• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Anastasiadis New York'da açıkladı: Müzakere masasına dönmeye hazırız

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak ve temaslarda bulunmak amacıyla gittiği New York’a varışında ve öncesinde uğradığı Londra’da açıklamalarda bulundu.
Anastasiadis New York'da açıkladı: Müzakere masasına dönmeye hazırız

Fileleftheros gazetesi: “15 Dakikada Söylenecek Çok Şey Var – Guterres Çerçevesinde Diyaloga Başlamaya Hazırız” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Kurulu’na katılmak amacıyla dün gittiği New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladığını, ayrıca öncesinde Londra’da da konuşma yaptığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 24 saat arayla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşeceklerini ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin nasıl devam etmesi gerektiğine dair kendi görüşlerini aktaracaklarını belirterek, dün akşamdan beridir New York’ta bulunan Anastasiadis’in Guterres’le 15 dakika görüşmesinin planlandığını vurguladı.

Gerek Anastasiadis gerekse Akıncı’nın bu görüşme öncesinde açıklamalarda bulunduklarını ifade eden gazete, iki liderin açıklamalarına bakıldığında, uzlaşı noktasının bulunmadığı yorumunu yaptı.

Gazete, Anastasiadis’in New York’a gidişi öncesinde Londra’da Kıbrıslı Rumlar tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Kıbrıs sorununa çözüm bulunması niyetini ve bağlılığını Guterres’e iletmek üzere New York’a gideceğini” söylediğini yazdı.

Anastasiadis konuşmasında, Crans Montana zirvesinde Türkiye’nin “Genel Sekreterde oluşturduğu bir anlık yanılgıya karşın tamamen uzlaşmaz olduğunu, birçok şeyin yanı sıra, müdahale haklarının sonlanması yerine gelecekte yeniden değerlendirilmesi, 1800 askerin kalması ve askeri üs talep ettiğini” iddia etti.

“Bir gecede sonuç alınmasının beklenemeyeceğini” de öne süren Anastasiadis, Crans Montana’daki “yemeği hazırlayanların iyi hazırlık yapmadıkları” iddiasında da bulundu.

Gazete, Anastasiadis’in New York’a varışında da soruları yanıtladığını ve Guterres parametreleri çerçevesinde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu bir kez daha yinelediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, BM Genel Sekreteri de dahil Kıbrıs sorununa müdahil olan tarafları endişelendirmesi gereken şeyin Türkiye’nin BM parametreleri dışındaki önerilerini yinelemesi ihtimali olduğunu söyledi.
BM Genel Sekreteri ve diğer dünya liderlerine, Guterres’in parametreleri çerçevesinde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu birçok kez ilettiğini vurgulayan Anastasiadis, garantörlük anlaşması ve müdahale haklarına son verilmesi ve Türk askerlerinin adadan çekilmesinin takvimlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bazı açıklamalarının sorulması üzerine ise Anastasiadis, “Ben müzakereye, BM çerçevesinde, BM kararları temelinde ve elbette AB üyesi ülke sıfatıyla devam etmek istediğimiz şeklindeki kendi tezimizi söylüyorum. Bizim istediğimiz çözümün AB ilke ve değerlerine dayanmasıdır” şeklinde konuştu.

Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın önceki gece BM Genel Sekreteri Guterres’le görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada “İngiltere’nin sabote ettiği, Guterres’in belgesine ilişkin kazanım”  açıklamasının sorulması üzerine ise Anastasiadis’in, “seyahat ettiği için bu açıklamadan haberi olmadığı” yanıtını verdiğini yazdı.

ANASTASİADİS: “GAYRI RESMİ BELGE”

Habere göre Anastasiadis sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin, garantilerin kaldırılması, müdahale hakları ve askerin kalıcı olması ile üsler konusunda tam olarak ne kastettiği görüşülürken ve görüşmenin gergin olduğu bir anda sunulduğu için uzun görüşülmemiş, gayrı resmi bir belgeden bahsediyoruz. Yüzeysel bir müzakere olduğunu söyleyebilirim. Kocias’ın da ve bizim de hali hazırda söylediğimiz üzere, birkaç dakikalık bir müdahaleden bahsediyorum. Çünkü esas olan Guterres çerçevesi ve daha da belirgin olarak söylemek gerekirse, garantilerin ve müdahale haklarının sona ermesine ilişkin ilk maddeydi”.

Anastasiadis ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununun iç meselelerine ilişkin, Guterres parametrelerinin kabul edilmesi koşulu altında, öneriler sunduğunu da hatırlattı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Başkan Anastasiadis BM Genel Sekreterinden Ne İsteyecek – Sağlam Temellerde Yeni Diyalog”.

Haravgi: “Guterres’e Ne Söyleyeceğini Kimse Bilmiyor – Anastasiadis ‘Sağlam Temellerde Diyalogdan Bahsediyor – Akıncı: Ya Birlikte Ya Da Eşit Şekilde Yan Yana”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler