• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

2015’in son görüşmesi gerçekleşti

2015’in son görüşmesi gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 2015 yılının son liderler toplantısını dün gerçekleştirdi.

Akıncı ile Anastasiadis, 7, 14 ve 29 Ocak tarihlerinde yeniden bir araya gelme kararı aldı.

“Liderler toplantıda müzakerelerin başlayışından bu yana gerçekleştirilen çalışmayla ilgili bir genel değerlendirmede bulundu ve 2016 yılında gerçekleştirilecek olan müzakerelere yönelik yol gösterici bir hazırlık yaptı”.

Ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme sonrasında BM tarafından Akıncı ve Anastasiadis’in görüşmeye ilişkin açıklaması yayımlandı.

[caption id="attachment_103928" align="alignnone" width="3000"]Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται, με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, σε συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται, με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, σε συνομιλίες για το Κυπριακό.[/caption]

Açıklamaya göre, Liderler, 15 Mayıs’ta başlayan müzakerelerle ilgili genel bir değerlendirme yaptı ve bugüne kadar elde edilen ilerlemeyle ilgili memnuniyetlerini ifade etti.

Önlerinde duran, yapılması gereken işin zor olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Liderler, olumlu ilerlemeyi 7, 14 ve 29 Ocak 2016 tarihlerinde gerçekleştirilmesini planladıkları görüşmelerde sürdürme kararlılıklarını da vurguladı.

Liderlerin çözülmemiş tüm konularla ilgili yapıcı bir değerlendirme yaptığı ve önlerindeki müzakerelere yönelik yol gösterici bir hazırlık yaptıklarını da ifade edilen BM açıklamasında “Liderler Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün bölgenin geriye kalanı için de örnek teşkil edeceğini göz önünde bulundurarak, 2016’nın Kıbrıs’a ve ötesine barış, güvenlik ve refah getirmesini umuyor” denildi.

TEŞEKKÜR VE KUTLAMA

Açıklamada, Liderlerin tüm çalışma grubu, teknik komite ve en erken zamanda barışa ulaşılması yönündeki ortak amaçları doğrultusunda çalışan partilere teşekkür ettikleri ve tüm halkın yeni yılını kutladıkları da yer aldı.

MUZ

ANASTASİADES’TEN AÇIKLAMA

Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdikleri 2015 yılının son görüşmesinden dönüşünde, Rum Başkanlık Sarayında gazetecilere açıklamada bulundu

Anlaşmazlıkların devam etmekte olduğunu ifade eden Anastasiadis, ancak iki liderin, iki toplumun da sahip olduğu anlaşmazlıkların aşılması için, karşılıklı anlayış ile çalışmaya kararlı olduklarını yineledi.

Akıncı ile yaptıkları görüşmeyi oldukça verimli ve olumlu olarak da nitelendiren Anastasiadis, görüşmede mülkiyet ile Kıbrıs sorununu ilgilendiren birçok başka önemli konuyu da görüştüklerini belirtti.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Ocak ayı sonunda Davos’ta, garantör güçlerin temsilcileriyle bir toplantı organize ettiği yönündeki haberle ilgili bir soruya karşılık ise Anastasiadis, buna olumsuz yanıt verdi. Şimdi buna benzer bir şeyin zamanı olduğunu düşünmediğini dile getiren Anastasiadis, Davos’ta düzenlenecek ekonomik forumun organizatörlerinden gelen daveti kabul ettiğini ve buna katılacağını dile getirdi.

Anastasiadis, “ancak niyetinin herhangi bir çok taraflı konferansa katılmak için oraya gitmek olmadığını, kendisinin uluslararası bir ekonomik foruma katılacağını ve bunun da Kıbrıs sorunuyla hiçbir ilgisi olmadığını” ifade etti.

Güzelyurt’un iadesi konusunda herhangi bir sorun olup olmadığının kendisine sorulması üzerine ise Anastasiadis, buna “hayır sorun yok” şeklinde yanıt verdi.

Kıbrıs Türk tarafının, Güzelyurt’un iadesini de içerecek olan toprak düzenlemelerini kabul edip etmediğini de açıklığa kavuşturması istenen Anastasiadis, henüz toprak başlığının görüşülmesine girmediklerini söyledi, ancak “Annan Planı temelinde iade edilecek olan bölgelerin hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini, olmazsa olmaz olarak addettiğini” sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler