• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Akıncı: " Bu karar Konferansıdır"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Konferansı’nın yapılacağı Crans-Montana’da hedefin; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olması gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Bu bir karar konferansıdır” dedi.
Akıncı: " Bu karar Konferansıdır"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Konferansı’nın yapılacağı Crans-Montana’da hedefin; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olması gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Bu bir karar konferansıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Crans-Montana’da çarşamba günü başlayacak Kıbrıs Konferansı için adadan ayrıldı. Akıncı, ayrılışı öncesinde Ercan Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Akıncı basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının Crans-Montana’ya Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varılması için özlü konularda anlaşmaya varılması hedefiyle gideceğini belirterek, “Kıbrıs Konferansı’nın yapılacağı Crans-Montana’da hedef; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olmalıdır. Bu bir karar konferansıdır” dedi.

 

“Müzakere Değil Karar Konferansı”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Crans-Montana’da yapılacak Kıbrıs Konferansı için Ercan Havalimanı’ndan  ayrılmadan önce basına açıklamalarda bulundu.

Akıncı knouşmasında 2 kesimli, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, federal ilkelerle yürütülecek bir Kıbrıs’ın mümkün olduğunu belirtti.

İhtiyatlı olduklarını ve bu konferansla ilgili beklentileri çok yüksek düzeye çıkarmamak istediğini vurgulayan Akıncı, “Çünkü daha önce bayram mesajımda da değindim üzere güneydeki seçim atmosferinin ne yazık ki beklenenden erken başladığını ve bunun iç siyasette güneyde oldukça yoğun bir şekilde gündemde olduğunu gözlemliyoruz. Bu çerçevede bu konferansa etkisi olumlu olabilir mi atmosferin, burada soru işaretlerimiz var” dedi.

Tüm bunları bir kenara bırakarak Kıbrıs Türk taafı olarak iyi niyetle yer almak için yola koyulacaklarını belirten Akıncı, bu konferansın bir karar konferansı olduğunu vurguladı.

“Artık karar anı gelmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, yürüttüğü 2 yıllık müzakere sürecinin, toplamda da 50 yıllık sürecin son aşamasına gelindiğini söyledi.

Akıncı şöyle devam etti: “ADI KIBRIS KONFERANSIDIR”

 “2 paralel masa kurulacak. Bu da öteden beri beklenen, istenen bir yöntemdi. Çünkü sonuç odaklı olması için bunu dışında bir alternatif kalmamıştı. Masaların birinde Kıbrıs’ın 2 tarafı ve 3 garantör ülke temsilcileri yer alacak.  Ayrıca yine bu 5’li masada AB gözlemci olarak yer alacak. Tıpkı ilk konferansta olduğu gibi. İkinci masada, ki o da aynı zaman sürecinde yer alacak; yani 5’li bitecek de ondan sonra diğerine geçilecek diye bir şey yok. Kimisinde liderlerin, olması gerektiği zaman diğerinde diğer yetkililer yer alacak ve böylece 2 paralel masadaki konular eş zamanlı olarak görüşülecek ve karara bağlanmaya çalışılacak.  2 toplumun olduğu masada tabii ki 6 başlığın diğer 5 başlığı ele alınacak. 5’li toplanacak masada ise sadece güvenlik ve garantiler ele alınacak. Altını çizerek vurgulamak isterim, bu bir güvenlik ve garanti konferansı değil Kıbrıs Konferansıdır ve Kıbrıs Konferansı güvenlik ve garantiler dahil 6 başlığı kapsamaktadır. Bazen güvenlik ve garanti konferansı olarak nitelendirilmeye çalışılır ama bu doğru değildir.  Güvenlik ve garanti konusu da görüşülecek, önemli bir ayağıdır ama diğer 5 ayağı da aynı şekilde önemlidir.”

“İHİTYATLI BİR ŞEKİLE BU YOLCULUĞA ÇIKIYORUM”

Kalan tüm konuların el ele final çizgisine gitmesinin kaçınılmaz bir sonuç olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Ancak bu şekilde alınabilir. Ancak bu durumda çözümün çerçevesi ortaya çıkmış olacaktır. Tabii çözüm çerçevesinin çıkmış olması Kıbrıs’ta artık yeni bir sayfanın başlaması anlamına gelecektir. Ancak iş orada bitmeyecektir.  Altının doldurulması için birkaç aylık çalışmalara daha ihtiyaç olacaktır. Federal anayasanın hazırlanması, iki kurucu devletin anayasalarının hazırlanması, federal yasaların hazırlanması, uygulanmaya ilişkin bir takım teknik konuların karara bağlanması. Ama asıl olan 6 başlık altındaki 12-15 önemli konunun şimdi gideceğimiz konferansta karara bağlanmasıdır. Müzakere konferansından öte karar konferansıdır. Artık karar anı gelmiştir, Değişimin altında yatan neden budur. Hedefimiz Kıbrıs Türk tarafı olarak halkımızın istek ve arzuları doğrultusunda elbette bu konferanstan bir çözümün çıkmasıdır. Diğer tüm tarafların da hedefi bu olursa mümkün olan üzerinde yoğunlaşıp, tüm taraflar olarak imkânsızı talep etmezsek, makul ve gerçekçi davranılırsa bu çözüme varmak mümkün olabilecek. İyi niyetle sonuç almak için ihtiyatlı bir şekilde gidiyoruz.  Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak bir Kıbrıs yaratmak mümkündür. 2 kesimli, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, federal ilkelerle yürütülecek bir Kıbrıs mümkündür. Yeter ki biraz önce söylediğim çerçevede hareket edilebilsin. Konferans başarılı şekilde sonuçlanırsa, bu yalnızca Kıbrıs’ta yaşayanlar için değil bölge ve dünya barışı için de çok önemli olacaktır. Bu pozitif düşünce içerisinde ihtiyatlı bir şekilde iyimserliğimi koruyarak bu yolculuğa çıkıyorum” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler