenleme ve deniz panayırı alanı için çalışmalara başladık.

Trafik sorununu çözmek için trafik uzmanlarının önerileri doğrultusunda Girne Trafik Master Planı hazırlamaya başladık. Bu kapsamda Bellapais ışıklarını yeniden düzenledik. Mevcut otobüs duraklarını elden geçirip yenilerini ekledik. Oğuz Veli Ortaokulu önüne trafik akışını yavaşlatan korunaklı yaya geçidi yaptık. Sorumluluk alanımız dışında olmasına rağmen kötü durumda olan Girne Mendireği’nin elektrik ve su alt yapısını yeniledik, zemini asfaltladık. Kentte 25 sokakta asfalt çalışması yaptık.  Köyler ile kent merkezi arasında yürüyüş bağlantısı sağlamak için kaldırım çalışması başlattık. Açık Pazar ile ilgili çalışma başlattık ve üzerini kapatarak 200 stantlık alan oluşturduk. Kentte kültürel ve sanatsal etkinliklere de ağırlık vererek Girne Belediyesi bünyesindeki GİBETSU’yu yeniden hayata geçirdik. Tiyatro günleri düzenleyerek yerli ve yabancı grupları ağırladık. Ünlü yabancı sanatçılar da kente geldi. Köylerde ise İpek Koza, Pekmez, Alıç Festivalleri düzenledik. Leymosun Kültür Evi hizmete açtık.  Doğanköy eski Muhtarlık binası restore edilerek köy evine dönüştürüldü. Zeytinlik Muhtarlık binası tamir edildi.

Atık su arıtma tesisinin rehabilitasyonu için Türkiye’den uzmanlar eşliğinde çalışma başlattık. Kanalizasyon ağını genişlettik. Yağmur suyu master planı çerçevesinde eğim haritaları oluşturulması için çalışma başlattık. Toplam 10 park engelli bireyleri de düşünerek yeniden düzenlendi. Sivil toplum örgütleriyle birlikte birçok okul ve kent genelinde peyzaj çalışması yaptık, ağaç diktik. Kaldırımları görme ve bedensel engellilere uygun olarak yeniden düzenlemeye başladık. Girne Turizm Limanı’ndaki tır sorununu çözme yönünde bölgedeki evlerin önlerine demir babalar yerleştirdik ve araçlara park yeri temin etmek için ilgili bakanlıkla çalışmalara başladık.”

ENVERGİL

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ise, Girne Belediyesi’ni düzenlediği kent kurultayı nedeniyle kutlayarak,  belediyelerdeki demokrasi mücadelesinin ülke demokrasilerinin yükselmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

“Kurultayda Girneliler kentin sorunlarını, daha sonra da yaptıkları eleştirilerin ne kadar hayat bulduğunu tartışacaklar” diyen Envergil, bu durumun bir anlamda halkın yönetime ortak olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Girne Kaymakamlığı’nın bölgede yaptığı birçok çalışmanın belediyelerle birlikte yürütüldüğünü ifade eden Envergil, işbirliği için belediyelere teşekkür etti.

BEROVA

DP-BG  Girne Milletvekili Özdemir Berova da, geçen yıl  gerçekleştirilen kurultayda, halkın katılım ve ihtiyaçları ön planda tutularak  kentin geleceği yönünde bir yol haritası çizilmesinin hedeflendiğini; bunun bir devamı niteliğindeki bugünkü kurultayda ise  komitelerin yıl boyunca hazırladığı raporların sunulacağını  belirterek, hazırlanan raporların kentin geleceğinin belirlenmesinde  yol gösterici olacağını kaydetti.

Berova, tarihi  değerleri doğal güzellikleriyle  adanın turizm kenti olan Girne’de “kentin kalbi” olan Girne Antik Limanı’nda,  “yönetimdeki çok başlılık” nedeniyle  birçok sorun olduğunu ifade ederek,  bu sorunların giderilmesi ve antik limanın kontrol altına alınması için milletvekillerinin üzerine düşen görevi  yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

ÇELER

TDP Girne İlçe Başkanı ve Milletvekili Zeki Çeler de, Girne’de halkın katılımıyla kentin geleceğine ışık tutacak böyle bir kurultayın yapılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Ülke insanının,  çağdaş ülkelerde olduğu gibi  altyapı hizmetleri yanında, sosyal, kültürel  sportif faaliyetler, yeşil alanlar,  trafik sorununun giderilmesi  gibi hizmetleri  bir arada barındıran modern bir  belediyecilik  hizmeti beklentisi olduğunu belirten Çeler, bunun sağlanabilmesi için  merkezi hükümet ve yerel yönetimler yanında insanlara da çok önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Kurultay ve komitelerin yapacağı çalışmalarda, Girne’yi daha güzel, yaşanabilir, herkesi kucaklayan, sosyal kültürel faaliyetlerin daha yoğun ve kaliteli olduğu,  yaşayan her canlının hayatını  kolaylaştıracak bir  kent haline getirmesini dileyen  Çeler, bunun sağlanabilmesi için insanların  yaşadığı şehre sahip çıkmasının büyük  önem taşıdığını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler