• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C

686 koala zehirli iğneyle öldürüldü

686 koala zehirli iğneyle öldürüldü

Avustralya'da aç kaldıkları için sağlık durumu iyi olmayan 686 koalanın itlaf edilmesi tepkilere neden oldu. Bu şoke edici olayı Victoria eyaletinin Çevre Bakanı Lisa Neville basın mensuplarına açıkladı.

Victoria eyaletinin Çevre Bakanı Lisa Neville, Ekim 2013 ve Mart 2014 arasında Cape Otway bölgesinde beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık durumu iyi olmayan 686 koalanın veterinerler tarafından zehirli iğneyle öldürüldüğünü açıkladı.

Neville, devlet televizyonu ABC'ye yaptığı açıklamada, bölgede koala nüfusunun hektar başına 20'ye kadar çıktığını, bunun 11'e düşürüldüğünü belirtti.

Aşırı nüfus nedeniyle yiyecek bulmayan hayvanların acı çektiğini söyleyen Neville, bölgedeki koalalar için sürdürülebilir nüfus yoğunluğunun hektar başına 1'i geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Koalaların, uzmanlara ve hayvanları koruma kuruluşlarına danışılarak veterinerler tarafından zehirli iğneyle uyutulduğunu belirten Neville, deneyimlerinin koalaların başka bir yere aktarılmasının işe yaramadığını gösterdiğini, hatta hayvanların daha fazla acı çekmesine neden olduğunu söyledi.

Neville, "Koalaların sayısı hızla artıyor. Nüfus artışını yavaşlatmaya yarayacak bir strateji geliştirmeliyiz" diyerek, koalaların gelecekte de uyutulması seçeneğinin gözardı edilmediğini vurguladı.

"ŞOKE EDİCİ"

Ancak Avustralyalı yetkililerin bu uygulaması tepkilere neden oldu. Şu an doğada 100 binden az koala olduğunu tahmin eden Avustralya Koala Vakfı, koalaların öldürülmesinin, uzun vadeli bir yönetim zafiyetinden kaynaklandığını belirtti.

Vakfın yöneticisi Deborah Tabart, "Bu yaptıkları şoke edici. Neden en başından bunun olmasına izin verdiler? Bence hükümet utançla başını öne eğmeli" dedi.

Cape Otway bölgesinde çok sayıda koala bulunuyor ancak dünyanın geri kalanında koala nesli, doğal yaşam alanlarının kaybı, hastalık, yangın ve köpek saldırıları gibi nedenlerle yok olma tehdidi altında bulunuyor.

koala2[1]Koala (Phascolarctos cinereus)

Avustralya'ya özgü otçul ve ağaçta yaşayan bir keseli memeli hayvan türüdür. Phascolarctidae familyasının yaşayan tek temsilcisidir ve en yakın akrabaları vombatlardır.Koala, Avustralya'nın doğu ve güney kıyıları boyunca Queensland, Yeni Güney Galler, Victoria ve Güney Avustralya'da bulunur. Kalın ve kuyruksuz gövdesi, yuvarlak ve tüylü kulakları ile büyük ve kaşık şeklinde burnu ile kolayca tanınır. Koalanın vücut uzunluğu 60 ila 85 cm. ve ağırlığı da 4 ila 15 kg. arasında değişir. Kürkünün rengi gümüşî gri ile çikolata rengi arasında farklı renklerdedir. Kuzey popülasyonlarındaki bireyler genellikle güneyde yaşayanlardan daha küçük ve daha açık renklidir. Bu iki popülasyonun alt türler olması muhtemeldir ancak bu konu tartışmalıdır.

Koalalar genel olarak okaliptüs ağaçlarından oluşan alanlarda yaşar ve gıdalarının büyük bölümünü bu cins ağaçların yaprakları oluşturur. Bu yaprakların besin değeri ve kalori içeriği sınırlı olduğu için koalalar genellikle hareketsiz bir yaşam sürer ve günde 20 saat kadar uyurlar. Asosyaldirler, anne koalalar yalnızca bakıma ihtiyaç duyduğu sürece yavruları ile ilgilenirler. Erişkin erkekler rakiplerinin gözünü korkutmak ya da çiftleşmek amacıyla dişilerin dikkatini çekmek için yüksek sesli böğürtülerle iletişim kurarlar. Erkekler göğüslerinde yer alan koku bezlerinden salgıladıkları kokular ile bölgelerini belirlerler. Keseli hayvanlardan oldukları için koala yavruları gelişimini tamamlamamış olarak doğduktan sonra sürünerek annelerinin keselerine girer ve yaşamlarının ilk altı ila yedi ayını burada geçirirler. Yavrular bir yıl içinde sütten kesilir. Koalaların çok az doğal düşmanı ve etkilendiği parazit bulunur ancak Chlamydiaceae bakterisi ile koala retrovirüsü gibi bazı patojenler ile orman yangınları ve kuraklıklardan etkilenirler.

Koalalar binlerce yıldır Avustralya Aborjinleri tarafından avlanmış, mitolojilerinde ve mağara sanatlarında tasvir edilmişlerdir. Avrupalılar ile koalaların karşılaşmalarının ilk kaydı 1798 yılına aittir ve hayvanın bir resmi 1810 yılında doğabilimci George Perry tarafından yayımlanmıştır. Botanikçi Robert Brown türün ilk detaylı bilimsel tanımlamasını 1814 yılında yapmıştır ancak bu çalışma 180 yıl boyunca yayımlanmamıştır. John Gould koalayı hem tanımlamış hem de resmini çizerek Britanya'da tanınmasını sağlamıştır. Hayvanın çok tipik bir görünüşü olması nedeniyle koala dünya çapında Avustralya'nın ulusal sembollerinden biri olarak kabul edilmektedir. Koalalar Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından asgari endişe altındaki türler arasında listelenmiştir. Avustralya Hükümeti Queensland ve Yeni Güney Galler'de bulunan popülasyonları hassas türler arasında sıralamaktadır. Koalalar 20. yüzyılda kürkleri için yaygın olarak avlanmışlardır. Queensland'da yaygın olarak itlaf edilmelerinin üzerine kamuoyunda oluşan tepkiler ile bu türün korunması için eylem grupları ortaya çıkmıştır. Hayvan barınakları kurulmuş, yaşam alanları parçalanmış ve azalmış olan koalalar yeni bölgelere nakledilmiştir. En önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve kentleşmedir.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler