• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Anastasiadis’in ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi ihtimali var

ı Mike Pompeo’nun da hazır bulunduğu Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesinde gerçekleşen Pompeo-Anastasiadis görüşmesinin, Rum tarafının isteği üzerine gerçekleştiği, bu sayede Anastasiadis’in ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi ihtimali doğduğu
Anastasiadis’in ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi ihtimali var

Kudüs’te düzenlenen ve bölgedeki ülkelere çeşitli ziyaretlerde bulunmakta olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da hazır bulunduğu Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesinde gerçekleşen Pompeo-Anastasiadis görüşmesinin, Rum tarafının isteği üzerine gerçekleştiği, bu sayede Anastasiadis’in ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi ihtimali doğduğu haber verildi.
Fileleftheros haberi; “Trump İle Görüşme Kotarılıyor… Anastasiadis’in Washington’a Gidişi Görüşülüyor… ABD ve Kıbrıs’ın Önceliği LNG… EastMed Boru Hattı Seçeneği Gündemde Üst Sırada Tutuluyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Habere göre geçen Çarşamba günü Kudüs’teki zirve çerçevesinde Pompeo, bölgedeki yoğun programı dolayısıyla zaman baskısı altında olmasına rağmen Rum tarafının isteğini reddetmeyerek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştü.
Bu görüşmede Anastasiadis’in ABD’ye gitmesi ve Başkan Donald Trump ile görüşmesinin de ele alındığı ve görüşme tarihinin belirlenmesi v.b. hazırlıkları için artık iki tarafın dışişleri bakanlıkları arasında görüşmeler yapılacağı kaydedildi.
Kudüs zirvesinden, Rum yönetiminin enerji konusundaki önceliğinin doğal gaz sıvılaştırma tesisi inşaatı olduğu, Amerika’nın önceliğinin de bu olduğu yolunda bilgi bulunduğu haberinin de geldiğine işaret eden gazete; Amerikalıların, Vasiliko’da terminal inşaatını birinci senaryo olarak ortaya koyduklarını ancak bunun, bulunacak doğal gaz miktarına bağlı olacağını vurguladı.
Haberde; LNG’nin (terminal), Rum tarafının tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’den (MEB) değil, İsrail gibi komşu ülkelere ait yataklardan çıkarılacak doğal gazdan besleneceğinin açık ve net olduğu, Rum tarafı adına bugüne kadar terminal inşaatını haklı ve avantajlı kılacak miktarda doğal gaz keşfi yapılmadığı hatırlatıldı.
Gazete, bu seçeneğin, doğal gazı değerlendirme konusunda önüne daha fazla seçenek koyacak olması nedeniyle Rum yönetiminin işine geldiğine dikkat çekti, “Aynı zamanda böyle bir gelişme siyasi açıdan, şirketlerin (ve ülkelerinin) çıkarlarının Kıbrıs MEB’inden Kıbrıs toprağına genişleyeceği anlamına da gelir” ifadesine yer verdi.
“Teknik ve ekonomik açıdan zor olsa da EastMed boru hattı inşası da gündemin üst sıralarında tutuluyor” ifadesini kullanan gazete, İsrail’in bu boru hattının inşasının hararetli savunucusu olduğunu, şu veya bu şekilde Yunan sularından geçecek olan boru hattının, özellikle Girit bölgesinde araştırmalar olursa Yunanistan’ın da işine geldiğini, ancak başta bu projenin lehinde olan İtalya’nın bugünlerde bu konuyu bir daha düşünmekte olduğuna vurgu yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler