• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Başbakan Erhürman basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı

Erhürman, Akaryakıta zam 2 kuruş. 2 kez 40 kuruşa yakın zam baskılandı. bu defa da sadece 95-97 oktana 2 kuruş zam yapıldı. Sütte de zammı engelledik dedi.
Başbakan Erhürman basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı

Başbakan’ın açıklaması şöyle;

Koalisyon hükümetinin beşinci ayını doldurduğunu anımsatan Başbakan Tufan Erhürman, seçimler dolayısıyla Türkiye ile imzalanması gereken protokollerin geciktiğini söyledi.

Erhürman, dövizdeki artışın tüketicinin alım gücüne az yansıması için, girdi maliyetlerini düşürmek adına kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüklerini anımsattı.

Erhürman, Akaryakıta zam 2 kuruş. 2 kez 40 kuruşa yakın zam baskılandı. bu defa da sadece 95-97 oktana 2 kuruş zam yapıldı. Sütte de zammı engelledik dedi.

5 aylık hükümet dönemi içinde sürekli “Bu hükümet hangi gün düşecek. Koalisyon ortakları arasında anlaşmazlık var” gibi sürekli spekülasyon yapıldığı siteminde bulunan Başbakan Tufan Erhürman,” Bu hükümetin yapamadığı çok iş var. Döviz karşısında yapmak zorunda olduğu ve hükümet ortakları ile birlikte yapacağı çok işler var. Koalisyon ortakları dışında başka görüştüğümüz biri yok” dedi.

“Ekokomide zamlara karşı siyasi karar aldık.. Fiyatlara müdahale etttik. Normalde zamlar daha fazla olmalıydı..Döviz karşısında alım gücü azalmasına karşı minimize etmeye çalıştık”

“Elektrik…Biz de hane halkı içindeyiz..Sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye’deki seçimlerden sonra dövizde denge bekledik. Bu fiyat ayarlaması başka sebepleri var..Bunları Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami açıklayacak”

Başbakan konuşmasının başında hükümet koalisyon ortakları arasında bir sıkıntı olmadığını ortaya koyduktan sonra TL’nin döviz karşındaki değer kaybını somut rakamlarla ortaya koyarak, döviz artışı karşısında hükümetin hiçbirşey yapmadığı eleştirisini kabul etmediğini, ancak “daha fazla şey yapılabilirdi” eleştirisini kabul edebileceğini ifade etti.

Basın toplantısında kendisinden sonra Ekonomi Bakanı’nın daha detaylı olarak ekonomik gelişmeler konusunda açıklamalar yapacağını kaydeden Başbakan, Reel Sektör Danışma Kurulu’nun Perşembe günü kurulacağını da açıkladı.

Erhürman, “Yapmayı planladığımız çok iş var. Öngörülemeyen TL’deki değer kaybından dolayı yapmak zorunda kaldığımız işleri de birlikte yapma kararlılığımız var. Hükümet konusunda birbirimizden başka görüştüğümüz biri yok, nReel sektör Danışma Kurulu’nu bu hafta Başbakanlık’ta topluyoruz…”

Başbakan Tufan Erhürman, kabine üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında öncelikle hükümetin düşeceğine ilişkin söylentilere yanıt verdi.

Koalisyonu oluşturan 4 partinin hükümetin devamı konusunda kararlı olduğunun altını çizen Erhürman, “Yapacak çok işimiz var ve bunu birlikte yapacağız” dedi.

Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı ve hükümetin aldığı tedbirlere de değinen Erhürman, Fiyat İstikrar Fonu aracılığıyla özellikle akaryakıttaki artışın belli bir düzeyde tutulduğunu anlattı.

Başbakan Tufan Erhürman, başkanlığındaki kabine son ekonomik ve siyasi gelişmeleri basın toplantısı ile değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Uğur Umar Konferans Salonu’nda yer alan basın toplantısında önce Başbakan Erhürman, Türk Lirasının değer kaybı ve vatandaşın alım gücünün korunması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Erhürman, yurttaşların alım gücünü koruma adına hükümetin gerekli müdahaleleri yapmaktan kaçınmadığını ifade etti.

Hükümetin, henüz 5’inci ayını doldurduğunu belirten Erhürman, bu sürede bütçenin geçtiğini ve TC’deki seçimler, ardından da belediyeler seçimi sürecine girildiğini anımsatı.

Başbakan, dövizde öngörülemeyen artışlara karşı kararlılıkla mücadele ettiklerini kaydetti.

Hükümetin düşeceğine dair iddialar olduğunu, ancak hükümetin yapacak çok işi olduğunu ve bunları kararlılıkla yapma niyetinde olduğunu ifade eden Erhürman, “Yapacak çok işimiz var, bunu da 4 parti ve bakanlarımız birlikte yapma kararlılığındadır. Birilerinin iddiaları varsa bunu daha somut verilerle ortaya koymalıdır” dedi.

5 aylık sürede TL’nin değer kaybının artığını söyleyen Başbakan, TL’nin Dolar karşısında yüzde 26, Euro karşısında yüzde 23 ve Paund karşısında yüzde 24 değer kaybettiğini belirtti.

Erhürman, TC’de de bu bakımdan sorun olduğunu ancak oranın KKTC’den daha korunaklı olduğunu ifade ederken, bunun, yıllar içinde alınması gereken tedbirlerin alınamamış olması nedeniyle yaşandığını vurguladı.

Erhürman, hükmetin Mayıs ayında Fiyat İstikrar Fonu’na düzenleme getirdiğini anımsattı. Erhürman, dövizdeki yükseliş karşısında KKTC hükümetinin, 5 aylık sürede aldığı tedbirleri anlatırken, Akaryakıt konusunda alınan tedbirleri detaylandırdı.

Akaryakıt fiyatları konusunda 167 ülke arasında KKTC’nin 41inci sırada yer aldığını ifade eden Başbakan, bunun Güney Kıbrıs’ın çok gerisinde olduğunu, hükümetin ise bugüne kadar bu artışa 2 defa müdahale ettiğini hatırlattı.

Son zammın 2 kuruş olduğunu kaydeden Başbakan Erhürman, önceki 2 müdahale ile 40 kuruşa yakın zammın da engellendiğini söyledi.

Başbakan, aynı müdahaleyi süte de uyguladıklarını dile getirerek, kira stopaj uygulamaları, yabancı para ve TL cinsinden kredi borçlarına yeniden yapılandırma yaptıklarını, banka işlem harçlarının da yeniden düzenlendiğini anlattı.

Özel eğitim kurumları ile işbirliği içinde çalıştıklarını, bazılarının kur sabitlemesine gittiğini, bazılarının ise TL’ye geçtiğini söyleyen Başbakan Erhürman, elektrikteki artışın da Maliye tarafından yüklendiğini belirtti.

Erhürman, bu siyasi kararların ardından bütçede 5.2 olarak öngörülen Hayat Pahalılığı’nın Devlet Planlama Örgütü tarafından yüzde 12.11 olarak tespit edildiğini dile getirerek, bu etkilerin maliye üzerine ek bir yük getirdiğini kaydetti.

Türkiye’deki seçimlerden sonra bir denge oluşması beklentisinde olduklarını ve bunun ardından hareket etmeyi düşündüklerini ifade eden Başbakan Tufan Erhürman, elektrikteki fiyat artışının başka sebepleri de olduğunu kaydetti.

“Anlatılan veriler ışığında Başbakan yaşananlara seyirci kalmıştır” söyleminin bir karşılığı olmadığını da kaydeden Erhürman, önlemlerle ilgili her kesimle diyalogların sürdüğünü, Reel Sektör Danışma Kurulu’nun da bu Perşembe toplanacağını anlattı.

Erhürman, halkı yeni veriler ve gerçekler ışığında bilgilendirmeye devam edeceklerini ifade ederek, 4 partinin de bu şekilde hareket etmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Başbakan Erhürman’ın sunumunun ardından söz verdiği kabine üyeleri de bakanlıklarına ilişkin durum tespitleri ve tedbirler konusunda açıklamalar yaptılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler