• BIST 9524.59
  • Altın 2526.553
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.6658
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Bilgisayar kullanımı gençlerde kas- iskelet sistemi sorunları yaratıyor

LAÜ Öğretim Üyesi Kaygısız: Gençlerde yaygınlaşan bilgisayar kullanımı sağlık sorunları yaratıyor...
Bilgisayar kullanımı gençlerde kas- iskelet sistemi sorunları yaratıyor

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beliz Belgen Kaygısız, bilgisayar kullanımının özellikle kas-iskelet sistemi yönünden incelendiğinde, erken yaşta birçok problemi beraberinde getirdiğini vurgulayarak, aileleri ve kurumları gençleri bilinçlendirmeleri konusuna dikkat çekti.

Gençlerde kronik bel ağrısı, kamburluk, belde düzelme, skolyoz-omurga eğriliği yaygınlaştı

  Kaygısız, bilgisayar kullanımının birçok avantajı olduğunu, insanları bu kadar hızlı bilgiye ulaştıran bilgisayarların aynı zamanda sosyal, psikolojik ve fiziksel sağlıkla ilgili problemleri de beraberinde getirdiğini belirterek, bu durumun özellikle kas-iskelet sistemi yönünden incelendiğinde artan bilgisayar, tablet v.b. cihazların uzun süre kullanılmasının erken yaşta birçok problemi beraberinde getirdiğini söyledi. Teknolojik gelişmelere paralel olarak uzun süre oturarak vakit geçirmeye yönelen genç popülasyonda kronik bel ağrısı, kamburluk, belde düzelme, skolyoz-omurga eğriliği gibi kas-iskelet sistemi sorunlarının yaygınlaştığını açıklayan Kaygısız, sportif aktivitelere katılmayan ve vücut için özellikle ergenlik çağında gerekli asgari aktiviteyi yapmayan kişilerde kas, tendon ve kemik sorunları ile karşılaşıldığını vurguladı.  

   Omurganın doğal kıvrımlardan oluştuğunu, dik duruş ve dik oturma sırasında da bu kıvrımların korunabildiği bir yapıya sahip olduğunu belirten Kaygısız, yanlış oturma pozisyonunda bu kıvrımların azalarak veya artarak anatomik pozisyonun dışına çıktığını, bunun da omurga çevresindeki kas-tendon yapısına yük binmesine neden olduğuna dikkat çekti. Kaygısız, uzun süre başın ve belin öne eğik, omuzların öne çekilmiş şekilde bilgisayar ekranına bakmanın boyun, sırt ve bel ağrılarına neden olduğunu, bu durumun da özellikle gelişme çağındaki gençlerin omurga yapısında bozulmalara neden olabildiğini dile getirdi.

Bilgisayarı doğru vücut duruşunda oturarak ve belli molalar vererek kullanın

dokto.jpg

   Hayatın her alanında yer alan  bilgisayar kullanımının engellenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Kaygısız, gerek okullarda gerekse aile içinde gençlerin bilgisayar kullanımı nedeni ile kaynaklanan sağlık problemlerine karşı bilinçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, bu bilinçlendirmeye doğru postürde/vücut duruşunda oturarak ve belli molalar vererek kullanmaya devam etmekle başlanabileceğini söyledi.

   Eğitim kurumlarının çocuklara ve gençlere verdikleri bilgisayar eğitiminin yanı sıra vücudu doğru kullanım prensiplerini ve düzenli molalar vermelerini anlatmaları gerekliliğini  belirten  Kaygısız, ayrıca ailelerin ev içinde çocuklarını uzun süre sabit pozisyonda oturmamak konusunda uyarmaları, ergonomik bir sandalye ve çalışma masası sağlayarak doğru postürde çalışmaya yönlendirmeleri gerekliliğini açıkladı.

Fiziksel aktiviteler gençlerin kas-iskelet sisteminin doğru gelişmesini sağlar

   Sportif aktivitelere katılımın önemli olduğu konusunda erken yaşta farkındalık yaratmanın çocuklar ve ergenlerin bilinçlendirilmesinde önemli bir yaklaşım olduğunu dile getiren Kaygısız, fiziksel aktivitenin her ortam ve her koşulda yaşam tarzı haline getirilmesi, her gencin yaşına uygun sporlara yönlendirilmesi, hatta çocukluktan başlayarak sporun sevdirilmesi ve bir spor alışkanlığı kazandırılmaya çalışılması gerektiğini belirtti. Fiziksel aktivitelerin gençlerin kas-iskelet sisteminin doğru gelişimini sağlarken aynı zamanda kilo kontrolü, duysal gelişim, özgüven kazanma konularında da gelişmeye yardımcı olduğunu söyleyen Kaygısız, fiziksel aktivitenin yararlarını gençlerin istenmeyen alışkanlıklardan korunması, sosyalleşmesi ve yetişkinlik döneminde karşılaşabileceği kronik hastalıkların oluşmasının engellenmesi şeklinde sıraladı.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler