• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

ABD ara seçimleri: Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlara geçti

ABD ara seçimlerinden çıkan beş sonuç
ABD ara seçimleri: Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlara geçti

Seçimler birçok ilke sahne olurken, hem Başkan Trump, hem Demokratlar hem de ABD’nin bundan sonra gideceği yön konusunda önemli fikirler verdi:

Kadın adaylar rekora koşuyor

Henüz seçmenler sandığa gitmeden önce yapılan tahminlerde kadın adayların ses getireceği öngörülüyordu. Öyle de oldu. Gelen kesin olmayan sonuçlara göre dün geceki ara seçimlerle birlikte ABD Kongresi’ndeki kadın sayısı rekor kırmış oldu.

Demokratlar için manevra alanı

Demokratların Senato’da çoğunluğu elde etmesi zaten beklenmiyordu. Ancak Temsilciler Meclisi’nde beklentileri karşıladılar ve çoğunluğu ele geçirdiler. Demokratların yükselişini ifade etmek için kullanılan ‘Mavi dalga’ çok büyük boyutlarda olmasa da gerçekleşmiş gibi gözüküyor. Demokratların bu kazanımı Trump’ın yürürlüğe koymak istediği tartışmalı düzenlemeler önünde bir engel olacak.

Trump’ın dediği gibi ‘muhteşem bir başarı’ mı?

Trump paylaştığı Twitter mesajında ara seçimleri Cumhuriyetçiler için ‘muhteşem bir başarı’ sözleriyle niteledi. Ancak ABD Başkanı’nın hayata geçirmek istediği politikalar artık Kongre’de tıkanabilir. Ayrıca Beyaz Saray üzerindeki denetimin de artması beklenebilir.

Cumhuriyetçilerin kırsalda oy kaybı

Bu seçimlerde Cumhuriyetçiler büyük kentlerin dışındaki küçük yerleşim yerlerindeki güçlerini koruyamadı. Bu da gelecekte parti içi sorunlara ve bazı gelişmeleri yeniden düşünme ihtiyacına yol açabilir.

Trump destekcisi valiler için belirsiz sonuç

Vali seçimlerinde Trump destekçisi valilerin bir kısmının yüzü güldü, bir kısmı ise kaybetti. Bu tablo 2020’deki başkanlık seçimlerini etkileyebilir. ABD’de valiler başkan adayları için fon toplayabiliyor, kampanyada çalışacak gönüllüleri bulabiliyor.

Temsilciler Meclisi ve Senato'da son durum

Demokratların Temsilciler Meclisi'nde kesin zaferlerini ilan etmeleri için sadece 8 sandalyeye daha ihtiyaçları var.

Senato'da ise Indiana, Missouri ve Kuzey Dakota'yı kazanan Cumhuriyetçiler çoğunluklarını korumayı garantiledi.

abd.png

ABD seçimlerine azınlık gruplar ve kadın adaylar damgasını vurdu

ABD'de yapılan ara seçimlerde birçok ilk yaşanırken, kadın ve azınlık gruplardan gelen adayların ön plana çıktı.

Kongre'ye seçilenler arasında ilk kez Müslümanlar kadınlar ve Amerikan yerlileri de yer aldı.

coretez.jpgSeçim kampanyasının sloganını "Benim gibi kadınların seçimlere girmeyeceği farz edilir" olarak belirleyen Alexandria Ocasio-Cortez, New York 14'üncü Seçim Bölgesi'nden Temsilciler Meclisi'ne girmeye hak kazandı.

Demokrat Parti ön seçimlerinde bu bölgede 10 dönemdir üst üste kazanan adayı saf dışı bırakmasının ardından dikkatleri üzerine çeken Ocasio-Cortez, 29 yaşında ve bugüne kadar Temsilciler Meclisi'ne giren en genç üye sıfatına sahip oldu.

Kongre'ye ayrıca ilk kez Amerikan yerlileri de girdi. New Mexico'dan Deb Haaland ve Kansas'tan seçilen Sharice Davids, girdikleri bölgelerde seçimleri kazandı.

Davids ayrıca Kansas eyaletinden seçilen ilk lezbiyen Kongre üyesi oldu.

Tennessee eyaletinden ilk kez bir kadın Senatör; Maine eyaletinde de ilk kez kadın bir vali seçildi. Ayrıca Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, Kongre'ye seçilen ilk Müslüman kadınlar oldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler