• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Anastasiadis: “İtham arayanlar başkaları”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Çarşamba günü sunduğu öneriyle ilgili Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın söylediklerini yorumlaması istendiğinde “pazartesi günü konuşacağım. Havadan bir diyaloğa veya atışmaya girmek niyetinde değilim” dedi.
Anastasiadis: “İtham arayanlar başkaları”

Fileleftheros’un “İtham Arayanlar Başkaları… Başkan Anastasiadis’ten Müzakereler Konusunda Birçok Yöne Yeni Mesaj” başlıklı haberine göre Anastasiadis “bahane ve itham arayıp bulanlar başkaları. Pazartesi (ulusal konsey toplantısı), kendisi (Mustafa Akıncı) Cenevre’ye gitmemizi istediğinde ve Cenevre’ye gittiğimizde tam olarak ne dediği ve ne kadar tuhaf olduğu (önerinin) konusunda da konuşacağım” dedi.

Anastasiadis’in yukarıdakileri, Dünya Ekonomi Forumu’na katılmak üzere Ürdün’e hareketinden önce söylediğine dikkat çeken gazete, Forum çerçevesinde de AB’nin Dış Politika Yüksek Komiseri Mogherini ve diğer yetkililer ile müzakereler çerçevesinde geçen Çarşamba günü sunduğu öneriyi anlattığını yazdı.

AKEL

Habere göre Rum siyasi partileri son gelişmelere tepki gösterdiler. AKEL  “Müzakerelerin, Türk tezleri yüzünden çökmesi istenmeyen bir senaryodur. Müzakerelerin çökmesi ve bundan, bizim tarafın prosedürel deneyleri yüzünden Kıbrıs Rum toplumunun mesul görülmesi trajik olur” vurgusunu yaptı. 

Anastasiadis’in icraatlarına itiraz belirten AKEL  “Kıbrıs sorunu tarihi öne çıkarma politikalarının oldubittilere sürüklediğini öğretti. Çünkü  kabul edilemez Türk faaliyetleri ve bunun paralelinde uluslararası unsurun Rum toplumuna baskı uygulaması için mazeret olarak kullanıldı” uyarısında bulundu. 

 Rum tarafının Kıbrıs sorununun iç yönleriyle ilgili başlıklarda bütün müzakere olanaklarını kullanması ve uluslararası konferansta da  garanti sisteminde değişiklik yapılmasını ve Türk askerlerinin çekilmesini talep etmesi gerektiği görüşünü ortaya koyan AKEL “Zaman, gerilemelere veya denemelere müsaade etmeyecek kadar kritiktir. Başkan, geçmişte denenen ve başarısız olan prosedürel deneylerden uzak, çözüm ilkelerinde istikrarlı durmalıdır” dedi.

EDEK

EDEK, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tavrına hiç şaşırmadığını belirterek şunları öne sürdü: “Çünkü tavrı,  önceki dönem boyunca gerek Başkan Anastasiadis’in gerek diğerlerinin sergilediği tavrın sonucudur. Bu tavrın  bedelini ödememiz isteniyor. Akıncı’yı şirinleştiren başkan da diğerleri de, Akıncı’nın kışkırtıcı açıklamaları ve kabul edilemez davranışlarındaki büyük sorumlulukları konusunda suskunluklarını koruyorlar.”

Haravgi, AKEL’in tepki açıklamasını “Prosedürle Tehlikeli Oyunlar” başlığıyla manşete çekti, EDEK dışında Ekologlar’ın açıklamasına da yer verdi.

EKOLOGLAR

Gazeteye göre, Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği “müzakerelerdeki olası bir çöküşte Anastasiadis’in hiçbir sorumluluk taşımayacağı, bu çöküş olmasın diye yapması gerekenden fazlasını yaptığını ve daha fazla taviz vermek zorunda olmadığı için, Rum liderlerden hiçbirinin Anastasiadis’i suçlayamayacağı” görüşünü ortaya koydu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler