• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

AB'nin 1.168 milyon € değerindeki ilk parti araçları geldi

Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs’ın kuzeyindeki katı atıkların toplanması ve taşınmasını iyileştirmek için aldığı 1.168 milyon € değerindeki ilk parti araçlar geldi
AB'nin 1.168 milyon € değerindeki ilk parti araçları geldi

Avrupa Komisyonu’nun, Koutsoventis/Güngör’de bulunan AB finansmanlı merkez çöp depolama sahasına genel atıkları taşıyan filoyu desteklemek için aldığı dört atık sıkıştırma makinesi ve üç adet vinçli kamyon ile hayvansal yan ürünlerin yönetimini desteklemek için bir adet tekerlekli yükleyici geldi.  

 
Genel atıkların toplanması ve merkez çöp depolama sahasına taşınmasında kullanılacak olan dört atık sıkıştırma makinesi 24 Haziran 2016 tarihinde, Hayvansal Yan Ürünlerin toplanması için kullanılacak olan araçlar ise 25 Temmuz 2016 tarihinde gelmiştir.

Bugüne kadar Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra katı atık sektörüne ilişkin AB müktesebatının uygulanması konusunda Kıbrıs Türk toplumu tarafından yapılan hazırlıkları desteklemek maksadıyla toplam 32.7 milyon € tahsis etmiştir. Bu fonlar, 2008 yılında Kıbrıs Türk toplumu tarafından kabul edilen entegre katı atık yönetim planının yürütülmesini somut ve olumlu sonuçlarla desteklenmesini sağlamak için hazır bulunmaktadır.  

Modern atık sıkıştırma makineleri, AB finansmanlı Koutsoventis/Güngör’deki merkezi tehlikeli olmayan düzenli çöp depolama sahasına genel atıkların toplanması ve taşınmasını sağlayan filonun güçlendirilmesini sağlayacaktır. Düzenli çöp depolama sahası, tüm yerel toplumların ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde inşa edilmiştir ve bugün nüfusun %65’ine hizmet vermektedir. Yerel toplumların ihtiyaçlarının yakın geçmişte yeniden değerlendirilmesinin ardından 2015 Yıllık Eylem Programı tahtında daha büyük bir parti atık sıkıştırma makinesi satın alınacaktır. Bu ikinci parti araçlarla, hâlihazırda atıklarını Koutsoventis/Güngör’deki atık depolama sahasına getiren tüm yerel toplumların veya araç filolarının yenilenmesinin ardından atıklarını bu sahaya getirmek isteyen ve getirebilecek olan toplumların özel ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Üç adet vinçli kamyon ve bir tekerlekli yükleyici, Kıbrıs Türk toplumunun öncelikle insanlar, hayvanlar ve çevreye karşı en yüksek tehdit unsuru oluşturan Hayvansal Yan Ürünlerin güvenli bir biçimde yönetilmesi için bir sisteme sahip olmasına yönelik daha geniş bir yatırım programı çerçevesinde satın alınmıştır. Bu atıklar arasında ölü çiftlik hayvanları, kesilmişi hayvanların yenilmeyen veya insan tüketimi için uygun olmayan kısımları ve işleme tesisleri, kasaplar ve süpermarketlerdeki hayvan artıklarını kapsamaktadır.  Hayvansal Yan Ürünlerin (HYÜ) düzgün bir biçimde yönetilmesi, hayvan hastalıkları ve kontaminantların (örneğin veteriner ilaç kalıntıları) insanlar, hayvanlar veya çevreye bulaşma riskini azaltmaya yönelik önemli bir çabadır. Tüberküloz ve brüselloz gibi insanlara geçenler de dâhil olmak üzere hayvan hastalıklarının engellenmesi, kontrolü ve nihayetinde eradikasyonu, HYÜ yönetimini düzenleyen kurallar düzgün bir biçimde uygulanmadan başarılamaz.

Arka Plan

389/2006 sayılı Konsey Tüzüğü ile onaylanan Yardım Programı’nın amacı Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını altı temel hedef (toplumsal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek; altyapıyı geliştirmek ve yeniden yapılandırmak; uzlaşı ve güven inşa etmek; Kıbrıs Türk toplumunu AB’ye yakınlaştırmak; yasal metinleri hazırlamak ve kapsamlı çözüme müteakip müktesebatın uygulanması için hazırlık yapmak) doğrultusunda teşvik ederek Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine olanak sağlamaktır. 2006’dan beri toplam 139 milyon Euro çevre konuları için ayrılmıştır. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler