• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

“Acelecilik” azaldıkça, iletişim becerileri daha “etkili” oluyor

Yüksek lisans öğrencileri başarılı sunumları ile LAÜ’yü temsil ettiler
“Acelecilik”  azaldıkça, iletişim becerileri daha “etkili” oluyor

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) yüksek lisans öğrencileri Cihan Bulut, Ziya Şahin ve Songül Şahin “25. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi”ne katılarak, başarılı sunumları ile LAÜ’yü temsil ettiler. Ana teması “Eğitim Bilimlerinde Yenilikler ve Nitelik Arayışı” olan kongrede Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı ve Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nergüz Bulut Serin öncülüğünde hazırlanan bildiriler sunuldu.

Danışmanlık ve oryantasyon programları olumlu duyguları arttırıyor

   Yüksek lisans öğrencisi ve Araştırma Görevlisi Cihan Bulut, Serin ile birlikte hazırladıkları “Öğretmen Adaylarının Üniversite Yaşamına Uyum Düzeyleri  ile Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi” başlıklı sözlü bildirisini kongrede katılımcılara aktardı.      Bulut, çalışmasının amacını üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin, üniversite yaşamına uyum düzeylerini ve yaşam doyumlarını saptayarak, uyum süreci içerisinde karşılaşabilecekleri problemleri belirlemek ve yaşam doyumları ile arasındaki ilişkiyi incelemek olarak belirtti. Çalışmanın sonucunda, üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin yaşam doyumu düzeyleri ile  üniversite yaşamına uyum düzeyleri arasındaki ilişkinin pozitif yönde bulunduğunu söyleyen Bulut, yaşam doyumunun, mutluluk, moral gibi değişik açılardan iyi olma halini ve günlük ilişkilerde olumlu duygunun olumsuz duyguya egemen olmasını ifade ettiğini, bu bağlamda, üniversiteye yeni başlayan öğrencilere verilmesi gereken danışmanlık ve oryantasyon programlarının, öğrencilerin karşılaştıkları problemlerin çözümünde ve olumlu duygularının arttırılmasında önemli olduğunu dile getirdi.

“Acelecilik”  azaldıkça, iletişim becerileri daha “etkili” oluyor

   Yüksek lisans programı öğrencileri Songül Şahin ve Ziya Şahin ise Serin ile birlikte hazırladıkları “Kuzey Kıbrıs’ta Ortaokullarda Görev Yapan Öğretmenlerin İletişim Becerileri ve Problem Çözme Becerilerine İlişkin Algılamaları (Kuzey Kıbrıs- Gazimagusa Örneklemi)” başlıklı bildiri, kongreye katılan Songül Şahin tarafından sunuldu. Çalışmalarında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin iletişim ve problem çözme becerilerine ilişkin algılamaları arasında ilişkileri incelediklerini dile getiren Şahin, araştırmanın sonucunda; öğretmenlerde problem çözmede olumsuz yaklaşım olan “Acelecilik”in azaldıkça, iletişim becerilerinde daha “etkili”, “eşitlikçi” ve daha “yeterli” olduklarının, iletişimde “etkililik” arttıkça, problem çözmede de olumsuz yaklaşım olan “kaçıngan yaklaşım”ın da azaldığının saptandığını belirtti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler