• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

“Büyük sözlere değil, büyük kararlara ihtiyaç var”

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Toprak” ve “Güvenlik” konularının da artık ele alınmasıyla birlikte, diyalogun artık en kritik aşamaya girdiğini belirterek, “Şu an büyük sözlere değil, büyük kararlara ihtiyaç var” dediği bildirildi.
“Büyük sözlere değil, büyük kararlara ihtiyaç var”

Güney’de yayımlanan gazetelerde yer alan habere göre, Anastasiadis dün Pissuri’de gerçekleştirilen bir anma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa değindi.

Politis’de yer alan habere göre, Anastasiadis, “içerisinde bulunulan bu kritik zamanlarda herkesin elini uzatması gerektiğine” vurgu yaparak, “vatanın Müslümanların ve Hristiyanların barış içerisinde bir arada yaşama örneği teşkil edecek bir ülkeye dönüşmesini amaçladığını” dile getirdi.

“Anayasa’yı iyileştirmeyi başardık”

Gazeteye göre, Anastasiadis, “özgür dolaşım, yerleşme, mülk edinme ve mesleği icra hakkı ile Hellenizmin gelecekte garantiye alınmasına ilişkin perspektifler meydana getirilmesi için, diyalog aracılığıyla, şu ana kadar uzlaşılara varmayı ve birçok alanda 1960 Anayasası’nın hükümlerini iyileştirmeyi başardıklarını” dile getirdi.

Anastasiadis, şu an büyük sözlere değil, her daim halkın menfaatlerini temel alacak, büyük kararlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Bu kritik günlerde herkesin ellerini uzatması gerektiğini” dile getiren Anastasiadis, gelişme aşamasındaki diyalogda ve özellikle de önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek zor müzakerede, Kıbrıs Rum kesimi için ne talep etmesi gerektiğini bildiğini savundu.

Kıbrıslı Rumların endişelerini çok iyi bildiğini ifade eden Anastasiadis, “Bu endişeleri her şekilde güvence altına almak, bunların güvenceye alınmaması halinde de sorumluluğu Kıbrıs Hellenizmi’nin taşımaması için mücadele edeceğini” dile getirdi.

Kıbrıslı Türklerin de endişelerini anlamak için çaba harcandığını söyleyen Anastasiadis, diğer taraftan da Kıbrıslı Rumların endişelerinin anlaşılması için çabaladıklarını kaydetti.

Garantiler konusu

Gazeteye göre, “Güvenlik ve Garantiler” konusunda ise, Türk askeri birliklerinin varlığından endişe duyanın Kıbrıslı Rumlar olduğunu ifade eden Anastasiadis, bu nedenle artık garantiler, garantörler veya herhangi bir askeri birliğin söz konusu olamayacağı ve buna gerek olmadığı konusunda ısrar etmelerinin nedeninin bu olduğuna işaret etti.

Gazeteye göre, Anastasiadis, “Ezelden beridir onurlandırmakta oldukları kahramanlar için en iyi duanın, anıtları önünde durup, ‘en nihayet bu vatanı yeniden birleştirdiklerini, onu işgalden kurtardıklarını ve çocuklarımızın geleceği ve genel olarak halk için perspektifler meydana getirmeyi başardıklarını’ söylemeleri olduğunu” dile getirdi.

Ban ile telefon görüşmesi

Gazeteye göre, Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile geçtiğimiz gün yaptığı telefon görüşmesi konusuna da değindi. Anastasiadis, bugüne kadar yaşanan ilerleme ve “Mülkiyet” başlığıyla alakalı olan bu görüşmenin, en önemli konulardan “Toprak” konusuyla ilgili İsviçre’de yapılacak görüşmelere ilişkin beklentilere dönük olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban’ın, Kıbrıs sorunundaki prosedürü kolaylaştırmak için herhangi bir diplomatik girişimde bulunma konusunda niyet belirttiğini de sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise habere, “Kıbrıs İçin Büyük Kararlar Zamanı- Anastasiadis: Vatanımız Hıristiyanlar ve Müslümanlar İçin Bir Arada Yaşama Örneği Olsun- Kıbrıslı Rumların Endişelerini Çok İyi Biliyorum- Şu Ana Kadar Uzlaşılara Varmayı Başardık- Ban, Prosedürü Kolaylaştırma Niyetini Telefonla Bildirdi” başlıklarıyla yer verdi.

Gazeteye göre, Anastasiadis, “Her bir devletin, merkezi yönetimi ortadan kaldırmayıp, iki toplumun da haklarını koruyarak, kendine ait yasama ve yürütme erkine sahip olması için çalıştıklarını” söyledi.

Gazeteye göre, “Toprak” konusuyla ilgili görüşmenin yapılacağı tarihe ilişkin soru üzerine, Anastasiadis, ilgili açıklamanın yapılacağını dile getirdi.

Alithia gazetesi ise “Müzakerelerin Önümüzdeki Günleri Zor Olacak” başlıklı haberinde, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü anma töreninde yaptığı konuşmada, hayalinin insan mutluluğunun hüküm süreceği bir vatan inşa etmek olduğunu dile getirdi.

Yoğun ve özlü bir müzakere sürecine, kararlılıkla katılmakta olduğunu dile getiren Anastasiadis, “Arzu edilen şeyin diyalog aracılığıyla vatanın kurtuluşu, işgal birliklerinin tamamından kurtulması, yeniden birleşmesi ve barış içerisinde birlikte yaşayabilmenin koşullarının meydana getirilmesi olduğunu” ifade etti.

Temel özgürlüklerle ilgili uzlaşılara da değinen Anastasiadis, “Merkezi federal hükümetin, toplumların haklarını koruması gerekeceğini” kaydetti.

Gazeteye göre, bu kritik zamanlarda herkesi görevi başına çağıran Anastasiadis, daha az veya daha çok vatanseverlik olmadığına işaret etti.

“Herkes için ağırlık teşkil eden şeyin başarıldığını görmek isteyen hakiki politikacılar ve vatandaşlar olduğunu” kaydeden Anastasiadis, “Bunun Kıbrıs’ın sınırlarının Derinya’ya değil Girne’ye ulaşarak, yeniden birleşmesi ve kurtuluşu olduğunu” savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler