• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

ABD'nin aptallıkla geçen yılları yüzünden Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kötü

Trump, soruşturmanın ikili ilişkileri son yıllarda daha da kötüye götüren etkenlerden biri olduğunu vurguladı.
ABD'nin aptallıkla geçen yılları yüzünden Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kötü

ABD Başkanı Donald Trump, Finlandiya'nın başkenti Helsinki’de Rusya lideri Vladimir Putin ile gerçekleştireceği ilk tam formattaki zirve öncesinde, selefi Barack Obama’nın 2016’daki seçimlere Rusya müdahalesi olduğuna dair iddialarına gerektiği gibi ele almadığını ve konunun en başından beri siyasi temelli olduğunu belirtti.

FBI’ın 'müdahale' ile ilgili bilgi verdiğinde Obama’nın hiçbir şey yapmadığını yazan Trump, konunun zaferi kazanan tarafın kendisi olmasının ardından büyük bir mesele haline geldiğini ifade etti.

Trump, soruşturmanın ikili ilişkileri son yıllarda daha da kötüye götüren etkenlerden biri olduğunu vurguladı. Trump "Rusya ile ilişkilerimiz ABD’nin ahmaklık ve aptallıkla geçen yılları yüzünden hiç olmadığı kadar kötü, şimdi de hileli bir cadı avı yapılıyor" ifadelerini kullandı.

PESKOV: HELSİNKİ ZİRVESİNİN İLİŞKİLERİ İYİYE GÖTÜRMESİNİ UMUYORUZ

Russia Today’e (RT) konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Helsinki’deki zirvenin ilişkileri iyiye götürmesini umduklarını söyledi. Peskov “Umudumuz bu yönde. Zirvenin ilişkilerimizin karşı karşıya olduğu mevcut krizden kurtulmak adına en azından küçük de olsa bir adım atılmasını sağlamasını umuyoruz” dedi. Peskov, Trump’ın ABD’nin çıkarlarının kendileri için öncelikli olduğu yönündeki pozisyonunun Rusya’yı şaşırtmadığını ifade etti. Peskov “Bu prensip her ülkenin lideri için geçerli, zira başka ülkeden bir mevkidaşıyla görüşen her lider, öncelikli olarak kendi ülkesinin çıkarlarını korur. Bu bağlamda bizim liderimiz de çok pragmatik, açık ve tutarlı. Putin her zaman Rusya ve Rusya halkının çıkarlarının onun için en önemlisi olduğunu söylüyor, bu nedenle Donald Trump’ın ülkesi için kendisiyle benzer düşüncelere sahip olmasına saygı duyuyor” ifadelerini kullandı.

Bu prensibin karşılıklı çıkarlara saygı gösterildiği takdirde uygulanabilir olduğunu belirten Peskov, böylece ikili işbirliği için önkoşulların oluşturulabileceğini ekledi.

'NATO, RUSYA’YI POTANSİYEL DÜŞMAN GÖRÜYOR'

Peskov, NATO’nun bütçesinin arttırılmasının da Rusya’yı endişelendirdiğini belirterek, açıklamalarına şöyle devam etti: “NATO, cepheleşme için kurulan ve öyle geliştirilen bir araç. İttifak’ın bu amacı hâlâ mevcut. Rusya’nın açıkça potansiyel düşman olarak gören İttifak’ın Rusya’nın tetikte durması için bütçesini arttırmasının nedeni bu. Rusya tetikte duruyor” ifadelerini kullandı.

Peskov, NATO’nun teşkil ettiği tehdide karşı Rusya ordusunun askeri teknik alanda gerekli tedbirleri aldığını, ordudaki yeni sistemlerin nükleer dengeyi korumaya yönelik olduğunu da ekledi.

'TRUMP SORUŞTURMASI BİZİ ŞAŞIRTIYOR'

Peskov, ABD’de Trump’ın Rusya ile bağlantısı olduğuna dair soruşturma ile de şu ifadeleri kullandı: “Trump’ın ABD’de çok popüler bir başkan olduğunu, birçok kişinin çalışmalarını olumlu değerlendirdiğini unutmayalım. Tüm olanlar, soruşturma vesaire… Bunlar ABD’nin iç meselesi. Bu soruşturmanın bizim ülkemizle ilgili kısmı bizi birçok açıdan şaşırtıyor.” Peskov, Putin ile Trump’ın birbirine saygı duyduğunu, bugünkü görüşmenin kapsamlı geçmesini beklediklerini ekledi.

'SURİYE KONUSUNU ELE ALMAK İRAN’A YÖNELİK YAKLAŞIMLAR NEDENİYLE ZOR OLACAK'

Peskov’a göre Suriye konusunun ele alınması İran’a yönelik farklı yaklaşımlardan dolayı zor olacak. Peskov “Görünüşe göre, iki lider Suriye konusunu ele alacak. Ancak Washington’ın İran’a yönelik yaklaşımı malum. İran bizim ticari, ekonomik ve siyasal diyalog partnerimiz. Bu nedenle bu konuda görüş paylaşmak zor olacak” dedi.

'SNOWDEN’IN İADESİ İDDİALARI DOĞRU DEĞİL'

Öte yandan ABD basınındaki Rusya’nın eski NSA çalışanı Edward Snowden’ı iade edebileceği yönündeki iddiaların sorulduğu Peskov, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi. Peskov “Bunlar kesinlikle yersiz iddialar” dedi.

'KIRIM’IN İADESİ KONUŞULMAYACAK'

Peskov, görüşmede Kırım’ın iadesi meselesinin ele alınıp alınmayacağı sorusuna da “Kırım Rusya’nın parçası. Bu konuda konuşmak kesinlikle gereksiz, bunda hiçbir mana görmüyoruz” dedi. Peskov, Helsinki’deki zirveden sonra ortak açıklama yapılmasının da planlanmadığını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler