• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

"Çalışanların sosyal yatırımlarını yapmayan yayın kuruluşları var”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Yönetim Kurulu, çalışanların sosyal yatırımlarını yapmayan yayın kuruluşları olduğuna dikkati çekti...
"Çalışanların sosyal yatırımlarını yapmayan yayın kuruluşları var”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Yönetim Kurulu, çalışanların sosyal yatırımlarını yapmayan yayın kuruluşları olduğuna dikkati çekerek, hükümeti ve sendikaları göreve çağırdı.

KTGB Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Asbaşkan Mustafa Kortun, “11 Temmuz Basın Günü” resepsiyonu ve ödül törenine gösterilen ilgiye teşekkür etti ve bazı konularda kamuoyunu bilgilendirdi.

Açıklamada, birlik tarafından verilen ödüllere layık görülen gazetecilerin belirlenmesi sürecine değinildi.

Yönetim Kurulu’nun değerlendirmelerinde şu görüşlere yer verildi:

“KTGB’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 11 Temmuz Basın Günü etkinliği, basın mensuplarının büyük bir bölümünün katılımı ve memnuniyeti ile gerçekleşmiştir. Etkinlikte verilen ‘meslek onur ödülleri’, Basın Kartı Komisyonu’nun kayıtları dikkate alınarak ve her yıl belirli bir sayıda olmak koşuluyla bu yıl da, geçmişte de olduğu gibi, yönetmeliğin öngördüğü şekilde Yönetim Kurulu tarafından belirlenip verilmiştir. Meslekte 25 yılını doldurup henüz ödül almamış olanlar, önümüzdeki yıllarda yine görevdeki Yönetim Kurulu’nun kararıyla ve belirli sayıda olmak üzere verilmeye devam edecektir.

‘Başarı’ ve ‘teşvik’ ödülleri de bu yıl geçici olarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiştir. Seçici Kurul’un eski yönetmelikteki ‘başvuru sistemi’ ile yeterince gazetecinin sürece katılmadığı tespiti ve yönetmeliğin değiştirilmesi talebini değerlendiren Yönetim Kurulu, her yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde verilen ‘başarı’ ve ‘teşvik’ ödüllerinin, ilgili yönetmelikte değişikliğe gidildikten sonra verilmesini uygun görmüştür.

28 Nisan tarihli toplantıda, Seçici Kurul üyeleri ile istişare edilerek bu yönde karar üretilmiş, Seçici Kurul’un ‘gözlem’ usulü ile yaptığı değerlendirme sonucu belirlenen ödüller de dikkate alınarak Yönetim Kurulu’nun yeni yönetmenliğe uygun yeni bir değerlendirme yapacağı duyurulmuştur. 
Bu süreç sonucunda, Yönetim Kurulu’nca yapılan yeni yönetmelik ve Seçici Kurul’un değerlendirmesi de dikkate alınarak, bu yılın ‘başarı’ ve ‘teşvik’ ödülleri Yönetim Kurulu’nca belirlenmiş ve 3 Mayıs yerine 11 Temmuz’da verilmesi kararlaştırılmıştır.

Nitekim Seçici Kurul’un önerdiği 11 ödülün 6’sı KTGB Yönetim Kurulu’nca da uygun görülmüştür. KTGB üyesi olmayanlar ‘başarı ödülü’ kapsamında değerlendirme dışı bırakılmıştır. Yönetmelik uyarınca, sadece ‘genç gazeteci’ ve ‘barış gazeteciliği’ kategorilerinde üyelik şartı aranmamıştır. 
KTGB Yönetim Kurulu da, ödülleri belirlerken Seçici Kurul gibi ‘gözlem’e dayalı bir değerlendirme yapmış, ancak yeni yönetmeliği de dikkate almıştır.

KTGB Yönetim Kurulu, söz konusu yönetmeliğin üyelere dağıtımının gecikmesinin doğru olmadığını not etmiştir. Yönetmelik en kısa sürede üyelerin bilgisine getirilecektir.”

ÇÖZÜM SÜRECİNDE BASININ KRİTİK ROLÜ…

Kortun, KTGB Yönetim Kurulu’nun, Kıbrıs’ta çözüm sürecinin sağlıklı biçimde devamı ve toplumlar arası ilişkilerin gelişimi, karşılıklı olarak iki toplumun birbirini daha iyi anlayabilmesinde basının kritik bir rolü olduğu inancıyla Kıbrıslı Rum gazetecilerin örgütü Kıbrıs Gazeteciler Birliği (ESK) ile temaslarını sıklaştırdığını da hatırlattı.

Basın-Sen’in de dahil olduğu ortak bir komite kurulduğunu ve işbirliği ve ortak çalışmalar başlatıldığını kaydeden Kortun, bu ortak çalışmaların en önemli amaçlarından birinin de Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum basınının işbirliği yapmasına zemin hazırlamak olduğunu ifade etti.

Kortun, KTGB Yönetim Kurulu’nun, son bir yılda Kanal SİM ile PIK TV, Havadis ile Cyprus Weekly/Fileleftheros ve Yenidüzen ile Politis arasında başlatılan kurumsal işbirliklerini ‘Barış Gazeteciliği’ kategorisinde ödüllendirerek, bu tür çabaların teşviki ve desteklenmesi gerektiği mesajı verdiğini anlattı.

KTGB Yönetim Kurulu’nun, ödüller konusunda her türlü görüş ve eleştiriyi saygıyla karşıladığını, her türlü sorumluluğu da üstlendiğini açıklayan Asbaşkan Kortun, yeni yönetmelik tahtında görev yapacak Seçici Kurul’un oluşumunun eylülde yapılması öngörülen genel kuruldan sonra seçilecek yönetimin takdirine bırakılacağını bildirdi.

“SOSYAL YATIRIMLARI YAPILMAYAN GAZETECİLER ÖDÜL ALMA ŞANSINI YİTİRDİ”

Kortun, KTGB Yönetim Kurulu, bazı kuruluşlarda çalışan basın mensuplarının sosyal yatırımlarının yapılmadığını ve bu yüzden basın kartı alamadığını, KTGB’ye üye olamadığını ve dolayısıyla ‘başarı ödülü’ alma şansını yitirdiğini de bir kez daha üzülerek tespit ettiğini vurguladı. Açıklama şu ifadelele tamamlandı:

“HEM SUÇLU, HEM GÜÇLÜ”

“Bu süreçte ortaya çıkan en acıtıcı ve ironik taraf, çalışanlarının sosyal yatırımlarını yapmayan kimi işveren temsilcilerinin, KTGB ödülleri üzerinden ‘hem suçlu hem güçlü’ misali davranışları olmuştur. Bu vesileyle KTGB bir kez daha Çalışma Bakanlığı nezdinde hükümeti ve basın alanında örgütlü sendikaları ‘sosyal yatırımlar’ konusunda göreve davet etmektedir.

KTGB, başta basın özgürlüğü olmak üzere basınımızın ve basın mensuplarının daha demokratik, çağdaş, gelişmiş bir ortamda gazetecilik yapabilmesi için çalışmaya devam edecektir.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler