• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

AKSA'nın fendi hükümeti yendi

.
AKSA'nın fendi hükümeti yendi

AKSA dün bir kez daha ülkeye elektrik gerginliği yaşattı ve şalter indireceğini açıkladı. Ardından KIB-TEK “Ülkede planlı elektrik kesintilerine gidiliyor” açıklamasında bulundu. AKSA’nın kükürt oranı yüksek akaryakıt getirdiği ve yetkililerin AKSA’ya bu yakıtı kullanması için izin vermediği öğrenildi.

Teknecik Elektrik Santrali’nin AKSA’dan kaynaklanacak açığı kapayamayacağı, bu nedenle dönüşümlü elektrik kesintilerinin uygulanacağı ifade edildi. Başbakan, 3 bakanla birlikte, KIB-TEK ve AKSA ile birlikte olağanüstü bir toplantı yaptı ve daha önce Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararı “son kez” diyerek bozdu. Alınan yeni karar ile yüzde 3,5 oranında kükürt içeren yakıta onay çıktı.

Ülke geneli dün elektrik kesintilerinin eşiğinden döndü. Bakanlar Kurulu’nun ülkeye ithal edilecek yakıtlardaki kükürt oranıyla ilgili kararına uyulmadığı için AKSA’nın ithal ettiği yakıtın ülkeye girişine izin verilmeyince, AKSA, stok yetersizliği nedeniyle kendisine ait santralleri durdurma kararı aldı.

AKSA’nın yakıt tedarik edip sorununu çözünceye kadar ülke genelinde planlı ve zorunlu elektrik kesintileri uygulanacağı resmi olarak duyuruldu. Üstelik kesintiler saat16.00’dan itibaren birer saat dönüşümlü şekilde yapılacağı da ifade edildi.

Açıklama Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından yapıldı.

bunker

KIB-TEK KESİNTİ PROGRAMINI BİLE YAPTI

KIB-TEK tarafından yapılan yazılı açıklamada, “AKSA Enerji Üretim A.Ş’ne ait Kalecik’teki santrallerine yakıt tedarikinde ortaya çıkan sorun nedeniyle bugünden itibaren AKSA’nın yakıt tedarik sorununu çözüp devreye girmesine kadar, ülke genelinde planlı ve zorunlu elektrik kesintileri uygulanacak” denildi.

Bakanlar Kurulu’nun ülkeye ithal edilecek yakıtlardaki kükürt oranıyla ilgili almış olduğu kararın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte ortaya çıkan sorunun aşılması için görüşmelerin devam ettiği kaydedilen açıklamada, AKSA yetkililerinin mevcut yakıt stoklarının yeterli olmaması nedeniyle saat.16.00’dan itibaren santrallerini durdurmak zorunda olduklarını KIB-TEK yetkililerine bildirdikleri ifade edildi.

Açıklamada, KIB-TEK’e ait 60 MW gücündeki buhar santrallerinden birisinin planlı büyük bakımının devam ettiği bu nedenle mevcut hava koşullarında 220 – 230 MW civarında olan azami tüketim miktarının ancak 150 MW’lık kısmının KIB-TEK’e ait santraller tarafından karşılanabileceği; dolayısıyla zaman zaman 80 MW’a varan açık oluşabileceği kaydedildi.

Açıklamada, saat.16.00’dan itibaren sorun çözülünceye kadar her gün 24.00 – 06.00 saatleri haricinde toplamda günlük altı saati aşmayacak elektrik kesintileri uygulanacağı; kesintilerin birer saati aşmayacak şekilde dönüşümlü olarak gerçekleştirileceği ifade edildi.

2468686

HÜKÜMET ÇARK ETTİ

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, AKSA’nın Kalecik’te bekleyen yüzde 3,5 oranında kükürt içeren yakıtı tahliye etmesine “son kez” şartıyla izin verildiğini duyurdu.

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iznin, “Ülkede oluşması muhtemel bölgesel kesintilerin önüne geçmek ve elektrik enerjisinin sağlıklı bir şekilde üretilip dağılımını sağlamak amacıyla” verildiği kaydedildi.

KARAR ORTAK TOPLANTIDA ALINDI

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre karar, Başbakan Ömer Kalyoncu, enerjiden sorumlu Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Maliye Bakanı Birikim Özgür ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ve AKSA yetkililerinin katılımıyla yapılan ortak toplantı yaparak bazı kararlar aldı.

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI DENİLDİ

Toplantıda alınan kararları açıklayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, şunları kaydetti:

“Olumsuz hava koşulları nedeniyle 22 Ocak öncesinde yeni yakıt temini mümkün değil. Oluşacak enerji açığı Kıb-Tek veya Güney Kıbrıs’tan karşılanamayacak. Bu nedenle son kez olmak kaydıyla AKSA’nın Kalecik’te bekleyen yüzde 3,5 oranında kükürt içeren yakıtı tahliye etmesine izin veriliyor.

Ülkeye girişine izin verilen yakıtla, AKSA tesislerinde kurulu bulunan baca filtre sisteminden dolayı oluşacak emisyon yüzde 1 kükürt içerikli yakıta eşdeğer olacak.”

MUĞLAK İFADELER NEDENİYLE YENİ ANLAŞMA

Bakanlık açıklamasında, 6 Kasım 2014, 1 Temmuz ve 13 Ağustos 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararlarına da işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

“Bu kararlarda bazı muğlak ifadelere yer verildi. Buna bağlı olarak AKSA yargıya başvurdu.

Bu da göz önüne alınarak Kıb-Tek ve AKSA arasında yeni bir anlaşma yapılmasına karar verildi.

Yapılacak ilk Bakanlar Kurulu’nda yeni bir karar üretilecek ve hiçbir koşulda yüzde 1 kükürt oranı üzerinde yakıtın ülkeye girişine izin verilmeyecek.”

KESİNTİ PROGRAMI İPTAL EDİLDİ

AKSA Enerji Üretim AŞ’nin Kalecik’teki santralleri için ithal ettiği yakıtın tahliyesine izin verilmesiyle bu sabah açıklanan elektrik kesinti programı iptal edildi.

KIB-TEK’ten yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu’nun yakıt tahliyesine “son kez” şartıyla onay vermesinin ardından yakıtın tahliyesine başlandı.

Bakanlar Kurulu’nun ülkeye ithal edilecek yakıtlardaki kükürt oranıyla ilgili kararına uymadığı için AKSA’nın ithal ettiği yakıtın ülkeye girişine hükümet tarafından izin verilmemiş, AKSA da stok yetersizliği nedeniyle santralleri durdurma kararı almıştı. Bu gelişmeler üzerine Kıb-Tek, zorunlu elektrik kesintisine gidileceğini belirterek, bu sabah bir program açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler