• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

“BM’nin Kıbrıs meselesine yaklaşımı pozitif”

UKÜ öğretim üyesi BM Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu
“BM’nin Kıbrıs meselesine yaklaşımı pozitif”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler’in 26 Haziran 1945 tarihinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülke tarafından San Francisco’da imzalandığını ve 24  Ekim’de resmen faaliyete geçtiğini söyleyen Direkli bu tarihden itibaren her yıl 24 Ekim’in BM günü olarak kutlandığını ifade etti. Öğretim Üyesi Mehmet Direkli, günümüzde BM resmi üye sayısının 193’e ulaştığını ve gerekli şartları yerine getiren ülkelerin BM’ye katılmaya devam ettiğini söyledi.  Birleşmiş Milletler’in farklı kollarda faaliyet gösterdiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Direkli, BM’nin ana organlarının Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Uluslararası Adalet Divanı ve BM Sekretaryası’ndan oluştuğunu belirtti.

“Uluslararası çıkarlar BM’nin karar almasını zorlaştırıyor”

Birleşmiş Milletler’in dünya genelindeki anlaşmazlıkların çözümünde bazı hususlarda başarılı bazılarında başarısız olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, “Birleşmiş Milletler’in ihtilafların çözümlenmesi için oluşturulan organı Uluslararası Adalet Divanı birçok davada çözüm adına önemli kararlar almış ve günümüz devletler hukuku sistemi için önemli bir içtihat oluşturmuş olsa da, 1945’ten günümüze Güvenlik Konseyi’nin anlaşmazlıkların çözümünde daimi üye olan ABD, Rusya Fedarasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere ve Fransa’nın veto yetkileri sebebiyle karar almakta zorlanması sorunların giderilmesine engel olmaktadır.” dedi. Sonuç alınamayan sorunlar arasında yer alan Suriye iç savaşında 450 binden fazla insanın öldüğünü ve halen ölmeye devam ettiğini vurgulayan Mehmet Direkli, çatışmalarınçoğunun BM Güvenlik Konseyi’nde alınabilecek kararlarla önceden önlenebileceğini ancak uluslararası çıkarlar nedeniyle sonuç elde edilemediğini söyledi.

“BM’nin Kıbrıs meselesine yaklaşımı pozitif”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli başlangıç tarihi 1963 olan Kıbrıs meselesinin günümüze kadar 6 BM Genel Sekreteri, 26 özel temsilci ve 7 Birleşmiş Milletler Kıbrıs Misyonu Temsilcisi eskittiğini ve ada çözümüne fayda sağlamadığını söyledi. Direkli, ancak bu durumun BM’nin Kıbrıs meselesine yaklaşımının pozitif olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs adına en önemli adımlardan birinin 1963 yılında yeşil hattın çekilmesi ve BM Barış Gücü’nün adaya gelerek yaşanabilecek kötü durumları engellemesi olduğunu söyledi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler