• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Anastasiadis siyasi parti liderlerini Lute’la görüşmesi hakkında bilgilendirdi

Anastasiadis, Lute’la görüşmesinde, müzakerelere yeniden başlamaya her an hazır olduğunu ilettiğini ve BM Genel Sekreteri’ne tezlerini yazılı olarak gönderdiğini de söylediğini, dünkü toplantıda dile getirdi.
Anastasiadis siyasi parti liderlerini Lute’la görüşmesi hakkında bilgilendirdi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri tarafından Kıbrıs sorununa müdahil taraflarla görüşmeler gerçekleştirmesi için görevlendirilen özel danışman Jane Holl Lute’la yaptığı görüşme ve Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmeler konusunda dün Rum siyasi parti liderlerini bilgilendirdi.
Fileleftheros gazetesi, “Lute’un Sonuçlarını Beklerken” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün uzun süren bir toplantıda Rum siyasi parti liderlerini, BM Genel Sekreteri’nin atadığı geçici danışman Jane Holl Lute’la gerçekleştirdiği görüşme konusunda bilgilendirdiğini yazdı.
Gazete, toplantıya Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve eski Rum Yönetimi liderleri Dimitris Hristofyas ve Yorgos Vasiliu’nun da katıldıklarını belirtirken; toplantıda özellikle vurgulanan şeyin, Anastasiadis’in Lute’a, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesini istediğinin iletildiği olduğunu yazdı.
Anastasiadis, Lute’la görüşmesinde, müzakerelere yeniden başlamaya her an hazır olduğunu ilettiğini ve BM Genel Sekreteri’ne tezlerini yazılı olarak gönderdiğini de söylediğini, dünkü toplantıda dile getirdi.
Habere göre Anastasiadis Luta’a ayrıca, müzakerelerin BM Genel Sekreteri’nin çerçevesinde devam etmesi hedefini taşıdıklarını da vurguladı.
Gazete, dünkü toplantıda yapılan ortak tespitin, Lute’un tüm temaslarını tamamlamadan süreçte herhangi bir gelişme beklenmediği şeklinde olduğunu belirtirken, Lute’un temaslarını Eylül ayından önce tamamlamasının beklenmediğini yazdı.
PRODROMU: “BM GENEL SEKRETERİ’NİN GİRİŞİM BAŞLATMASINI BEKLİYORUZ”
Gazete, toplantı sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun, “tartışılan şeyin süreç değil, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için koşulların uygunluğu, müdahil tarafların açıklamaları ve Genel Sekreterin girişim üstlenip üstlenemeyeceği olduğunu” söylediğini aktardı.
Habere göre Prodromu, Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin BM’nin prosedürleri çerçevesinde vardığı yerden yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri’nin girişim başlatmasını istediğini ve beklediğini ifade etti.
Anastasiadis’in siyasi liderler toplantısında, Lute’la gerçekleştirdiği görüşme ve genel olarak Kıbrıs sorunundaki durum hakkında geniş bilgi aktarımında bulunduğunu vurgulayan Prodromu, müzakerelerin, BM prosedürleri çerçevesinde ulaştığı ve kaldığı noktadan yeniden başlaması için Genel Sekreterin girişim üstlenmesini beklediklerini ve istediklerini söyledi.
Prodromu, BM’nin süreçlerinin herkesçe bilindiğini ve Kıbrıs sorununa ilişkin süreç üzerinde de yıllar öncesinden uzlaşıya varıldığını iddia etti.
RUM SİYASİ PARTİ LİDERLERİ TEZLERİNİ YİNELEDİLER
Gazete, haberinin devamında, toplantı sonrasında Rum siyasi parti başkanlarının yaptıkları açıklamalarda, bilindik tezlerine bağlı kaldıklarını yazdı.
Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in müzakerelerin yeniden başlaması çabalarına olan desteğini yinelerken, Lute’un henüz temaslarını tamamlamamış olmasından ötürü herhangi bir sonuca varmak için erken olduğunu vurguladı.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, müzakerelerin devamı konusunda uzlaşılmış bir çerçevenin bulunduğunu, Kıbrıs Rum tarafının tüm çabalarına bu çerçevenin yön vermesi gerektiğini belirtti.
Kiprianu, Anastasiadis’in bu çerçevede ilerlemeye hazır olduğu konusunda Genel Sekreteri ikna etmesi gerektiğini vurguladı.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Guterres çerçevesinin Kıbrıs sorununun müzakeresi için kabul edilemeyeceği görüşünü bir kez daha toplantıda dile getirdiğini belirttiği açıklamasında, Türkiye’nin planlarının göğüslenebilmesi için girişimlerin yapılması gerektiğini de ileri sürdü.
EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ile “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin katılacağı ve Kıbrıs sorununun özü olan uluslararası boyutunun ele alınacağı uluslararası bir konferansın gerçekleştirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.
Dayanışma Hareketi Başkan Vekili Polis Pallikaros, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden başlaması gerektiği konusunda Anastasiadis’le fikir ayrılığında olduklarını belirtirken; Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis ise, verilebilecek tüm tavizlerin verildiğine inandıklarını, bu yüzden Kıbrıs sorununda herhangi bir gelişme yaşanmasının beklenemeyeceğini iddia etti.
ELAM Başkanı Hristos Hristu ise, Türkiye’nin uzlaşmaz tutumda olduğunu ileri sürerek, iki toplumlu, iki kesimli federasyondan farklı bir çözümün ciddi şekilde düşünülmesi gerektiğini savundu.
Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Yön Değiştirmeye İlişkin Dedikodulara Son – Başkan İki Toplumlu İki Kesimli Federasyona Bağlı Olduğunu Netleştirdi” başlığı altında verirken, Anastasiadis’in Lute’a açıkça, iki toplumlu iki kesimli federasyonun dışında başka herhangi bir çözüm şeklinin düşünülmediğini söylediğini yazdı.
Habere göre Lute, Anastasiadis’le görüşmesinde, “sürecin değişmesi ve başka çözümlerin incelenmesi konusunda Kıbrıs Rum tarafının görüşünü” sormasının ardından, Anastasiadis’ten “Kıbrıs Rum tarafının iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümü istediği” yanıtını aldı.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar: 
Alithia: “Müzakereler İçin Guterres’in Girişimi Bekleniyor”.
Haravgi: “Başkanlar Toplantısında Kendi Kendini Tekrarladı – Başkan ve Partiler Farklı Değerlendirmeler Yapıyorlar”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler