• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

AKEL: "Maronitlerin geri dönmesi toprakta sorun yaratacak"

KKTC Devleti’nin Maronitlerin KKTC’deki bütün köylerine geri dönmeleriyle ilgili siyasi kararı ile Kapalı Maraş’ın da açılacağı bilgileri üzerine alınacak karşı önlemlerin Rum hükümeti ve muhalefet kanadını karşı karşıya getirdiği bildirildi.
AKEL: "Maronitlerin geri dönmesi toprakta sorun yaratacak"

KKTC Devleti’nin Maronitlerin KKTC’deki bütün köylerine geri dönmeleriyle ilgili siyasi kararı ile Kapalı Maraş’ın da açılacağı bilgileri üzerine alınacak karşı önlemlerin Rum hükümeti ve muhalefet kanadını karşı karşıya getirdiği bildirildi.

Fileleftheros; “Başkan’a Ağır Baskı… Maraş ve Maronit Köyleriyle İlgili Türk Maharetlerine Karşı Önlemlerle İlgili Çatışma” başlıklı haberinde, KKTC’nin siyasi kararının Rum siyasi partilerini hem birleştirdiğine hem de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le -1 Ağustos tarihli “Ulusal Konsey”deki gibi -  çatışmaya sürüklediğine dikkat çekti.

Habere göre AKEL, Anastasiadis’i “Ulusal Konsey toplantısında, Maraş ve Maronit köyleriyle ilgili kararlar, Türkler kendi planlarını uyguladıktan sonra alınacak” demesine karşın, Türk hareketlerinin çürütülmesi konusunda sorumluluğu siyasi partilere yüklemeye çalışmakla suçladı. DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’e, Maronit köyleri ve Maraş’la ilgili yapılacaklar konusunda öneri sunmak için, 6 ana başlıkla ilgili belgelerin siyasi partilere iletilmesini şart koştu.

AKEL: “MARONİTLERİN GERİ DÖNMESİ TOPRAK’TA SORUN YARATACAK”

Anastasiadis’in Başkanlık Ofisi Müdürü Mihalis Sofokleus’un RİK’e yaptığı; Crans- Montana’daki çıkmazın sorumlusunun, garantilerin idamesi ve Türk askerinin ilanihaye Kıbrıs’ta kalması tezi nedeniyle Türkiye olduğunu söylemesi üzerine AKEL ile Rum Başkanlık Sarayı arasında çatışma başladı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Sofokleus’un değerlendirmesine karşı çıktı ve Anastasiadis’in “Maraş ve Maronit köyleri konusunda BM nezdinde hareketlerin, Türk planlamaları cereyan ettiğinde yapılacağı” duruşuna da karşı olduğunu açıkladı.

Andros Kiprianu, Maronitlerin KKTC’deki köylerine geri dönmelerinin, “Toprak’ta sorun yaratacağı ve Türk tarafının, bu köylerin Kıbrıs Türk idaresi altında kalmasında ısrar edeceği” görüşünü ortaya koydu.

Bunu, Kapalı Maraş’ın izleyeceğini ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) yeniden devreye sokulmasıyla KKTC’deki bütün Rum mallarının yeniden satın alınması için baskıların yoğunlaşacağını değerlendiren Kiprianu, “Çözümden uzaklaştık. Bunu anlamazsak ülkeye daha büyük sorun yaratacağız” uyarısında bulundu.

DİKO: “ÖNCE 6 ANA BAŞLIKTAKİ BÜTÜN BELGELERİ VERİN”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rum Ulusal Konsey Sekreterliği’nin siyasi partilere gönderdiği, 1 Ağustos tarihli toplantıda konuşulanlara uygun olarak, Türk tarafının gelecekteki hareket/faaliyetlerini göğüslemeye yönelik önlem/hareketlerle ilgili önerilerini sunmaları istenen mektuba karşılık Anastasiadis’e mektup göndererek, önce şu belgelerin siyasi partilere verilmesini şart koştu:

“Anastasiadis’in 5, 6 ve 7 Temmuz 2017’de İsviçre’de sunduğu önerileri, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çözümü uygulama mekanizmasıyla ilgili belgesi, yakınlaşmalar, anlaşmazlıklar ve havada kalanların kaydedildiği belge, Anastasiadis’in Crans-Montana sonrasında BM’ye ve yabancı liderlere gönderdiği mektup, Eide’nin Güvenlik ile ilgili ortak belgesi ve müzakerelerdeki diğer bütün belgeler.”

SÖZCÜ: “MARAŞ İÇİN ULUSLARARASI DÜZEYDE ÖNLEYİCİ EYLEMLER”

Öte yandan Alithia, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in bu gazeteye yaptığı açıklamayı, “Maraş İçin Uluslararası Düzeyde Önleyici Eylemler” başlığıyla aktardı.

Habere göre Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin şu anda “Türk tarafının Kapalı Maraş’taki oldu-bittilerini” bertaraf etme maksatlı önleyici eylemler üzerine odaklandığını söyledi. “Hükümet, uluslararası düzeyde Maraş için önleyici eylemlerde bulunuyor” diyen Hristodulidis, devamla şunları söyledi:

“Hükümet bugün bile Kıbrıs sorununa ilişkin Türk meydan okumalarını göğüsleme önlemleri alacak. Halen bazı önleyici önlemler alındı. Başka önlemler üzerinde de çalışılıyor ve bunlardan bazıları belki bugün uygulamaya konulacak. Bunların açıklanması, etkinliklerini etkileyebilir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler