• BIST 9725.36
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 34 °C
  • Girne 34 °C
  • Güzelyurt 35 °C
  • İskele 34 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Bakanlar Kurulu elektrik santralleri için yanlış karar verdi

Bakanlar Kurulu elektrik santralleri için yanlış karar verdi

BU ÜRÜN İTHAL EDİLMİYOR

Yıllık 120 Bin ton yakıt ihtiyacının olduğu ülkemizde, Teknecik Elektrik Santrali’ne yakıt temin eden TPIC Akaryakıt Firması ile Kıb-Tek arasında, 2016 yılına kadar devam eden anlaşma olduğu öğrenildi. Bakanlar Kurulu Kararı ile kullanılması öngörülen yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıtın, bu firmanın ithalat sınırları dışında kaldığı belirtildi.

6 MİLYON DOLAR FİYAT FARKI

Yapılan hesaplamaya göre, kalite değişiminin 2013 yılı piyasa dengelerine bağlı olarak, KKTC’nin maliyetine sadece kotasyon farkının etkisinin, yaklaşık 200,000 ton için 6 Milyon Dolar seviyesinde olduğu açıklandı. KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, “bizim satın aldığımız yakıt ile yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıt arasında 3 dolar ile 98 dolar arasında değişen bir fiyat farkı vardır” dedi.

“BU KARAR HAYATA GEÇİRİLEMEZ”

Akim, “Bu nedenle anlaşmamızın olduğu yakıt firmasından bu kalitede yakıt alamayacağımız ortadadır. 5 yıllık olan mukavelenin iptal edilmesi halinde ise ilgili firmaya tazminat ödenmesi gerekir. Kaldı ki, yüzde 1 oranında kükürt çok nadir bulunan bir üründür. Dolayısıyla Kıb-Tek ile görüşülmeden alınan bu kararın hayata geçirilmesi mümkün değildir” dedi.

Rana SARRO

[caption id="attachment_32185" align="alignleft" width="300"]İsmet Akim İsmet Akim[/caption]

Bakanlar Kurulu’nun önceki gün aldığı elektrik santrallerinde bundan sonra yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıtlara izin verilmesi kararının, hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı açıklandı.

Bakanlar Kurulu’nun elektrik santrallerinde kullanılan yakıt kalitesinin değiştirilmesi kararının ardından çarpıcı gerçekler ortaya çıktı.

Gazetemize konuşan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, elektrik üreten santrallerin kullandıkları yakıtın niteliğinin belirli bir kritere çekilmesi için yakıttaki kükürt oranının değişmesi kararının hayata geçirilemeyeceğini söyledi.

Bilindiği gibi, şu anda kullanılan yakıtın kükürt oranı yüzde 3,5 civarındadır. Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen öneri çerçevesinde ise en fazla yüzde 1 oranlı kükürt oranlı yakıta izin verilecek.

Yakıt oranının yüzde 3,5'ten 1’e düşmesinin, santrallerden salgılanan atıkların doğaya saldığı zararın yüzde 70'in üzerinde azalma olacağı anlamı taşıdığı ve insan sağlığı için çok önemli olan bu kararla maliyetin nispeten yükseleceği de belirtildi.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulu’nun yakıt oranıyla ilgili düzenleme kararını, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’e sorduk. Akim, ülkede yeni değerlere uygun yakıt kullanımına geçilmesinin mümkün olmadığını anlattı.

Ülkenin 120 Bin ton yıllık yakıt ihtiyacı olduğunu belirterek; Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılan yakıt oranının yüzde 3,5 olduğunu işaret eden İsmet Akim, yüzde 1 kükürt içerikli Fuel Oil temininin mümkün olmadığını anlattı.

“BU YAKIT TÜRÜ İTHAL EDİLMİYOR”

Kıb-Tek’in, 22 Ağustos 2013 tarihinde, Teknecik Elektrik Santrali’nde yakıt teminini sağlayan TPIC firmasından, yüzde 1 kükürt içerikli Fuel Oil temini talebinde bulunduğu; bunun üzerine konu firmadan; ‘bu ürünün ithalat spekti dışında kaldığı’ yanıtı alındığı öğrenildi.

“FİYAT FARKI TON BAŞINA 2-3 DOLAR İLA 90 DOLAR”

Kıb-Tek’in Fuel Oil %1 talebi üzerine ilgili firma tarafından verilen bilgilere göre; ‘söz konusu iki grade arasındaki (Fuel Oil % 1 ile Fuel Oil % 3,5) fiyat farkı ise piyasa dengelerine bağlı olarak 2-3 usd/ ton seviyelerinden 90 usd/ton seviyelerine değişim gösterdiği belirtiliyor. 2013 yılının Ocak- Temmuz döneminde bu farkın ortalaması yaklaşık 30 usd/ton olmuştur.

“KKTC’NİN MALİYETİNE SADECE KOTASYON FARKININ ETKİSİ 6 MİLYON DOLAR”

Dolayısıyla, kalite değişimi bu yıl yapılmış olsaydı, KKTC’nin maliyetine sadece kotasyon farkının etkisi (yaklaşık 200,000 ton için) 6 Milyon usd seviyesinde olmuş olacaktı. Buna göre ithal maliyetimiz ve kalite parametreleri fiyata yansıtılacak olup çalışmalarımız tamamlandıktan sonra tarafınıza uygulanacak prim konusunda bilgi verilebilecektir.”

ismet Akim (4)İSMET AKİM: DEVLETLERARASI ANLAŞMA VAR

“Elektrik santrallerinde yüzde 1 kükürt içeren yakıt konusu dün Bakanlar Kurulunda gündeme geldi. Buna karşın, akaryakıt firması TPIC ile tüm akaryakıt ihtiyacımızı karşılayacağına dair 2010 yılında 5 yıllığına imzalanan mukavele anlaşmamız mevcuttur. Bu anlaşma devletlerarası anlaşmaların bir parçasıdır ve 2016 yılına kadar devam ediyor. Biz bu anlaşmaya bağlı olarak yakıt alırız.”

“ANLAŞMALI FİRMA BU YAKITI TEMİN EDEMEZ”

“2013 yılında yüzde 1 oranında yakıt talep etmiştik. Akaryakıt firması TİPİK bu şekilde yakıt temin edemeyeceğini bize bildirdi. Yani yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıt vermeyi reddetti.”

“TAZMİNAT GEREKECEK”

“Dolayısıyla, anlaşmamız olan yakıt firmasından bu oranda yakıt alamayacağımız ortadadır. 5 yıllık olan mukavelenin iptal edilmesi halinde ise tazminat ödenmesi gerekir. Kaldı ki, yüzde 1 oranında kükürt çok nadir bulunan bir üründür.”

“FİYAT FARKI VAR”

“Öte yandan, normal bizim satın aldığımız yakıt ile yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıt arasında 3 dolar ile 98 dolar arasında değişen bir fiyat farkı vardır. Bakanlar Kurulu’nda alınan bu karar öncesinde konu bizim gündemimize gelmedi ve konu Kıb-Tek ile görüşülmedi.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler