• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Anastasiadis'den Eide'ye "Türkiye'ye yönel" iması

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cenevre’de müzakere yolunun açılması için sürdürdüğü mekik diplomasisi Rum basınında geniş yer aldı.
Anastasiadis'den Eide'ye "Türkiye'ye yönel" iması

Fileleftheros, “Bilmeceyi Ankara Çözecek… Espen Barth Eide’ye, İlerleme İstiyorsa Türkiye’ye Yönelmesi Mesajı…. Dünkü Mekik De Sonuçsuz” başlık ve spotlarıyla manşetten verdiği haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmelerinde Eide’ye, ilerleme olmasını istiyorsa çabalarını Ankara’ya yöneltmesi gerektiği” telkininde bulunduğuna vurgu yaptı.

Haberde, dün iki saat civarında süren görüşmelerinde Anastasiadis’in Eide’ye “bu çabada ilerleme ümit etmek istiyorsa Ankara’ya yönelmesi gerektiği” imasında bulunduğu belirtildi.

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Eide-Anastasaiadis görüşmesi sonrasında “bildiğim kadarıyla Türkiye ile de temas var. Bu temasın önümüzdeki günlerde de süreceğini değerlendiriyor ve sonuç çıkmasını umuyorum” dediğini kaydeden gazete “BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Eide’nin belki bugün bile, uçağa atlayıp Ankara’ya seyahat edip etmeyeceğinin netleşmesi bekleniyor” ifadesine yer verdi.

Gazete, liderlerin Cenevre konferansıyla ilgili tezlerinde sabit kaldığının gözlemlendiğini yazdı. Anastasiadis, Cenevre konferansının Güvenlik ve Garantiler konusundan başlaması, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise bütün konuların birlikte görüşülmesi talebinde sabit kaldığı kaydedildi.

Alithia, “Espen Barth Eide’nin Git-Gelleri Sürüyor Ancak Halen Beyaz Duman Görünmedi… Ankara’nın Güvenlik-Garantilerde Kartlarını Açmak İstememesi, Başkan İle Akıncı’nın Önerilerinin Yakınlaşma Fikirlerini Frenliyor” başlıklı manşet haberinde, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, baştaki tezini değiştirip, Güvenlik-Garantiler kesin kapatılmadan görüşülmesini kabul etmesi için yeşil ışık yakmadığını” öne sürdü.

Akıncı ile dünkü görüşmesi sonrasında “prosedür açısından halen yeni bir Cenevre’ye uzak olunduğu söyleyen Eide’nin, detaya girildikçe durumun daha da karmaşıklaştığını, zorlukları da “ayrıntılara gizlenmiş şeytana” bağladığını yazan gazete bu nedenle bugün için liderlerle yeni görüşme belirlemediğini, bugün şu ana kadarki süreci gözden geçireceğini belirtti.

HRİSTODULİDİS

Aynı gazetenin, “Nikos Hristodulidis: Görüşme Anastasiadis Önerisi Temelinde” başlıklı haberine göre, Eide-Anastasiadis görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada “Eide, Başkan Anastasiadis’in önerisi temelinde görüşüyor ve görüş alış verişinde bulunuluyor” diyen Hristodulidis Anastasiadis’in önerisinin “iki yıllık müzakerelerden sonra en kısa sürede olumlu sonuca götürebilecek bir inisiyatif olarak algılandığı” görüşünü ortaya koydu.

Hristodulidis, Anastasiadis’in önerisinin “olası bir çıkmazdan kaçınılmasını, müzakereyi artık en kısa sürede Kıbrıs sorununda en kısa zamanda çözüme varmayı hedeflediğini” söyledi. “Özellikle Güvenlik ve Garantiler başlığından konuşulduğunda, Türkiye’nin bu çabaya özlü müdahiliyeti çok daha katalizör rol oynayacak” diyen Hristodulidis “herhangi bir şey çıkarsa Eide Başkan’la yeniden görüşme isteyecek” ifadesini kullandı.

Sözcü, Eide’nin liderlere herhangi bir arabulucu öneri getirip getirmediği sorusuna karşılık, “Hiçbir şekilde herhangi bir arabuluculuk önerisi getirmedi, Başkan’ın önerisi temelinde görüşüyor, görüş alış verişinde bulunuluyor” dedi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in önerisi tahtında bir anlaşmaya varılması için uygun zemin olup olmadığı sorusuna karşılık“Hepimiz çözümü gerçekten istersek, evet, uygun zemin var. Prosedüre müdahil olanların her birinin gerçek niyetlerinin neler olduğuna bağlı. Biraz sabredelim ve olumlu sonuç çıkmasını umalım” ifadesini kullandı.

Eide’nin, iki taraf Kıbrıs sorununu haziranda çözmek istediği açıklamasını yorumlaması istendiğinde ise Hristodulidis “ Haziran’a, Temmuz’a, Ağustos’a veya Eylül’e  dair hiçbir tartışma yok. Var olan, ‘mümkün olan en kısa süre’dir” dedi.

RUM TARAFININ YAZILI KRİTER İSTEĞİ

Politis haberi “Usulle İlgili Konulara Takıldılar… Şu Anda Cenevre Ne Kadar Yakınsa, O Kadar Uzak… Başkan Anastasiadis Güvenlikte Sonuç İstiyor… Eide’nin Bugün İçin Yeni Randevusu Dün Akşam Geç Saatlere Kadar Alınmadı” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Rum bir kaynağa dayanarak anlaşmazlığın, öteki konuları da görüşmeye açmayı kabul etmek için Rum tarafının, (Güvenlik-Garantiler konusunda) görmek istediği ilerlemenin ölçüsünü kapsadığını yazan gazete özetle şunları kaydetti:

“Diğer bir deyişle, Rum tarafı,  yazılı öneriyle iki tarafın, Güvenlik ve Garantiler konusundaki görüşmede  ne zaman yeterli ilerleme sağlandığında anlaşabileceği uzlaşılmış kriterleri olmasını istedi. Kıbrıs Rum tarafı bir şekilde, garantilerle ilgili görüşmenin öze gireceği ve ilk Cenevre’de sonlanmayacağı garantisi istiyor. Rum tarafında,  Mustafa Akıncı’nın Ankara’yı Garantiler gibi kendisini ilgilendiren bir konuda Cenevre’de nasıl hareket edeceği konusunda bağlayamayacağı kanaati var.”

Gazete devamla Eide’nin Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı “Eide: Liderler Halen Yakın Değil” başlığıyla aktardı.

EIDE TEMASLARINI GARANTÖR GÜÇLERLE SÜRDÜRECEK

Haravgi, “Eide, Garantiler İçin Ankara’ya Yöneliyor… Hristodulidis Haziran’da Çözüm Tartışması Olmadığını Vurguluyor” başlıklı haberinde, Cenevre’de yeni bir Kıbrıs konferansı konusunda “topun Ankara’nın ayağında olduğunu savundu.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak “Eide’nin bu nedenle  temaslarını garantör güçlerle sürdüreceğini ve  önümüzdeki 24 saat içerisinde Ankara’ya bile gidebileceğini” yazdı.

Simerini haberi manşetten “Türkiye’nin Tepkisi Bekleniyor… BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın Perde Gerisi Görüşmeleriyle Kritik Gün… Eide: Samimi Olmak İstiyorum. İki Lider Yakın Değil” başlığıyla verdi.

Gazete, Güvenlik-Garantiler başlığında “müzakere savaşı verilmekte olduğunu”,  Rum Başkanlık Sarayı’nın, Türkiye’nin bu çabaya özlü müdahil olmasını beklediğini yazdı. Rum tarafının “Cenevre’de yeni konferansa gitmemiz için  Türkiye-Yunanistan hazırlık görüşmesi olması gerektiğini” ilettiğine işaret ederken Eide’nin Ankara ve Atina’yı ziyaret etmesinin de olasılık dahilinde olduğuna işaret etti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler