• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

AB'den "Kıbrıs'ta çözüm" değerlendirmeleri

AB’deki değerlendirmelere göre Brexit’in AB’yi güçsüleştirmesi durumunda Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıslı Türklerin entegrasyonunun olumsuz etkileri alaşağı edip bütünlük konusunda olumlu çağrışımlar yaratabileceği ileri sürüldü.
AB'den "Kıbrıs'ta çözüm" değerlendirmeleri

Politis gazetesi “Kıbrıslı Türklerin Euro’ya Doğrudan Girişi… Brüksel Kıbrıs Sorununda Nasıl Bir Değerlendirmede Bulunuyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, geçtiğimiz hafta Brüksel’de bulunan Kıbrıslı Rum gazetecilere, Kıbrıs sorununun çözümünün belki de seçimler ve önemli kararlar öncesinde yeni Avrupa politikasının şekillenmesinde önemli bir faktör olabileceği mesajının verildiğini yazdı. 

Haberinde “AB’nin bölgedeki genel yaklaşımları çerçevesinde Kıbrıs sorunundaki gelişmelere nasıl bakıyor?” sorusunun yanıtının net olduğunu belirten gazete, AB’nin, diyaloğun sonuçlanması için umudu daha çok güçlendirecek unsurlarla ilgili koşullar oluşturma arzusuna sahip olduğunu aktardı.

Bu yönde Güney Lefkoşa ve Atina’nın Kıbrıs sorununda anahtar olan konulardaki büyük zorlukların aşılması için birlik içerisinde hareket ettiğinden ve Avrupalıların da bunun farkında olduğundan söz eden gazete, Avrupa Komisyonu’na göre Rum ve Yunan Hükümetlerinin gelişmelerin büyük resmini gördüğünü savundu. 

Bu çerçevede AB’nin ne arzuladığını sırlayan gazete, bunlardan ilkinin, oluşturulan momentumun tehlikeye atılmaması için Türkiye’nin Kıbrıs sorununda yapıcı bir şekilde hareket etmesi olduğunu aktardı.

AB’nin, çözüm parametrelerinin AB normları çerçevesinde oluşması ve bunun, sorunun çözümünün mihenk taşı olmasını istediğini de kaydeden gazete, Kıbrıs sorununda bütün konularda anlaşmaya varılmadıkça hiçbir anlaşmaya varılmamış olacağını hatırlatarak, mevcut umutlara rağmen geçmişte tabu olan meselelerde uzlaşmaya varılmasına karşın garantiler ve güvenlik konularının diyalogda ağırlık olmaya devam ettiğini yazdı. 

AB’deki tartışmalardan da görüldüğü üzere garantilerle ilgili fikirlerin görüşülmesinin beklediğini belirten gazete, görüldüğü üzere masadaki mevcut fikirlerin AB’de de üst düzey yetkililerin odalarında görüşmelerin zirvesinde bulunduğunu iddia etti.

Komisyon’un değerlendirmesine göre birleşik Kıbrıs’ın yeniden yapılandırılmasının büyük bir ekonomik engel olmadığını; çünkü uluslararası faktörlerden fonlar bulmanın kolay olduğunu düşündüğünü aktaran gazete, (değerlendirmelere göre) birleşik devletin, çözümün ilk gününden itibaren kuzey parçasıyla birlikte Euro bölgesinde faaliyet göstermeye başlayacağını; öte yandan Kıbrıs Türk devletçiğindeki bankalarla ilgili meselenin de Avrupa Merkez Bankası’nın desteğiyle niteliksel olarak ve derhal çözüleceğini öne sürdü. 

Zorluklara rağmen gerek mülkiyet, gerek ekonomi, gerekse yönetimle ilgili tüm meselelerde çözümlerin, güvenlik ve garantilerde uzlaşı olması ihtiyacını “ağırlaştıracağını ve belirleyeceğini” belirten gazete, ayrıca zor konularda yaratıcı fikirlerin bulunduğu ve bunların uygun zamanda müdahil tarafların önüne konacağını savundu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler