• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Cep zammı tepki gördü

Cep zammı tepki gördü

Cep telefonu tarifelerine yapılan zam toplumun bir çok kesiminden tepki gördü. Zammın geri çekilmesi talebi ile yapılan açıklamalarda hükümetin ivedi olarak konu hakkında yeni bir çalışma yapması istendi.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Aslan Bıçaklı, GSM operatörlerinin tarifelere zam yapmasını eleştirdi, zammın geri alınmasını istedi.

HÜKÜMET TEDBİR ALMALI

Bıçaklı haberleşme, enerji, ulaşım gibi hizmetlerin devlet eliyle yapılması için hükümetin ivedi olarak gerekli tedbirleri almasını talep etti. Bıçaklı yazılı açıklamasında, “Çalışanların yıllardır maaş artışı almadığı,asgari ücretle çalışanlara bir TL ücret artışı verilmediği, dövizin patlama yaparak halkın alım gücünün her gün azaldığı bir dönemde GSM operatörleri birlikte hareket ederek tarifelere %10 zam yaparak halkın cebinde kalan üç kuruşa da bunlar el attı” dedi.

TOPLUM ACI ŞEKİLDE ÖDEYECEK

Bıçaklı, Başbakan ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları’nın açıklamalarına bakıldığında ülkenin kurumlarının özelleştirilmesi halinde toplumun bunun faturasını çok acı şekilde ödeyeceğinin bir kez daha ortaya çıktığını da savundu.

ESKİ BAKAN ELEŞTİRDİ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili ve Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Ersan Saner, hükümetin cep telefonu ücretlerine uyguladığı zammı eleştirdi. UBP Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 2007 yılında Devlet Bütçesi’ni iflas ettirdikten sonra, cep telefonu operatörlerine Devletin hisselerini sattığını ileri süren Saner, “Yani özelleştirme karşıtı olduğunu iddia eden CTP, daha 2007 yılında cep telefonlarını tamamen özelleştirmişti” ifadelerini kullandı.

DÜNYA İLE TERS

O dönemde yapılan yanlış ve teknik açıdan sakıncalı söz konusu devir anlaşmalarıyla operatörlere, cep telefonu ücretlerine her yıl enflasyon oranında zam yapma hakkı tanındığını savunan Saner, bu anlayışın dünyada kabul gören ve uygulanan iletişim stratejileri ile fiyatlandırma politikalarına ters olduğunu kaydetti.

“Dünyada, teknolojideki gelişmeler dolayısı ile görüşmelerin internet ya başka ortamlara da kayması ve yaşanan rekabet sonucu ücretlerin sürekli düşerken bizim ülkemizde cep telefonu operatörlerine böylesi bir zam yapma hakkı verilmesi yanlış olmuştur” diyen Saner, bu yapılan uygulamayla halkın iletişim olanaklarından istenilen oranda yararlanmasının engellendiğini belirtti.

UBP iktidarı döneminde iletişim kalitesinin artmasına, fiyatların düşmesine imkan sağlayacak ve her eve fiber optik kablo döşenmesi projesinin planlandığını söyleyen Saner, yine aynı dönemde cep telefon operatörleri ile CTP’den kalma her yıl enflasyon oranında zam yapılmasına olanak veren anlaşmanın da halkın çıkarına değiştirilmesi için çetin görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Saner sözlerini şöyle tamamladı:

“2012 yılı sonu itibarı ile cep telefonu operatörleri ile konuşma ücretlerinde indirim yapılması konusunda son aşamaya gelinmişken, bugün gerek maktu ücretlere gerekse konuşma ücretlerine zam yapılıyorsa ortada bir hükümet hatası, halka dalga geçme olayı bulunduğu yadsınamaz bir gerçektir.

ORTADA KÜKÜMET YOK

Yapılması gerekenler son iki yılda yapılmamış, atılması gereken adımlar atılmamıştır. Ortada bir hükümet yoktur. Ortada ne yaptığını bilmeyen, daha baştan ölü doğmuş, halka zarar vermekten başka bir fonksiyonu kalmayan garip bir idare vardır. UBP iktidara geldiği anda çağdaş adımlar atılarak iletişim alanında yaşanan sıkıntıların tümü giderilecek halkımıza kaliteli, hızlı ve ucuz iletişim olanağı yaratılacaktır”.

BKP TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan hükümetin GSM ücretlerinden yüzde 62 vergi aldığını savunarak, “GSM ücretlerine yapılan yüzde 10 oranındaki zammın yüzde 62’si de hükümetin aldığı vergidir. Devlet ve özel sektör birlikte hareket ederek halkı soyuyor” dedi.

“GERİ ALIN”

Korkmazhan zammın geri alınması çağrısında bulundu. Korkmazhan yazılı açıklamasında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nı Salih Usar’ın yürüttüğü dönemde imzalanan sözleşmeler ile GSM şirketlerine her yıl enflasyon oranı kadar zam yapma hakkı tanındığını ileri sürdü ve “Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un hiçbir şeyden haberleri yokmuş gibi davranmaları ve yapılan zammı eleştirmeleri tam bir ikiyüzlülüktür” ifadelerini kullandı.

TEKELLEŞME YAŞANIYOR

Mobil iletişimde özelleştirilme politikaları sonucu tekelleşme yaşandığını, “iki şirketin anlaşarak piyasayı paylaştıklarını ve hükümetinde payını alma karşılığında halkın soyulmasına göz yumduğunu” ileri süren Abdullah Korkmazhan, özelleştirme politikalarına son verilmesini istedi.

Korkmazhan açıklamasında şöyle dedi:

“GSM operatörleri ile yapılan sözleşmeler fes edilmeli ve GSM ücretlerinden hükümetin aldığı astronomik vergi oranı düşürülmelidir. GSM ücretleri ucuzlatılmalı ve mobil iletişimde kamusal anlayış geliştirilmelidir. Telekomünikasyon Dairesi’ni özelleştirme çalışmalarına biran önce son verilmeli, dairenin teknolojik kapasitesi geliştirilmeli, daire özerkleştirilerek siyasilerin çiftliği olmaktan çıkartılmalı ve halka daha ucuz iletişim hizmeti sunulmalıdır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler