• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Böbrek kanseri tedavisi nasıldır?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru, böbrek kanserinin belirtilerini, kanserin teşhis ve tedavisinde kullanılan yöntemleri anlattı. Peki en çok kimler risk altında? Böbrek kanseri nasıl tespit ediliyor? Tedavisi mümkün mü? İşte cevaplar...
Böbrek kanseri tedavisi nasıldır?

Böbrek kanseri ürolojik kanserler arasında önemli bir yerde. Ancak tespit edilmesi çok kolay ve erken teşhiste de hayati avantajlar var. Prof. Dr. Tibet Erdoğru, böbrek kanseri ile ilgili sozcu.com.tr okuyucularına özel bilgiler paylaştı ve kanserin tetikleyicileri ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

KANSER BÖBREĞİN NERESİNDE OLUŞUYOR?
Böbrek kanseri ikiye ayrılıyor. Ama en sık görülen böbreğin et kısmında görülen kanserler. Böbreğin iki bölümü var; içi ve dışındaki et kısmı. Her böbrekte de 1’er milyon tane süzgeç var. Damar süzgecin içinde dolaşıyor. Orada azot içeren, nitrojen içeren maddeler, sıvı ve tuz süzülüyor. Normalde böbrekler günde 100 litre idrar yapıyor. Ama bir insanın 100 litre idrar atması mümkün değil çünkü hayatla bağdaşmıyor. O süzgeçlerden sonra o bir milyon tane kanalcık birleşe birleşe böbreğin ortasındaki havuza akıyor. O bir milyon tane kanalcıktan da sıvı geçerken, oluşan 100 litre idrarın 99’u vücut tarafından geri emiliyor ve bu yüzden günde ortalama 1 litre idrar yapıyoruz. Sonuçta böbrek hem tuzların dengesini sağlıyor hem vücut asit ve sıvı dengesini sağlıyor hem de vücuttaki özellikle nitrojen içeren atıkların atılmasını sağlıyor. Üreyi, amonyağı atıyor. Böbreğin görevi bu. Böbreğin iki kanseri var dedik. Biri o kanalcıklardan birleşmesinden sonra havuzunun kanseri var ki bu çok nadir görülüyor. Daha sık görülense o et kısmında olan kanser.

bobrek-1.jpg

KİMLER RİSK ALTINDA?

Böbrek kanserinde yediklerimiz önemli mi? Neden oluşuyor bu kanser?
Çok tartışma var bununla ilgili. Ama “şunu yediğiniz için ya da yaptığınız için” diye bir şey yok. Sadece epidemiyolojik açıdan sigara içmek bu kanser riskini iki kat artırıyor. Bir de genetik bir böbrek tümörü var o farklı bir durum. Böbrek tümörü ailede görülebiliyor ama o da nadir bir durum. Yani risk faktörü olarak sigara ve genetik faktörleri sayabiliriz.

NASIL TESPİT EDİLİYOR?

Ultrasonografinin artık yaygın kullanılmasından dolayı çok basit bir yöntemle tespit edilebiliyor ve genellikle rastlantısal olarak saptanıyor. Eskiden böbrek tümörlerinin 3 tane ana belirtisi vardı; idrarda kanama, ağrı ve bir de hasta o bölgede hissedilen sertlık. Ama artık hastalar bu belirtilerle gelmiyor. Bunlardan önce ultrasonografide belli oluyor. İshal de bazen bir belirti sayılabiliyor. Sonuçta artık belirti vermeden tespit edilen tümör durumu daha fazla karşımıza çıkıyor artık.

Tedavideki en önemli şeylerden biri, böbreği almadan sadece tümörlü kısmı çıkartıp kalan böbreği korumak. Bu çok önemli aslında çünkü böbrek tümörlerinde böbreğin tamamı alınca ileriye yönelik olan böbrek yetmezliği ve ona bağlı komplikasyon riski artıyordu. Böbreği korursanız yani sadece tümörü alırsanız, önemli böbrek rezervini korumuş oluyorsunuz. O zaman çok büyük avantaj oluyor. O yüzden böbreği koruyucu cerrahi daha çok ön plana çıktı. Koruyucu cerrahi eskiden açık yapılırken şimdi robotik cerrahi bunun için biçilmiş kaftan.

880tuvalet-2.jpg

“İDRARINIZ SARARMAMALI”

Böbreği korumanın bir yolu var mı?
Çok fazla yok ama hidrasyonun önemli olabileceği düşünülüyor. Su içmek önemli yani.  Susuz bırakmamak önemli, idrarınız sararmamalı. Bu taş oluşma riskine karşı da koruyor.

Böbrek kanseri Türkiye’de sık görülüyor mu?
Türkiye’de akciğer kanseri çok görülür ama ürolojik kanserler, yani böbrek, prostat, mesane, testis kanserlerinin görülme oranlarını birleştirdiğinizde akciğer kanserinden daha fazladır. Ürolojik kanserler aslında önemli bir boyutta ve bu kanserlerde erken teşhis çok önemli. Parmakla prostat muayenesi, ultrasonografi ve tam idrar tahlili bizim için en ideal erken teşhis yöntemleri arasında. Bu yöntemlerle hepsini erken teşhis edebilirsiniz. Yıllık chek-up programlarında mutlaka olmalı. Ayrıca bu kanserlerde cinsiyet farkı çok olmasa da erkekler biraz da risk altında.

cocuk-3.jpg

ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR

Böbrek kanseri çocuklarda görülüyor mu?
Evet. Çocukların kendilerine ait wilms tümörü bir böbrek kanseri türü var. O da çok nadir görülüyor. En önemli belirtisi de karında belirgin, elle de fark edilebilen kitle olması.

ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI NELER?

Cerrahi tedavi konusundaki gelişmelerden bahsedebilir misiniz?
Robotik cerrahinin avantajlarından bahsedebiliriz. Robotik cerrahi dediğimiz şeyin bilimsel tanımı robot yardımlı laporoskopik cerrahidir. Yani yine laporoskopik cerrahi yapıyoruz ama telemanipülatör ile yapılıyor. Aslında ameliyatı robot yapmıyor. Siz parmaklarınızı sokuyorsunuz alete. Vücuda yerleştirilmiş bu aleti uzaktan kumanda ediyorsunuz. Laporoskopik ameliyatlarda durumu zorlaştıran bazı özellikler vardı. İki boyutlu görüntü vardı önünüzde yani derinlik algısı yoktu. Vücuda yerleştirdiğiniz aletler düz bir çubuktu. Ama robotik cerrahide robotun kolları olduğu için eklem gibi hareket edebiliyor ve farklı ameliyat dokularını rahatça kesip dikebiliyorsunuz. Kitleyi de derinlemesine görebiliyorsunuz. Gerçekten avantajlı. Böbrek kanserlerinde özellikle zor vakalarda çok büyük avantaj sağlıyor.

robotik-cerrahi.jpg

Hasta açısından da avantajlı. Kanama çok azalıyor. Büyük bir kesi olmuyor. Kasları kestiğinizde ameliyat sonrası ağrı oluyordu, yara enfeksiyon riski olabiliyordu. Bir de ne kadar sağlam dikseniz de oradan fıtıklaşma olabiliyordu. Ama robotik cerrahide bu riskler kalkıyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler