• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

BM Genel Sekreteri: Yakın bir gelecekte tekrar bir 5+1 görüşmesi düzenleneceğini bildirdi.

Vazgeçmeyeceğini vurgulayan Guterres, yakın bir gelecekte, ortak zemine ulaşılması yönünde ilerleme hedefiyle tekrar bir 5+1 görüşmesi düzenleneceğini bildirdi.
BM Genel Sekreteri: Yakın bir gelecekte  tekrar bir 5+1 görüşmesi düzenleneceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre’de bugün (Perşembe) yapılan oturumdan sonra düzenlediği basın toplantısında, çabalarının sonunda gerçek olanın resmi müzakereleri başlatacak henüz yeterli ortak zemini bulamadıkları olduğunu söyledi.
 
Vazgeçmeyeceğini vurgulayan Guterres, yakın bir gelecekte, ortak zemine ulaşılması yönünde ilerleme hedefiyle tekrar bir 5+1 görüşmesi düzenleneceğini bildirdi.
 
BM Genel Sekreteri basın toplantısında iki tarafın, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin görüşlerinden söz etti; bu görüşlerin toplantıda sunulduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:
 
“Kolay bir toplantı değildi. Ortak bir zemine ulaşmak için birbiri ardına ikili görüşmelerle yoğun istişareler ve oturumlar gerçekleştirdik.”
 
“Benim gündemim çok basittir, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların, yani Kıbrıslıların güvenliği ve refahı için mücadele etmektir. Onlar barış ve refah içinde birlikte yaşamayı hak ediyorlar.” 
Genel Sekreter yakın bir gelecekte yeni bir gayrı resmi 5 + BM konferansı düzenleme konusunda anlaşmaya varmayı başardıklarını ve hedefin yine resmi müzakerelerin başlaması için ortak bir zemin bulunması olduğunu belirtti ve “bu diyaloğun başarılı olması ve olumlu bir sonuca varılması için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız” dedi.
 
Kıbrıs’la ilgili bir sonraki görüşmeye kadarki ara dönemde ne olacağı, bir sonraki görüşmenin ürün vermesi amacıyla Bayan Lute tarafından görüşmeler gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği ile ilgili Kıbrıs Haber Ajansı KHA’nın sorusuna Genel Sekreter, daha önce de olduğu gibi bir sonraki görüşmeden önce istişareler yapılacağı yanıtını verdi ve bir sonraki görüşmenin başarılı olması yönünde mümkün olan koşulların oluşturulmasına çalışılacağını sözlerine ekledi.
Genel Sekreter, “Ne yazık ki bugün arzuladığımız anlaşmalara varamadık ancak çabaları terk etmiyorum. Bir sonraki görüşme için en iyi koşullara varmak amacıyla istişarelere devam edeceğim” dedi.
 
Bir sonraki görüşmenin ne zaman olacağı ve BM Kıbrıs’ta federal bir çözüm desteklerken iki ayrı devlet yönünde öneriler varken çemberin nasıl dörtgen olabileceği sorusuna Antonio Guterres, oturumda, 2-3 ay gibi bir sürenin yeterli olacağı konusunda ortak bir anlayış olduğunu belirtti. Bu dönemin bir sonraki görüşme için kısa olması durumunda olumlu gelişmelere yardımcı olmayacağı gibi daha uzun bir süreninin de çözüm çabalarına yardımcı olmadığını vurguladı.
Genel Sekreter, “Çemberin geometride dörtgen olması imkânsız ama siyasette bu çok görülüyor. Bizim pozisyonumuz çok net. Genel Sekreter olarak Güvenlik Konseyi tarafından bana verilen bir talimat var. Ve bana verilen talimat temelinde resmi müzakerelere çağırmam gerekiyor. Ancak koşulsuz olarak toplanan gayrı resmi görüşmenin de tarafların pozisyonlarını ortaya koymaları yönünde yardımcı olduğuna inanıyorum” dedi.
Guterres, bunun taraflar arasında etkili olmasına yardımcı olduğunu ve BM Güvenlik Konseyini görüşmede dile getirilen görüş ayrılıkları konusunda bilgilendireceğini açıkladı.
 
Güvenlik Konseyinin kendisine verdiği referanslarla ilgili, bir pozisyonun diğerine ters düştüğü ve bu talimatın değişip değişemeyeceği sorusuna Guterres “bu soruyu Güvenlik Konseyine sormalısınız” yanıtı vererek Güvenlik Konseyinin üyelerinden birinin de (Britanya) görüşmelere katıldığını hatırlattı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler