• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bakanlar Kurulu, Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği tarafından Covid 19’un ekonomik etkisine yönelik düzenlemeler yapıldı

Bakanlar Kurulu, Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği tarafından Covid 19’un ekonomik etkisine yönelik eş zamanlı olarak düzenlemeler yapıldı.
Bakanlar Kurulu, Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği tarafından Covid 19’un ekonomik etkisine yönelik düzenlemeler yapıldı

Bakanlar Kurulu, Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği tarafından Covid 19’un ekonomik etkisine yönelik eş zamanlı olarak düzenlemeler yapıldı.
Merkez Bankası ile  Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği tarafından yapılan ortak açıklamada, nakit akışları  ile ödeme güçleri zayıflayan ve yeterli likidite sağlamakta sıkıntı yaşayan borçluların nakit akışlarının sürdürülebilirliği ve banka bilançolarının olumsuz etkilenmesinin önlenmesine yönelik olarak bankalarda mevcut canlı kredilerin yapılandırılması amacıyla “Covid-19 Yaklaşımı” ortaya konulduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Covid – 19 Yaklaşımı” kapsamında kredi borcunu yapılandırmak isteyen kredi borçlularının en geç 30 Eylül 2020 tarihine kadar  bankalarına müracaat etmeleri gerektiğinin de altı çizildi.
 “Covid-19 Yaklaşımı” çerçevesinde kredilerin yapılandırılmasına bağlı olarak ortaya çıkacak vergilerden feragat edildiği, oluşacak masraflar sınırlandırıldığı, belli yasal sınırlara istisnalar getirildiği kaydedilen açıklamada, bu yolla yapılandırmanın teşvik edildiği belirtildi.
Açıklamada, “Covid-19 Yaklaşımı” ile ayrıca kredi piyasasında rekabetin çalışmasını sağlayarak kredi kullanma maliyetinin düşürülmesinin de amaçlandığı ifade edildi.
Salgının ekonomik aktivite üzerinde yarattığı olumsuzluklar ile kredi borçluları üzerinde yarattığı zorlukları ve işletmelerin karşılaştıkları nakit akışı problemlerini asgari düzeye indirmek amacıyla faiz destekli kredi paketleri uygulamaya koyulduğu yer alan açıklamada, kredi anapara taksit ve faiz ödemelerinin 30 Haziran 2020 tarihine kadar ötelendiği de anımsatıldı.
Açıklamada, “Covid – 19 Yaklaşımı” kapsamında alınan önlemler  şöyle sıralandı:
“Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar nezdinde kullandırılmış ve bugün itibarıyla canlı olan krediler kredi borçluları tarafından gelecek olan talepler doğrultusunda, bankalar ve kredi borçluları arasında karşılıklı iyi niyet esas olmak üzere gerçekleştirilecek müzakereler sonucunda, faiz, vade, taksitlendirme, para cinsi, ödemesiz dönem ve teminat koşullarını da içerek şekilde yapılandırılacaktır.
Kredi borçlusu daha uygun şartlar bulması halinde borcunu başka bir bankaya taşıyabilecektir.
Yapılandırma talebinde bulunan kredi borçlusuna başvuru esnasında, kredisini başka bir bankadan kredi alarak kapatabileceğine ve böyle bir durumda karşılaşacağı masrafın ne olacağına ilişkin imza karşılığı veya dayanıklı ortam yoluyla  bilgilendirme notu verilecektir.
Bankalarca yazılı ve/veya dayanıklı ortam yoluyla başvuran bireysel kredi borçlularının taleplerine en geç on gün içinde, ticari kredi borçlularının taleplerine ise en geç otuz gün içinde cevap verilecektir.
Kredisini başka bir bankaya aktarmak isteyen borçlunun kredi kullandığı bankadan yazılı ve/veya dayanıklı ortam yoluyla telep edeceği bilgi ve belgeler en geç  iki iş günü içerisinde verilecektir.
Kredi borçlusu tarafından kredinin mevcut olduğu bankada yapılandırmaya gidilmesi durumunda banka tarafından hiçbir masraf alınmayacaktır.
Kredi borçlusu tarafından kredinin başka bir bankaya aktarılmak istenmesi halinde ve sözleşmede yer alması kaydıyla alınacak erken kapama tazminatı binde 5’i aşmayacaktır. 
Kredinin orjinal tutarı aşılmadığı sürece, yapılandırma nedeniyle düzenlenecek sözleşmelerden pul vergisi alınmayacaktır. 
Yapılandırma sonrasında bankalar tarafından krediler hali hazırda bulundukları kredi sınıfında izlenmeye devam edilecektir.
Kredi şartlarında iyileştirme yapılırken belirlenen yasal limitlerle ilgili ortaya çıkabilecek kısıtlamaların ortadan kaldırılması için Merkez Bankası tarafından gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
Kredi kartı limitlerinde sıkıntılar yaşanabileceği göz önüne alınarak, kredi kartı borçlarının taksitli krediye dönüştürülmesine olanak sağlanmıştır”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler