• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

BM'den Barış Gücü ayrılıyor konusunda yalanlama

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ardından, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Basın Sözcüsü Stephane Dujarric’in de, Kıbrıs sorunundaki bir sonraki adımlara liderlerin karar vereceğini ima ederek Kıbrıs’taki iki lidere
BM'den Barış Gücü ayrılıyor konusunda yalanlama

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ardından, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Basın Sözcüsü Stephane Dujarric’in de, Kıbrıs sorunundaki bir sonraki adımlara liderlerin karar vereceğini ima ederek Kıbrıs’taki iki lidere “derin düşünme-toparlama” mesajı gönderdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “BM’den Derin Düşünme-Toparlama Tavsiye Ediyor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Basın Sözcüsü Stephane Dujarric’in açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, görevinden ayrılmasını teyit etmeye çağrılması üzerine, Norveçli diplomatın çeşitli veda ziyaretleri için bugünlerde Kıbrıs’ta bulunduğunu, ayrılmasına ilişkin olarak resmi bir tarihin bulunmadığını ifade etti.

Dujarric, Eide’nin, Oslo’dan raporunu hazırlamaya devam edeceğini ayrıca iki tarafın, derin düşünme-toparlama dönemine girdiğini belirtti. 

Gazete aynı haberinde Eide’nin, liderlere yönelik gerçekleştirdiği veda ziyaretleri sonrasındaki açıklamalarına da atıfta bulundu.

BM’DEN YALANLAMA

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM’nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın “BM Barış Gücü’nün ayrılması ihtimalinden” bahsettiğine atıfta bulunan basında çıkan haberleri yalanladığını yazdı.

Habere göre Kıbrıs’taki BM Basın Sözcüsü bürosu, Rum Haber Ajansı’nın sorusu üzerine konu hakkında açıklamada bulundu.

Kıbrıs’taki BM Basın Sözcüsü ofisi açıklamasında, Spehar’ın, 2 Ağustos’ta, iki toplumlu “Birleşik Kıbrıs- İki Toplumlu Barış İnisiyatifi” ile bir görüşme gerçekleştirdiğini, görüşmenin niteliği ve Spehar’ın görüşme sırasındaki açıklamalarının bazı kişilerce medyaya yanlış yansıtıldığını belirtti.

Açıklamada ayrıca, Spehar’ın görüşmenin hiçbir noktasında, UNFICYP’in Kıbrıs’tan ayrılacağını ima etmediğini ifade ederken Spehar’ın, “Güvenlik Konseyi’nin, Genel Sekreter’den misyon için stratejik yeniden inceleme talep ederek UNFICYP’in görev süresini uzattığından” söz ettiğini belirtti.

HRİSTODULİDİS VE PARTİLER

Haravgi gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “ASTRA” kanalına yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabaların sona erdiği şeklindeki imaja neden olunmaması gerektiğini ifade etti.

Hristodulidis, Eide’nin ayrılmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada bunun, Kıbrıs sorunundaki durgunluktan değil şahsi nedenlerden olduğunu söyledi.

Eide’nin hazırlayacağı rapordan da söz eden Hristodulidis, BM’nin hakemlik rolüne sahip olmaması nedeniyle hiçbir tarafa sorumluluk yüklenmeyeceği görüşünü paylaşırken son üç yılda Kıbrıs sorunundaki gelişmelere ilişkin objektif bir kayıt beklediklerini ifade etti. 
  
Politis gazetesi ise siyasi partilerin Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamalarının doğruyu yansıttığını, iki tarafın istememesi durumunda Kıbrıs sorununda yeni bir girişimin olmayacağını ifade etti.

Kiprianu, bir kimsenin, iki tarafın, Crans-Montana’daki yemekteki görüşlerini değiştirmeden Kıbrıs sorunundaki yeni bir sürecin yeniden başlayacağına inanmasının saflık olduğunu da söyledi.

Kiprianu, olası bir çözümden çok uzaklaşıldığı şeklindeki görüşünü yineledi.

Eide ile apartman dairesinde bir araya gelmesi konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Kiprianu, görüşmelerinin sosyal ve insani bir görüşme olduğunu, AKEL tarafından resmi olarak organize edilmediğini, kendisinin kiminle görüşeceğine dair kimsenin onayına da ihtiyacı olmadığını ifade etti.

Gazete haberinin devamında Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, “Hükümetin görüşünün, herhangi bir parti başkanının, istediği biriyle görüşebileceği ve istediği bir konuyu ele alabileceği” şeklinde olduğunu dile getirdiğini de yazdı.

Gazete DİKO’nun, Başkan Nikos Papadopulos’un, Eide’nin veda resepsiyonuna katılmamasına ilişkin çeşitli yorumlar yaptığını belirtti.

Habere göre DİKO Başkanı Papadopulos, DİKO’nun resepsiyonda Alekos Trifonidis tarafından temsil edileceğini ancak kendisinin başka yükümlülükleri olması nedeniyle resepsiyona katılmadığını söyledi.

DİKO Basın Sözcüsü Athos Antoniadis ise Papadopulos’un resepsiyonda yer almamasını “Kıbrıs Rum toplumuna ilişkin Eide’nin davranışı konusunda Kıbrıslı Rumların büyük bir çoğunluğunun hissettiği hayal kırıklığını ifade etme hareketi” olarak nitelendirdi.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler