• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Anastasiadis: "Barbarosun çekilmesi olumlu ama..."

Anastasiadis: "Barbarosun çekilmesi olumlu ama..."

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin bölgeden çekilmesini müzakerelere geri dönmek için yeterli bulmadı.

Fileleftheros, BM’nin müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili ana senaryosunu ileri götürmekte olduğunu ve projelerini bozabilecek herhangi bir hareketten kaçınılması için birçok perde gerisi faaliyet yürütüldüğünü yazdı.

Anastasiadis’in konuyla ilgili açıklamasının tam da böyle bir döneme denk geldiğine işaret eden gazete, haberi “‘Barbaros’–NAVTEX Yetmez... Lefkoşa Egemenlik Haklarının Görmezden Gelinmemesi Gerektiği Mesajını Veriyor... Başkan BM’nin İyimserliğine Mesafeli Duruyor” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre Barbaros Hayreddin Paşa ile ENI’nin sondaj gemisi Saipem 10000’in bölgeden çekilmesini ve Türkiye’nin NAVTEX’ini yenilememe beklentisi uluslararası unsur açısından müzakere yolunu açan kazanım görülürken Rum Yönetimi bu yaklaşımı paylaşmıyor.

Anastasiadis, “Barbaros’un ayrılması olumlu adımdır. Geriye, NAVTEX’in yenilenmemesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (MEB’deki) egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi kaldı” diyerek aslında Rum tarafının enerji programının kesintisiz devamıyla alakalı ek bir unsur ortaya koydu.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ada’ya müzakerelerin yeniden başlama ilanını yapmak için mi geleceği sorusuna karşılık Anastasiadis, “Hayır. Neden dönüyor bilmiyorum. Elbette perspektiflerin oluşup oluşmadığını yoklamak için dönüyor. Bunu olgular gösterecek, biz de karar vereceğiz” dedi. Gazete Anastasiadis’in bu cevabını, Eide’nin gelişini “müzakerelerin muhtemel başlama olasılığına” bağlamadığı iması olarak yorumladı.

Anastasiadis, müzakerelere kalınan noktadan mı başlanacağı sorusuna ise “prosedür başlayana kadar daha kat edilecek çok yol var mantığında" bir cevap verdi. Rum lider, “Diyaloğun yeniden başlama şartlarının oluşmasına müsaade edin. Şartlar oluşursa, elbette ülke siyasi güçleriyle,  danışmanlarla ve müzakereci ile böyle bir istişare yapılacak” dedi.

Gazete bundan sonraki adımları, Eide’nin Ada’da yapacağı görüşmelerin belirleyeceğine işaret ederek özetle şunları yazdı:

“Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre BM yetkilisi Ada’ya müdahil taraflardan, müzakerelerin yeniden başlayacağı teyidini alma kararlılığıyla geliyor. Mesele, Eide’nin Kıbrıs suları dışında ama geniş bölgede bulunan Barbaros’un geri gelmeyeceğini veya Türkiye’nin yeni edindiği Turkuaz’ı bölgeye göndermeyeceğini sağlayıp sağlayamayacağıdır.”

Simerini haberi “Başkan Geri Dönmek İçin Şart Koşuyor... Eide Müzakerelerin Yeniden Başlamasını Mühürlemeye Koşuyor” başlığıyla manşete çekti.

Gazete masaya geri dönmek için NAVTEX’in yenilenmemesini ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi” şartlarını koşan Anastasiadis’in, herhangi yeni bir harekette bulunmadan önce Türkiye’den taahhüt istediğini yazdı.

Gazete Anastasiadis’in, EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümü nedeniyle Salı akşamı düzenlenen bir etkinlikte “Vatanımızı kurtarmayı, işgalden kurtulmayı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşmesiyle diğer Avrupa ülkeleriyle eşit, AB ilke ve değerlerine saygılı bir devlet kurmayı barışçıl prosedürlerle başarmamız gerekiyor. Savaş vermekte kararlıyız” dediğini yazdı.

Politis haberi “Ayrılması Olumlu Adım... Anastasiadis Vurguluyor, Geriye NAVTEX’in Yenilenmemesi Kaldı” başlığıyla aktardı.

Alithia manşet haberine “Başkan Eide’nin Gelişi Arifesinde İddialı... Barbaros’un Çekilmesi Yetmez... Egemenlik Haklarımız Görmezden Gelinmesin” başlığını attı.

Haravgi’nin başlığı da “Egemenlik Haklarına Saygı Da Şart... Barbaros’un Ayrılması Olumlu Ama Kıbrıs Rum Tarafı Yetmez Diyor”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler