• BIST 9710.44
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 36 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 34 °C
  • İskele 36 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Artık KKTC'de yazılan tüm kitaplar, Türkiye'de de raflardaki yerini rahatça alacak!

KKTC ile TC arasında kültür sanat alanındaki işbirliğinin artırılması yönünde kararlar alındı
Artık KKTC'de yazılan tüm kitaplar, Türkiye'de de raflardaki yerini rahatça alacak!

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, iki ülke arasında “kültür sanat” alanındaki işbirliğinin artırılması yönünde bir dizi karar aldı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ankara’da bir araya geldiği TC Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile iki ülke arasında var olan işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yönünde mutabakata vardı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, mutabakat çerçevesinde KKTC yazın sanatının Türkiye okuru ile buluşturulması, TC Kültür Bakanlığı’nın yayınlarının KKTC okuru ile buluşturulması, KKTC sanatçıları ve sanat kurumları ile Türkiye’deki sanatçılar ve sanat kurumları arasındaki bağların güçlendirilmesi; ayrıca Kültür Dairesi ve kütüphane personellerinin sürekli gelişimini sağlamak için olanak sağlanması başlıklarında adım atıldı.

Bu arada, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın gerçekleştireceği her türlü kültür sanat etkinliğinde 
ihtiyaç duyacağı herhangi bir kaynağı karşılamaya hazır olduğunu da belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında “kültür sanat” alanındaki işbirliğinin artırılması yönünde alınan kararlar şöyle açıklandı:

“Ülkeler arasında işbirliğinin artırılması amacıyla; Türkiye Cumhuriyeti’nde düzenlenecek kültür ve sanat etkinlikleri ile ulusal ve uluslararası kurs, seminer, sergi, kongre, konferans, kitap sergi ve fuarları ile festivallere KKTC’den de ilgili alanlardan temsilcilerin davet edilmesi kararlaştırıldı.

KKTC yazın sanatının Türkiye okuru ile buluşturulması amacıyla; KKTC’de yayınlanan kitapların Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kitapçı ve kitap kafelerde yer alabilmesi hedefiyle KKTC’de yayınlanan kitaplara ithal bandrol verilmesi kararlaştırıldı. Bu uygulama gerçekleştirilinceye kadar kitapların Türkiye’ye taşınmasında herhangi bir sorun yaşanmaması amacıyla da TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nden diplomatik kargo yöntemi ile gönderilmesi kararı alındı.

KKTC yazarlarının özellikle sanat ve kültür konularında yayınlanan eserlerinin (kitap ve yayınlar), Türkiye’deki kütüphanelerin dağıtım sistemine dahil edilmek üzere satın alınarak ülkemiz yazın sanatının Türkiye okuyucusu ile buluşmasına olanak sağlanması kararlaştırıldı.
TC Kültür Bakanlığı’nın yayınlarının KKTC okuru ile buluşturulması amacıyla;TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basılan yayınlardan, KKTC Milli Kütüphanesi ile Halk Kütüphanelerine dağıtılmak üzere onar (10) adet yayının ülkemize gönderilmesi de karara bağlandı.

KKTC sanatçıları ve sanat kurumları ile Türkiye’deki sanatçılar ve sanat kurumları arasındaki bağların güçlendirilmesi amacıyla; tiyatro, müzik, halk bilimi, sanat eserlerinin restorasyonu gibi dallarda uzmanlık gösteren kurumlarımız ile Türkiye’deki kurumlar arasında işbirliğinin özendirilmesi ve yardımlaşmalarına imkan sağlanması kararlaştırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılacak tüm sanat ve kültür etkinliklerinde, KKTC sanatçılarının da yer almasının sağlanması amacıyla davet edilmesi kararlaştırıldı.

Kültür Dairesi ve Kütüphane personellerinin sürekli gelişimini sağlamak amacıyla; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür Dairesi ve Kütüphane personellerinin sürekli gelişimini sağlamak amacı ile periyodik olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim almalarına fırsat yaratarak, yeni uygulama ve teknolojik gelişmeleri takibine olanak sağlanması kararlaştırıldı.

Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendi personellerine yönelik gerçekleştireceği hizmet içi eğitim programları hakkında KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bilgi verilerek arzu edilen eğitime personel gönderilmesine imkan tanınmasına; KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın talep edeceği konularda da eğitim verilmesi kararlaştırıldı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler