• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Askerdeki ölüm cezasız kalmadı

Askerdeki ölüm  cezasız kalmadı

Ülkemizde askerlik yaptığı sırada yaşamını kaybeden TSK askerinin, işkenceden öldüğü iddiaları dün Girne Askeri Mahkemesinde cezasız kalmadı. 

MÜEBBET HAPİS

Ülkemizde askerlik görevini yaparken, “disko” diye nitelendirilen disiplin koğuşunda gördüğü ağır işkenceler sonucu hayatını kaybeden Uğur Kantar davasında karar çıktı. Girne Askeri Mahkemesi, sanıklar Fırat Keser ve Ayhan Arslan’a “ağırlaşmış işkence” suçundan müebbet hapis cezası verdi.

 OLAY KAPATILAMADI

İnsan Hakları Raporları’nda KKTC’nin de girmesine neden olan ve 2011 yılından bu yana farklı aşamalardan geçen olay zanlıların tahliye edilmesi kararı ile çok tartışılmıştı. Mahkemenin dünkü kararı yaşamını kaybeden askerin ailesini bir nebze rahatlatırken, olayın üzerine gidilmesi ve kapatılamaması sevindirdi.

Ülkemizde vatani görevini yapan TC uyruklu Türk Silahlı Kuvvetler askeri Uğur Kantar’ın,  2011 yılında, aldığı disiplin cezası nedeniyle disiplin koğuşuna konulması ve sonrasında ağır ihmal nedeni ile yaşamını kaybetmesi hakkında mahkeme kararını verdi. Bugüne kadar farklı aşamalardan geçen ve “Tekme, tokat, yumruk, sandalyeye kelepçeli olarak güneşin altında bırakma” gibi işkence sonucu öldüğü iddiası ile Askeri Savcılık olay hakkında geniş çaplı yürüttü, soruşturma kapsamında Kantar’ın üstleri hakkında müebbet hapis cezası verdi.

 SUÇ: İŞKENCE

Kantar’a işkence ettikleri iddiasıyla sanık askerler Ayhan Arslan ve Fırat Keser hakkında “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçundan”, ve diğer 3 sanık hakkında da  “görevi ihmal” suçundan dava açıldı.  Davanın karar duruşması Girne Askeri Mahkemesi’nde görüldü.

 MEDYAYA DİSKO DİYE YANSIDI

Resmi olarak ceza alan askerlerin, cezalarını çekmeleri için, kışlanın içerisinde olan cezaevlerine verilen isim şeklinde kamuoyuna yansıyan DİSKO, baskı ve işkenceler ile biliniyor. Diskoda yatan askerlere büyük baskı yapıldığı ifade edilirken özellikle Girne Askeri Mahkemesi’nde görülen bu davda da, olay günü DİSKO’da yaşananlar mahkemede detayları ile mercek altına alındı.

 DİSKO’DA İŞKENCEYE MÜEBBET

Girne’de gerçekleşen duruşmada, yaşamını kaybeden askerin babası Aydın Kantar ile avukatı Senem Doğanoğlu ile sanıkların avukatları hazır bulundu. Savunmaların ardından Askeri Mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, sanık Fırat Keser ve Ayhan Arslan’a müebbet hapis cezası verirken, diğer üç sanığın ise beraatine karar verdi.

Askeri Savcı esasa ilişkin mütalaasında sanıklar Ayhan Arslan ve Fırat Keser hakkında, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ederek, şu değerlendirmede bulunmuştu. Savcı mütalaasında, “Mağdur Uğur Kantar’ın 12 Ekim 2011 tarihinde vefat etmesinden dolayı, müteveffanın ölümünün sanık Ayhan Arslan ve Fırat Keser’in fiilleri neticesinde meydana geldiği anlaşıldığından, sanıkların neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış işkence suçunu işledikleri, sanıkların eylemlerine uyan TCK’nın 95’inci maddesinin 4’üncü fıkrası (İşkence sonucunda ölüm meydana gelmişse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur) uyarınca cezalandırılmalarına talep edilmektedir”

 KARAR OLUMLU

Yaşamını kaybeden Uğur Kantar’ın Avukatı Senem Doğanoğlu yaptığı açıklamada kararı olumlu bulduklarını ifade ederek, “Cezasızlığın olduğu bir ortamda, iki sanığın işkence suçundan cezalandırılmasını olumlu karşılıyoruz. Ancak diğer sanıkların da ceza alması gerekiyordu” dedi.

İNSAN HAKLARI İHLALİ

Türkiye’de yoğun şekilde çalışmalarda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD), derneğin şubelerine yapılan bireysel başvurular, İHD şubelerinin oluşturduğu İnsan Hakları İnceleme ve Araştırma Komisyonlarının raporları, yerel ve ulusal basın ve yayın organlarında yer alan haberler, diğer sivil toplum örgütlerinin raporları ve resmi kurumların verilerini derlenerek hazırlanan Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesi’nde de ülkemizde yaşanan olay yer almıştı. 477 sayfadan oluşan raporun Kıbrıs maddesinde DİSKO’da ölüm yer bulmuştu.

 RAPORUN İLGİLİ MADDESİ ŞU ŞEKİLDE KAYIT ALTINA ALINDI;

“Kıbrıs’ta zorunlu askerlik hizmetini yaparken disiplin koğuşunda gördüğü işkence nedeniyle 12 Ekim 2011’de tedavi gördüğü GATA’da (Ankara) yaşamını yitiren Uğur Kantar’ın işkence sonucu ölümü ile ilgili açılan davaya 12 Eylül 2014’te devam edildi. Davanın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, sanıklar Ayhan Arslan ve Fırat Keser hakkında, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talep etti. Savcı, diğer 4 sanık için “görevi kötüye kullanma” suçundan, dönemin cezaevi müdürü Ayhan Şentürk için de “görevi ihmal” suçundan hapis cezası talep etti. Kantar’ın ailesinin avukatlarının diğer sanıklar için talep edilen cezaya itiraz etmeleri üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 24 Aralık 2014’e erteledi.”

GÜNEŞ ÇARPMASI VE KOMA…

İstanbul Adli Tıp Kurumu, genç askerin güneş çarpmasından öldüğü yönünde rapor verdi. Raporda Kantar’ın gördüğü işkencelerden ve gardiyanlar tarafından bayılıncaya kadar dövüldüğünden söz edilmedi. Daha önceki dönemlerde bu duruma tepki gösteren baba Aydın Kantar, “Cezaevi müdürüne üstün hizmet belgesi verenler bu raporla da davayı kapatmak istiyorlar” dedi.

NELER YAŞANDI?

Girne’de askerlik yaparken işlediği öne sürülen bir suç yüzünden 18 Temmuz 2011’de “disko”ya atılan Kantar kısa süre sonra koma halinde hastaneye kaldırıldı. Kantar, tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak 12 Ekim 2011’de yaşamını yitirdi. Soruşturmada Kantar’ın “disko”da gördüğü işkence sonucu öldüğü ortaya çıktı ve gardiyanlar Ayhan Arslan’la Fırat Keser’in “neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan cezalandırılması istendi. Gardiyan Recep Tekin, “kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralamak”, cezaevi müdürü Ayhan Şentürk ise “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak”la suçlandı. Gardiyanlar Süleyman Özdoğan, Özkan Belmen ve Ahmet Yurdusevdi hakkında da “görevi kötüye kullanmak” suçlamasında bulunuldu…

Hanife Lefkaralı

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler