• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Bini aşkın çocuk bugün başkent sokaklarındaydı

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı İlköğretim Dairesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Çağlayan Park’ta “23 Nisan Çocuk Şenliği” düzenledi.
Bini aşkın çocuk bugün başkent sokaklarındaydı

23 Nisan şenliğine katılmak için Lefkoşa’da bulunan bini aşkın çocuk Başkent sokaklarını hem renklendirdi hem de şenlendirdi.

Sabah saatlerinde şarkılar eşliğinde Ledra Palas ışıkları diye bilinen noktadan Cumhurbaşkanlığı’na, oradan da Çağlayan Park’a yürüyen çocuklar 7’den 70’e herkesin ilgisini çekti. 

Aralarında turistlerin de bulunduğu birçok vatandaş bu anı cep telefonu kameralarına kaydetti. Çocuklara 100’ü aşkın öğretmenle, üniversitelerin eğitim fakültelerinden 40 civarında öğrenci eşlik etti.

Lefkoşa’dan 13 ilkokuldan öğrencinin katıldığı etkinlikte Türkiye, Kırgızistan, Bulgaristan, Tayvan, Bosna Hersek, Polonya ve Londra Türk Dili ve Kültürü okullarından öğrenciler de yer aldı.

KKTC ve TC bayraklarının yanı sıra konuk ülkelerin bayraklarının da taşındığı etkinlikte, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de konuşma yaptı. Özyiğit, konuşmasında, “Hem ülkemizde, hem bölgemizde, hem dünyada kalıcı barışı mutlaka egemen kılmalıyız”vurgusunda bulundu.

İLK DURAK CUMHURBAŞKANLIĞI

Askeri bandonun da eşlik ettiği çocukların Ledra Palas’tan kortej halinde başladığı yürüyüşteki ilk durağı Cumhurbaşkanlığı oldu. Özel gereksinimli öğrenciler yürüyüşe Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) gezi treniyle katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan kortej halinde geçen bin civarındaki çocuk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından selamlandı. Cumhurbaşkanlığı rengarenk balonlarla süslendi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı adına her okulun öğretmenine çocuklara dağıtılmak üzere 23 Nisan rozeti hediye verildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya çocukları selamlamada Mili Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de eşik etti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı ile Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de Cumhurbaşkanlığı’ndaki geçişi izledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan Çağlayan Park güzergahına yürüyen çocuklar buraya yaklaşık 1 saatte ulaştı. Park alanına çocuklar için stantlar kuruldu, çocuklara izaz ikramda bulunuldu.

23 Nisan Çocuk Şenliği’ne Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in yanı sıra, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve veliler katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte Lefkoşa’daki 9 ilkokul ile yurt dışından gelen öğrenciler konuklara 5’er dakikalık gösteriler sundu.

Gösterilere geçilmeden önce etkinliğin ev sahibi olan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, çocuklara ve konuklara seslendi.

ÖZYİĞİT: “ATATÜRK’ÜN ÖNEMLİ VE ANLAMLI İLKESİNİ DE KENDİMİZE ŞİAR EDİNDİK. ‘YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ’”

Özyiğit, çocukların hem ülkenin hem de dünyanın geleceği olduğunu kaydederek, bayramlarını kutladı.

23 Nisan’ın Türk ve dünya tarihi için önemli olduğunu, Mustafa Kemal’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni 98 yıl önce bugün kurduğunu söyleyen Özyiğit, Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nı Meclis’le birlikte yönettiğini de kaydetti.

Özyiğit, Atatürk’ün 23 Nisan’ın sadece Türk çocuklarına değil, dünya çocuklarına da armağan ettiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal’in uzun yıllar geri bırakılmış Türk halkını çağdaş uluslar seviyesine yükseltmek için bir dizi devrimler yaptığını da hatırlatan Özyiğit, “Bu ilke ve devrimleri sömürge döneminde olmasına rağmen Kıbrıs Türk toplumu da benimsemiş, kendi inanç ve değerleri ile bugünlere kadar taşıma becerisini göstermiştir. Atatürk’ün önemli ve anlamlı ilkesini de kendimize şiar edindik. ‘Yurtta barış, dünyada barış’” şeklinde konuştu.

“DÜNYAYI YENİDEN KURGULAMAMIZ GEREK”

23 Nisan etkinliğine yurt dışından da çocukların geldiğini de anımsatan Özyiğit, “Farklı farklı ülkelerden gelen çocuklarla bizim çocuklarımız bir arada, ele ele, kol kola. Atatürk’ün ilke ve devrimlerini benimsiyorsak dünyayı bu şekilde yeniden kurgulamamız gerekiyor” dedi.

“KALICI BARIŞI MUTLAKA EGEMEN KILMALIYIZ”

Özyiğit şunları da kaydetti:

“Hem ülkemizde, hem bölgemizde, hem dünyada kalıcı barışı mutlaka egemen kılmalıyız. Artık savaşlar olmasın, çocuklar ne açıktan, ne sefaletten ne de savaşlardan, ne de göç yollarında ölmesin, öldürülmesin. Onları sağlıklı büyütelim, en iyi şekilde eğitelim, hem ülkemizi, toplumumuzu Atatürk çizdiği yolda çağdaş seviyeye ulaştırsınlar, hem de dünya kalıcı bir barış ulaşsın.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler