• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

ABD'den Rusya'ya nota!

ABD'den Rusya'ya nota!

Geçen hafta, Baltık Denizi üzerinde yaşanan jet uçaklarının yakınlaşması sonucu ABD Rusya'ya nota verdi...

Rus SU-27 savaş uçağının, 7 Nisan'da Baltık Denizi üzerinde keşif uçuşu yapan RC-135U tipi Amerikan uçağına çarpacak boyutta yaklaşmasını "tehlikeli ve profesyonellik dışı" bulduklarını açıklayan ABD'de, Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Mark Wright da geçen hafta yaşanan olayın ardından Rusya'ya protesto notası verildiğini bildirdi.

Wright, yaptığı açıklamada, "Havada profesyonellik dışı eylemler, olayın içinde yer alan tüm uçak mürettebatının zarar görmesi potansiyelini taşıyor. Daha da önemlisi, tek bir pilotun dikkatsiz eylemleri, ülkeler arasındaki tansiyonun yükseltilmesi potansiyeline de sahip" ifadesini kullandı.

Wrihgt, Baltık suları üzerinde cereyan eden olayın, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi nedeniyle değişen güvenlik ortamından kaynaklandığını kaydetti.

Rusya ise Amerikan uçağının Rusya hava sahasına doğru uçarken belirlendiğini, alıcı-verici kanalı olan transponder cihazının kapatılmış halde uçtuğunu iddia etmişti.

Pentagon, geçen yıl da Rusya'nın Su-27 tipi savaş uçağının, Ohotsk Denizi'nde uluslararası sularda ABD keşif uçağını taciz ettiğini açıklamıştı.

Rus Uçağı SU-27 nedir?

Sukhoi Su-27 (Kiril alfabesinde Су-27) (NATO rapor ismi 'Flanker') Sukhoi Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış 4.nesil üstün manevra yeteneğine sahip Sovyetler Birliği avcı uçağıdır. Olağanüstü menzili, ağır silah yükü, ve çok yüksek irtifada çalışma yeteneği ile Birleşik Devletlerin yeni nesil avcılarına ( F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, ve F/A-18 Hornet olmak üzere) birebir rakip olarak düşünülmüştür.

Su-27_05

Su-27 genellikle hava üstünlüğü gerektiren operasyonlarda uçar fakat bütün çatışma durumlarında görev alabilecek durumdadır. Bazıları MiG-29 Fulcrum ile arasındaki benzerlikten dolayı, Su-27'nin Sukhoi ileMikoyan-Gurevich arasındaki rekabetten doğduğunu düşünse de Su-27 uzun menzilli hava üstünlük av-önleme uçağı olarak tasarlanmışken, MiG-29 kısa menzilli taktik destek avcı uçağı olarak tasarlanmıştır.

Su-33 'Flanker-D' Filo Savunma Av-Önleme uçağı Su-27 tasarımından uçak gemisinde kullanım amacıyla geliştirilmiştir. Başlıca farkları kuyruk kancası ve kanartlarıdır. Bu Av önleme avcısının kullanım amacına göre en yakın muadili, MiG-29K 'Fulcrum-D'un muadili F/A-18 Hornet iken, Su-27'nin muadili F-15 Eagledır.

Su-30 iki koltuklı, çift rollü, bütün hava şartlarına uygun havadan havaya ve derin yasak görevler için uyarlanmış avcı uçağıdır.

Daha ileri versiyonları, Su-34 'Fullback' vurucu avcısı ve Su-35 'Flanker-E' geliştirlmiş hava savunma avcısıdır.

Amerikan RC-135U nedir?

95th_Reconnaissance_Squadron_-_RC-135_Rivet_Joint_-_2

Boeing RC-135, Boeing tarafından üretilen keşif ve istihbarat uçağıdır.

Üretilen bu uçaklar birçok veri toplama, ulusal seviyede istihbarata destek ve online ekran sunumu yapabilen,

istihbaratı analiz etme kapasitesine yakın, Generalar Dynamics, Lockheed, LTV, E-Systems ve L3 Communications gibi firmalar tarafından

geliştirilmiş bir uçak tipidir

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler