• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Bütçe görüşmeleri devam ediyor

KKTC 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşülmeye devam ediyor.
Bütçe görüşmeleri devam ediyor

2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nda; İçişleri Bakanlığı bütçesi 220 milyon 593 bin 700 TL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi 196 milyon 3 bin 700 TL, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi 274 milyon 800 bin TL, Polis Genel Müdürlüğü bütçesi de 236 milyon 222 bin 800 TL olarak öngörülüyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, bu kapsamda bugün ilk olarak 274 milyon 800 bin TL olarak öngörülen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesini görüştü ve oybirliği ile onayladı. 

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar başkanlığındaki komite toplantısına, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen Maliye Şube Müdürü Yüzbaşı Erdoğan Yel katıldı.

Tatar, toplantıyı açışında ilk olarak milletvekili Birikim Özgür’ün babası merhum Özker Özgür ile Salih Miroğlu’na rahmet diledi. Tatar, komutanlığın ülke için önemine işaret ederek, halkın güvenliğinin en iyi şekilde yapıldığını vurguladı.

Türkiye'ye teşekkür

Tatar, güvenliğin sahiller başta olmak üzere sınırlarda ve ülke içinde alınan tedbirlerle başarıyla sağlandığını belirterek, Türkiye’nin de bu alandaki desteklerine işaret etti, teşekkür etti.

Birikim Özgür de, dış tehditlere odaklanarak demokrasi çerçevesinde ülke güvenliğinin sağlanmasını her zaman desteklediklerini ifade etti.

Gelişmiş demokrasilerde bütçe çalışmalarının insana dönük sosyal gelişmeye dönük bütçenin daha çok kullanılması, diğer yanda da savunma giderlerinin artırılması pahasına bir yaklaşım sergilenebildiğini anlatan Özgür, ülkede savunma giderlerinin vergilerden oluşmadığını, hesap verebilir olması gerektiğini söyledi.

Özgür, bu konuda demokratik tartışma yapılmaktan yoksun olunduğunu da belirterek, daha sağlıklı demokrasi için bu kaynaklarla ilgili halka daha şeffaf hesap verebilir olunması gerektiğini kaydetti.

Ülke bütçesinin dörtte birinin Türkiye’den destek ve kredilerle oluşturulduğunu, ayrıca hasır altı edilen bir borç olduğunu, bunun da 4 milyar dolarlara vardığını anlatan Özgür, bu yüzden devletin mali yönden sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye'ye teşekkür, ama...

Özgür, Türkiye’nin desteklerine teşekkür ettiklerini, ancak ülkede de gelecek nesiller adına sürdürülebilir bir yapıya kavuşulması için çalışılması gerektiğini söyledi.

GKK bütçesine olumlu oy kullanacaklarını ifade eden Özgür, bütçenin ülkeye yönelik verimli kullanılmasını temenni etti, her türlü işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

UBP Milletvekili Hamit Bakırcı da, güvenliğin insanlık için ülke için önemine vurgu yaparak, bütçeye destek belirtti ve işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

Güzelyurt milletvekili Menteş Gündüz de, ülkede güvenlik alanında birçok değişiklik olduğunu, geçmişte olmayan mülteci olaylarının günümüzde çok arttığını, bu yüzden bunların önceden belirlenmesi için gerekli sistemlerin ülkede kurulması gerektiğini anlattı.

Savunma sistemlerinin önemine işaret eden Gündüz, Güney’in de güvenlik önlemlerini çok geliştirdiğini, bu yüzden AB’de olmanın da güvenliği sağlamadığını, her ülkenin kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini belirterek, ülkede de güvenliği en üst düzeyde sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Gündüz, bütçenin hayırlı olmasını temenni etti.

Angolemli, askerdeki intihar olaylarına dikkat çekti

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, askerdeki, kışlalardaki intihar olaylarına işaret ederek, bunların sebebinin ne olabileceğini sordu, bir kişinin askere alınmadan önce psikolojik incelemelerinin yapılmasının önemine değindi.

Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, ilk olarak Özgür ve Miroğlu’nu andı. Taçoy, Kıbrıs müzakereleri zirvesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ileriki günlerde Kıbrıs’ın önüne ne getireceğinin iyi düşünülmesi ve üzerinde çalışılması gerektiğine değinerek, diplomasinin ve askeri yapılanmanın gücünün önemine işaret etti.

Askeri gücün diplomatik yönden ülkelere güç verdiğini belirten Taçoy, bu çerçevede ülke askeri gücünün güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı, Güvenlik Kuvvetlerine tüm gelişmelerin getirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Taçoy, kamera güvenlik sistemlerinin de ülkede geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğine işaret ederek, bütçenin güçlü olması gerektiğini kaydetti.

Arabacıoğlu: Yurttaşi güneyden kuzeye geçtiğinde rahatlıyor

DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, güvenliğin gizli bir otorite olduğunu vurgulayarak, güvenliğin Güney’e geçildiğinde ayrı, Kuzey’e dönüldüğünde ayrı hissedildiğini, yurttaşın ülkesine geçtiğinde rahatladığını belirtti.

Arabacıoğlu, Kıbrıs’ta esas konunun toprak değil garanti ve güvenlik olduğunu, Türkiye’nin burada askeriyle olmasının sorun görüldüğünü anlatarak, güvenliğin bir bütün olduğunu, burada sadece GKK değil, KTBK’nın da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Arabacıoğlu,  askerin, askerliğini yapan çocuklara fizik, yapı açısından büyük kazanım yarattığını, ancak bazı sıkıntıların yaşanmaması için de gerekli bazı psikolojik denetimlerin yapılabileceğini ifade ederek, bütçenin hayırlı olmasını temenni etti.

Uluçay: Bütçe görüşülürken değer kaybediyor

CTP Gazimağusa Milletvekili Tebrrüken Uluçay da, dövizdeki yükselişe ve ülkenin 2017 bütçesine yansımasına işaret ederek, bu bütçenin daha görüşülürken değer kaybettiğini, bu yüzden öngörülen yatırımların yüzde 30 değer kaybı yaşadığını işaret etti.

Tatar da, doların aşırı değerlendiğini belirterek, bütçe değerlendirmesi yaparken genel bir değerlendirme yapılması gerektiğini, Türkiye’nin alacağı önlemlerle dövizde düşüş yaşanmasını beklediklerini anlattı.

Yüzbaşı Erdoğan Yel de, tüm milletvekillerine desteklerinden ötürü teşekkür ederek, bütçenin verimlilik esaslarına göre hazırlandığını ve kullanıldığını söyledi. Yel, bütçenin kontrol mekanizması içerisinde kullanıldığını ifade ederek, bütçe hazırlanırken yapılan çalışma ve uygulamaları anlattı, ancak tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bütçe alınamadığını kaydetti.

İhtiyaçların sonsuz ancak bütçenin kısıntılı olduğunu iyi bildiklerini ifade eden Yel, etkin ve verimli bir şekilde görevi yerine getirmek amacıyla çalıştıklarını belirtti.

Askere tüm gençlerin sağlık yeterlilik raporlarının hazırlanmasının ardından alındığını, askerlik süresince de gerekli denetimlerin yapıldığını, psikolojik rehberlerin de her zaman gözetimde olduğunu ifade eden Yel, dövizdeki artışın da bütçe açısından kendilerini etkileyeceğini, ek bütçe talepleri olabileceğini söyledi.

Anayasa başta olmak üzere tüm yasalara ve mali mevzuatlara uygun bir şekilde çalışmalarını ve bütçe çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Yel, teşekkürlerini sundu.

Güvenlik Kuvvetleri Bütçesi konuşmaların ardından oybirliği ile kabul edildi.

Komitede, UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar başkanlığında, Başkan Vekili CTP Milletvekili Birikim Özgür ve üyeler DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, UBP Milletvekili Hamit Bakırcı ve CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları görev yapıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler