• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Anastasiadis, Sinirlioğlu’nun Akıncı’ya eşlik edip etmeyeceğini bilmiyorum

Anastasiadis, Sinirlioğlu’nun Akıncı’ya eşlik edip etmeyeceğini bilmiyorum
Anastasiadis, Sinirlioğlu’nun Akıncı’ya eşlik edip etmeyeceğini bilmiyorum

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün akşam yeniden bir araya geldi.

Rum basını, liderler arasında dün akşam gerçekleştirilen ve üç saat süren görüşmeye ve görüşmenin ayrıntılarına geniş bir şekilde yer verdi. 

Fileleftheros gazetesi “Boşlukları Uzmanlara Gönderiyorlar- Dün De Yönetim Konusunu Ele Alan Akıncı ve Anastasiadis’ten Uzun Baş Başa Görüşme” başlıklarıyla verdiği haberinde, liderlerin, vatandaşlık konuların, iki kurucu devletin federal organlarda temsiliyeti, yabancı uyruklulara ilişkin temel özgürlüklerin uygulanması konularını ele aldıklarını yazdı.

Gazete liderler görüşmesinin ardından beklenen “Toprak” konusunun nerede görüşüleceğine ilişkin açıklamanın yapılmadığını, bunun, muhtemelen, yarınki liderler görüşmesinin ardından yapılacağını da belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın istediği şekilde yurt dışında yapılması istenilen görüşmenin tarihlerinin, 7-11 Kasım olarak belirlendiğini ve karar verildiğini belirten gazete, görüşme yerinin ise ikinci derecede önemli olduğunu, bununla birlikte görüşmelerin İsviçre’de yapılacağının da kesin olarak addedildiğini yazdı.

Liderler arasında dün akşam gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak iki liderin baş başa görüşmelerinin uzun sürdüğünü, görüşmelere daha sonra müzakere gruplarıyla devam edildiğini yazan gazete elde edilen bilgilerin, dün ele alınan konuların, üzerlerinde daha çok çalışılması için müzakerecilere havale edildiğini, bunun da, görüş birliğine varılmasında zorlukların bulunduğunu gösterdiğini savundu.

Gazete, teknokrat düzeyinde ele alınan konuların Akıncı ve Anastaiadis’e havale edildiğini akabindeyse bunların müzakerecilere havale edildiğini, birçok konuda bunun yapıldığına da dikkati çekti.

Politis gazetesi “Yer Çarşamba Günü-Özgürlüklerin Uygulanması Yönteminde İlerleme, 4:1’e Tökezlediler” başlıklı haberinde müzakereler çerçevesinde yapılan liderler arasındaki görüşmeye yer verdi.

Gazete aynı haberi içerisinde liderlerin, Toprak konusunun, yurt dışında, nerede görüşüleceği konusunda mutabık kalmadığını da yazdı.

Gazete ayrıca Anastasiadis’in görüşme sonrasında yapmış olduğu “geçici çalışma izinlerini verme yetkisinin merkezi hükümette olacağı” şeklindeki açıklamasından yola çıkarak, liderlerin 4:1 oranı konusuna takılıp kaldığının anlaşıldığını belirtti.

Alithia gazetesi ilgili haberi “Dün Özgürlükleri ve Hakları Ele Aldılar- Yurt Dışındaki Görüşmenin Çarşamba Günü Belirlenmesi Bekleniyor” başlıklarıyla aktardı.

Simerini gazetesi ise “Her Şey İsviçre’yi Gösteriyor” başlığı altında müzakere haberine yer verdi.

Gazete müzakereler haberinin içerisinde IMF teknokratlarının, KKTC’de vergi tahsilatı olanaklarının artırılmasına ilişkin öneriler sunmak amacıyla Ekim ayı içerisinde Kıbrıs’a geleceğini de savundu.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında Rum Başkanlık binasına dönüşünde gazetecilerde açıklamalarda bulundu.

Fileleftheros gazetesine göre Anastasiadis, gazetecilerin, Toprak konusuna ilişkin görüşmenin yapılacağı yere ilişkin sorusu üzerine, yer belirlemek yerine, önlerinde bulunan konularına özüne odaklandıklarını, yer konusunun muhtemelen yarın belirleneceğini belirtti.

Görüşmeye ilişkin olarak Anastasiadis, gerek özgürlükler gerekse haklara ilişkin çeşitli uygulamaların yöntemlerini veya ayrıntılarını ele aldıklarını, daha ileri görüşme yapılması gereken nispi bir ilerlemenin bulunduğunu da ifade etti.

Geçici çalışma izinlerine ilişkin yetkinin kimde olacağı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bunun merkezi hükümetin yetkisinde olacağını söyledi.

Türkiye’nin BM’deki Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun “yıl sonuna kadar çözüm olmaması durumunda Türkiye’nin başka bir oyun oynayacağı” şeklindeki açıklamasını yorumlaması istenen Anastasiadis, “bu ifadeyi aklında tutmadığını” belirtti. 

Bir gazetecinin, Sinirlioğlu’nun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Toprak konusundaki yurt dışındaki görüşmede eşlik edeceğine ilişkin iddiası üzerine, Anastasiadis, Sinirlioğlu’nun Akıncı’ya eşlik edip etmeyeceğini bilmediğini, bildiği şeyin, herkesin kendi müzakere grubu ve uzmanlarıyla gideceği olduğunu söyledi.

Federal organlardaki temsiliyet konusunda uzlaşmanın bulunup bulunmadığı sorusuna ise Anastasiadis, “elbette ki görüşme yapıldı” yanıtını verdi.

PARTİLER DE TOPRAK KONUSUNUN YURT DIŞINDA ELE ALINMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTILAR

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler Rum siyasi parti başkanlarının veya temsilcilerinin, Toprak konusunun yurt dışında ele alınmasına ilişkin olarak yapmış oldukları açıklamalara geniş bir şekilde yer verdiler.

Habere göre DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, müzakereler sürecinde, Anastasiadis’i desteklediklerini ifade etti.

Tornardis, Türkiye’nin artık ayrılma zamanın geldiğini anladığına ilişkin ümidin bulunduğunu ayrıca 42 yıl sonra, tüm göçmenlere yerlerine dönme hakkının verilmesine yönelik ümidin bulunduğunu da belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Toprak konusuna ilişkin görüşmelerde ne olacağını önceden belirlemesinin mümkün olmadığını, ekim ayında Anastasiadis ile Akıncı arasındaki görüşmelerde nelerin geliştiğine dair Ulusal Konsey’den bilgilendirmeyi bekleyeceklerini ve daha sonra Kıbrıs sorununun nerede olduğuna dair sonuçlar çıkaracaklarını ifade etti.

Kiprianu, Ulusal Konsey’de ortaya koyacakları görüşler ve önerilerin ötesinde Anastasiadis ile ayrı bir görüşme yapma talebinde de bulunduklarını anımsattı.

DİKO Basın Sözcüsü Athos Antoniadis, gelecek pazar günü, Anastasiadis tarafından (Ulusal Konsey’de) bilgilendirileceklerini ifade ederken kendi görüşlerine göre bunun geç olduğunu söyledi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs Rum tarafına daha ileri baskı yapılması koşullarının yaratılması gidişatına yönelik yurt dışında faaliyet gösteren çevrelerin bulunduğunu savundu.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, görüşmenin, Kıbrıs’ta yapılmaması için ciddi bir argüman göremediğini belirtti.

Lillikas açıklamasında Türk talebinin bir sahne, baskı çerçevesi kurulmasını amaçladığına dair herhangi bir şüphelerinin de bulunmadığını ileri sürdü.

Dayanışma Hareketi Başkan Yardımcısı Polis Pallikaros, Toprak konusundaki görüşmelerin sonuçlarının vatandaşı memnun etmesi temennisinde bulundu. 

ELAM Basın Sözcüsü Yeadis Yeadi ise Toprak konusunun yurt dışında ele alınmasına karşı olduklarını yinelerken herhangi bir görüşmenin Kıbrıs içinde yapılması gerektiğini ifade etti.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İşbirliği görüşmelerin yurt dışına taşınmasını şüpheli olduğunu çünkü müzakerelerin bu gelişmeyi haklı gösterecek noktaya gelmediğini düşündüklerini belirtti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler