• BIST 9728.11
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 34 °C
  • Mağusa 34 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 33 °C
  • İskele 34 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Ahmet Yeşilada yeniden başkan

Patates Üreticileri Birliği 8.Olağan Genel Kurulu bugün saat 10:00’da K.T Sanayi Odası’da gerçekleşti.
Ahmet Yeşilada yeniden başkan

Açılış ve saygı duruşunun ardından divanlık seçimine geçildi. Divan Başkanı Kemal Öztürk, sekreter Nihat Yılmaz ve Filiz Basrioğlu seçildi.

8. Olağan Genel Kurula Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Milletvekili Zorlu Töre, Milletvekili Ersan Saner, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de katılarak birer konuşma gerçekleştirdi. 

KT ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI HÜSEYİN ÇAVUŞ KELLE;

Ahmet Yeşilada’nın konuşmasının ardından söz alan Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ülkede tarım yapmanın zorluğundan bahsederek, tarım için bütçenin ayrılmadığını, siyasilerin birliklerle yeterli diyalog kurulmadığı dile getirdi.

TDP GENEL BAŞKANI CEMAL ÖZYİĞİT;

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuşmasına bu ülkeyi vatan yapmak için uğraşan ürercileri selamlayarak başladı. Ülkenin acı gerçeğini dile getiren Özyiğit, köylü ve üreticinin baş tacı olarak dile getirildiğini ama bunun hep lafta kaldığını belirterek ‘’aynası iştir kişinin lafa bakılmaz’’ cümlesini hatırlatarak siyasilerin yaptıkları hataları hatırlattı. Mersin Limanı’ndan yapılan tahliller sonucu geri dönen patatesi hatırlatarak, hükümetin hiçbir şeyi değiştirmediğini ifade etti. Özyiğit,  Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın 30 yıl önce hükümet tarafından işgal edildiğini. Kooperatifin gerçek sahiplerine verilmesi için çalışacaklarını vaat etti.

Kalkınmanın Kooperatifçileşme ile olacağını belirten Özyiğit, Birliklerin ve Kooperatiflerin önemine değindi. Yerli ürünlerimizin kurgulanması bazında sanayimizin önemine dikkat çeken Özyiğit, yerli ürünlerimizin ve yerli üreticilerimizin temel alınması gerektiğine değindi. Özyiğit, bir yıldır mazot desteği ve DGD’nin ödenmediğini hatırlatarak, tüccara üreticinin peşkeş çekildiğini iddia etti. Özyiğit, üreticinin alın terinin göz göre göre peşkeş çekilmesine seyirci kalındığını dile getirdi.

UBP MİLLETVEKİLİ ZORLU TÖRE

Töre, ‘’yerli üretime ve yerli yatırımına sahip çıkmayan hükümetin bu halkın hükümeti olmaz’’ dedi. Hükümet yerli üretime sahip çıkmaktan acizdir diyen Töre, Sıfır faiz kredilerle üreticilerin teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlık döneminde ithal ürünlere fon koymasını ve yasaklanması için atılım başlattıklarını hatırlatan Töre, kendi bakanlık döneminde sıfır faizli krediler getirildiğini söyledi. Kapitaliz zihniyetle yerli yatırımcının zorda bırakıldığını söyleyen Töre, üreticinin karın tokluğuna çalıştığını söyledi. Üreticiyi korumak üzere attıkları her adımda karşısında engel bulunduğunu hatırlatan Töre, parmak patatese fon konulması ve kota konulmasına karşı çıkıldığını belirtti. Töre, tarımda özel sigortacılığın geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, üreticilerin sigortalanması gerektiğinin altını çizdi. Ticaret odasının üreticiyi zorda bıraktığını iddia ederek, ticaret odası ve gıda ithalatçılarının siyaseti kontrol altına almak için ellerinden geleni yaptıklarını savundu.

BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANI HASAN TAÇOY

Herkesin yapmasını iyi bildiği bazı işler olduğunu dile getiren Taçoy, Patatesin nasıl kesileceğini bilen yine o patates üreticisidir diyerek dışarıdan gazel okunmasının kolay olduğunu belirtti. Taçoy, her işin olduğu gibi patates üreticilerinin de bir siyaseti olması gerektiğini söyledi. Günü birlik alınan kararlarla ekmeğini topraktan kazanan insanların hakları ile oynamamalısınız diyerek, Patatesin markasını belirleyerek bunun siyasetini yapıp, ilerlemek gerektiğini belirtti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI MENTEŞ GÜNDÜZ

Sivil toplum örgütlerine verdiği önemi hatırlatan Gündüz, kooperatifçileşmenin önemine vurgu yaptı.

Devletin süreklilik arz ettiğini fakat üretime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu doğrulayan Gündüz, tanınmamışlığın dezavantajından bahsetti. Kıbrıs Türk Standartları kurulduğunu hatırlatarak,  kalitenin yakalanması ile üretimdeki aksaklıkların giderilebileceğini söyledi. Doğru yerde doğru zamanda gerekli şeyler yapılırsa başarı elde edilebilir diye dile getiren Gündüz, tarım politikasının önemine değindi. Birbirimizi sevmesek bile üretici için birlik olmak zorunda olduğumuzu söyleyen Gündüz,yeni dönemde daha iyi işlere imza atılacağına inandığını belirtti.

Faaliyet ve Mali raporun okunup aklanmasından sonra Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi Kurulmasının müzakeresi yapılarak oy birliği ile kabul edildi.

Emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

Mevcut başkan ve aday olan Sadık Kılıç, birer konuşma yaparak başkanlık seçimine geçildi.

67 kişi oy kullanıldı. Ahmet Yeşilada 43 Sadık Kılıç 24 oy alarak, Ahmet Yeşilada yeni dönem Patates Üreticileri Birliği Başkanı olarak seçildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler