• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Anastasiadis Erdoğan ile ilk kez yüz yüze görüşecek

Anastasiadis’in BM himayesinde Brüksel’de düzenlenecek uluslararası toplantı çerçevesinde ilk kez Erdoğan’la yüz yüze görüşüp garantilerin kaldırılmasını ve Türk askerinin Ada’dan çekilmesini isteyeceği bildirildi.
Anastasiadis Erdoğan ile ilk kez yüz yüze görüşecek

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM himayesinde Brüksel’de düzenlenecek uluslararası toplantı çerçevesinde ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yüz yüze görüşüp garantilerin kaldırılmasını ve Türk askerinin Ada’dan çekilmesini isteyeceği bildirildi.

Althia “Erdoğan’la Yüz Yüze” başlıklı haberinde BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Cenevre’de düzenlenecek konferansa katılmalarının Genel Sekreter’e bağlı olduğunu ancak Kıbrıs sorunu daimi üyelerin tamamını ilgilendirdiğinden, bunun mümkün olacak gibi göründüğünü kaydetti.

Habere göre, konferansın oluşumuna (kimlerin katılacağına) henüz karar verilmemiş olmasına karşın AB dışında, Güvenlik Konseyi 5’lerinin de hazır bulunacağı bilgileri bulunuyor. 5’lerin bu konferanstaki rollerin  belirleyici olması bekleniyor.

Örneğin BM Barış Gücü’nün çözüm sonrası geçici bir dönem Ada’da kalması istenirse Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin onayı gerekecek. BM tarafından onaylanacak ilgili  kararın hazırlanması gerekeceğinden yine 5’lerin oy birliği gerekecek.

Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide “beşli veya çoklu konferans terimi kullanılmıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti konusunda da birden çok görüş var, bunların çözülmesi lazım. Konferansta Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin yer alacağı gün gibi ortadadır. Ana oyuncu, Birleşik Kıbrıs’ın ait olacağı AB olacak” dedi. Kıbrıs’ta iki tarafla istişare edenin BM olduğuna dikkat çeken Eide Konferans gündemine çok az konu konulmasının hedeflendiğini söyledi.

TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Ankara’da yaptığı açıklamada konferansta Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temsil edeceği açıklamasını hatırlatan gazete AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Çin hükümetinden, Kıbrıs sorunu konulu çoklu konferansa katılmasını istediğini, Çin’in ilk tepkisinin olumlu olduğunu yazdı.

Kiprianu bu talebin, Çin Komünist Partisi’nden, Adalet Bakanlığı Müsteşarı başkanlığındaki heyetle görüşmesi sırasında ortaya konulduğuna işaret ederek “görüşme sırasında Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili tezlerimizi anlatma, aynı zamanda  Çin’den 12 Ocak’ta yapılacak Güvenlik konulu uluslararası toplantıya katılma talebinde bulunmasını isteme fırsatı yakaladık. Olumlu karşılık aldığımızı söyleyebilirim. Çinli yetkililer bu davetimizi Çin liderliğine iletecekler” dedi.

ÇİPRAS’TAN ANASTASİADİS’E TAM DESTEK

Aynı gazete “Çipras’tan Anastasiadis’e Tam Destek” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras dışişleri bakanlarıyla birlikte Brüksel’de olacağından, önümüzdeki Çarşamba günü, Rum ve Yunan hükümetlerinin uluslararası konferansla ilgili ortak stratejisinin belirleneceğini haber verdi.

Gazete, Rum tarafında Güney Kıbrıs-Yunanistan arasındaki ilişkilerde sorun olduğunda ısrar edilieken Çipras’ın dün üçlü enerji zirvesi için bulunduğu İsrail’den Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarına tam destek belirttiğini yazdı.

“KİMLİĞİ BİLİNMEYEN KONFREANS”

Gazete “Kimliği Bilinmeyen Konferans” başlıklı haberinde 12 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak Kıbrıs’la ilgili konferansın “kimliğinin bilinmediğini” savundu.

Gazete buna gerekçe olarak Rum Sözcü Nikos Hristodulidis “Kıbrıs Cumhuriyeti Güvenlik ve Garantilerle ilgili antlaşmanın tarafıdır, tartışmasız katılacaktır” derken, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın  konferansın Rum tarafının  istediği gibi çok taraflı değil beşli olacağını, katılımcılarını da Kıbrıs’taki iki taraf, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere olacağını ortaya koyduğunu yazdı.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü “Ulusal Konsey” toplantısında katılımcılara “hükümet  anayasa uzmanından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin konferansa  katılımının nasıl güvenceye alınacağına dair görüş istediği” bilgisini verdiğini hatırlatan gazete, dün akşamüzeri Güney Kıbrıs’taki diplomatik misyon şeflerine son gelişmelerle ilgili bilgi veren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin  RİK’e verdiği mülakatta  “kesin olan; Kıbrıs Türk ve Rum tarafları ile Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin orada olacağıdır. Bu kadar basit.

Orada olacak diğer katılımcılara ve rollerinin ne olacağına henüz karar verilmedi” dediğini kaydetti. Konferansın oluşumuyla ilgili bir soruya karşılık da “rutin görüşenler” cevabını verdi. Eide oluşumcuları BM’nin, Genel Sekreter düzeyinde davet ettiğini belirterek “Ancak BM bunu, iki tarafla sıkı istişare içerisinde yapacak” izahında bulundu.

EIDE: “SORU İMZANIN NE ZAMAN ATILACAĞIDIR”

Gazeteye göre, Eide’ye sözde “ Kıbrıs Cumhuriyeti”nin katılımı da soruldu. “Söyleyebileceğim; Antlaşmalar, Garanti Antlaşması, İttifak Antlaşması ve Kuruluş Antlaşması dört taraftan oluşan antlaşmalardır” dedi, şunları ekledi:

“Bunlar üç garantör ve Kıbrıs’tır. Bir değişiklik olacağında üç değil bu dördünün tümüne ihtiyaç var.  Tabii soru, bu değişikliklerin ne zaman olacağıdır.  Birleşmeden önce mi yoksa birleşme sırasında mı olacak çünkü bu, hangi kalemlerin imza atacağıyla alakalıdır. Kıbrıs’ın kalemi olacak, ancak Federal Kıbrıs’ın kalemi mi olacak yoksa ondan öncekinin mi?”

Rum Sözcü Hristodulidis de RİK’e konuşurken Rum Yönetimi’nin bir süredir AB’nin ve BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin konferansa katılımını sağlamak için efor harcadığını belirterek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çoklu konferansa katılımı konusunda kendi başımıza bir mesele yaratmamız büyük bir hatadır” vurgusunu yaptı.

Hristodulidis Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olması hasebiyle bugün, Avrupa Konseyi Başkanı’nın ve AB’nin çok taraflı konferansa katılımından söz ettiklerine dikkat çekti.

ANASTASİADİS VE ÇİPRAS 14 ARALIK’TA GÖRÜŞEREK ORTAK STRATEJİ BELİRLEYECEK

Aynı gazete “Çipras-Anastasiadis ve Sınırlar… Atina ve Lefkoşa’nın Güvenlik ve Garantilerle İlgili Hareket Ekseni 14 Aralık’ta Brüksel’de Belirleniyor” başlıklı haberinde Rum ve Yunan hükümetlerinin Güvenlik ve Garantiler konusunda koordinasyon meselesinde son düzlükte bulunduklarını, Anastasiadis ve Çipras’ın, AB liderler toplantısı öncesinde 14 Aralık’ta Brüksel’de bir araya geleceklerini yazdı.

Gazete “hedef tek. 12 Ocak’taki çoklu konferansta Başkan Anastasiadis ve Başbakan Çipras’ın üzerinde hareket edeceği somut bir ortak strateji çerçevesi belirlenmesi” ifadesini kullandı ve Rum Yönetimi’nden “güvenilir” kaynaklara dayanarak Anastasiadis-Çipras görüşmesinin rutin olmayacağını,  Güvenlik ve Garantiler konusunda Rum ve Yunan hükümetlerinin pozisyonunun, Çipras-Erdoğan görüşmesi öncesinde, çok somut şekilde belirlenmesinin beklendiğini yazdı. Brüksel’deki görüşmeye Dışişleri bakanları Yoannis Kasulidis ve Nikos Kocas’ın da katılacağını ekledi.

Haber göre Anastasiadis  Simerini’nin “Atina ile ilişkilerde sorun olduğu söylentilerini” yorumlaması istendiğinde, bu durumdan “şiddetli rahatsızlık” belirterek “ Gerek Başbakan Çipras’la gerek Dışişleri Bakanı Kocas ile ilişkiler mükemmeldir” vurgusunu yaptı.

Gazete Yunan kaynaklarının ise Yunanistan’ın çoklu toplantıya sadece garantiler ve güvenlik konusu için gideceğine, başka hiçbir konu için gitmeyeceğine, bu  konuda Rum Yönetimi ile hemfikir olduklarına işaret ettiklerini yazdı.

NETANYAHU’NUN İLGİSİ

Gazete 3’lü enerji zirvesi için dün İsrail’e giden Anastasiadis’in bu çerçevede İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Kıbrıs sorununu da görüştüğünü yazdı. Habere göre görüşmede Anastastasiadis bugüne kadarki süreç ve Cenevre görüşmesi öncesinde yapılanlar hakkında bir sunum yaparken Netanyahu garantiler ve toprak konularında daha geniş bilgi talep etti.

Filelefthreos haberi “Güvenlik İçin Derinlere” başlığıyla aktardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler