• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ceyş-i Muhammed: Pakistan ile Hindistan geriliminin odağındaki cihatçı örgüt

Ceyş-i Muhammed örgütünün amacı ne?
Ceyş-i Muhammed: Pakistan ile Hindistan geriliminin odağındaki cihatçı örgüt

Hindistan ile Pakistan arasındaki tırmanan gerilimin merkezinde Ceyş-i Muhammed örgütü bulunuyor.

Örgüt geçen hafta 46 Hint askerin öldüğü Keşmir saldırısını üstlenmişti.

Bugün ise sabaha karşı Hindistan ordusuna ait savaş uçakları Pakistan'ın Balakot bölgesine hava saldırısı düzenledi.

Hindistan Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada hedefin Ceyş-i Muhammed militanlarının kampı olduğu açıklandı.

Son hava saldırısıyla birlikte Hindistan savaş uçakları yaklaşık 50 yıldır ilk kez Pakistan topraklarına saldırı düzenlemiş oldu.

_105800601_kashmir_attack_26022019_640_ws_turkey-nc.pngCeyş-i Muhammed örgütünün amacı ne?

Ceyş-i Muhammed, 'Muhammed'in Ordusu" anlamına geliyor ve örgüt, Keşmir'i Pakistan'la birleştirmek için mücadele verdiğini söylüyor.

Keşmir'in Hindistan'a açılacak bir kapı olduğunu belirten örgüt, bu tartışmalı bölgenin Pakistan'a bağlanmasından sonra 'Hindistan'da yaşayan Müslümanları kurtarmak için eylemlerin devam edeceğini' söylüyor.

Örgüt, 1999'da Afganistan'da Taliban ile bağlantıları bulunan Pakisanlı din adamı Mesud Azhar tarafından kurulmuştu.

Hindistan'da tutuklu bulunan Azhar, kaçırılarak Afganistan'a götürülen bir Hindistan Havayolları uçağının yolcuları ve mürettabatıyla takas edilmişti.

Azhar'ın Afganistan'dayken eski Taliban lideri Molla Ömer ve 2011'de ABD operasyonuyla öldürülen eski El Kaide lideri Usame bin Ladin'le görüştüğü belirtiliyor.

Örgüt, Hindistan ve Keşmir'deki birçok saldırıdan sorumlu tutuluyor.

Her ne kadar Hindistan, 2011'de Yeni Delhi'de parlamento binasına düzenlenen saldırıdan Ceyşi Muhammed'i sorumlu tutsa da örgüt o iddiaları reddetmişti.

Bu saldırının ardından Ceyş-i Muhammed Pakistan'da yasaklandı. Ancak Afzal Guru Timi, El Murabitun ve Tehrik-i Furkan adlarını kullanan örgüt zaman zaman saldırılar düzenliyor.

Birleşmiş Milletler ve Hindistan'ın yanı sıra aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu bazı ülkeler Ceyş-i Muhammed'i 'terör örgütü' olarak kabul ediyor

'Pakistan gizlice destekliyor' iddiası

Ceyş-i Muhammed'in komutanı Nur Muhammed Tantray Aralık 2017'de Hindistan güçlerince öldürülmüş, örgüt ağır bir darbe almıştı.

Ancak örgüt buna rağmen saldırılarına devam etti. Hindistan'da yayımlanan Print gazetesi, örgütün Pakistan'ın gizli desteğiyle eylemlerine devam ettiğini öne sürüyor.

Ancak Hindistan tarafından örgüte kucak açmakla suçlanan Pakistan da Ceyş-i Muhammed'in saldırılarına hedef oluyor.

Pakistan'daki askeri hedeflere saldırılar düzenleyen Ceyş-i Muhammed, eski Pakistan lideri Pervez Müşerref'e 2013'te suikast girişiminde bulunmuştu.

Hindistan sık sık, Pakistan'dan Pencap eyaletinde yaşadığı tahmin edilen Azhar'ın iadesini istiyor. Pakistan, Azhar hakkında yeterli kanıt olmadığını söyleyerek bu talebi geri çeviriyor.

Hindistan, BM'den Azhar'ı "Küresel terörist" ilan etmesini de talep ediyor. Fakat Pakistan'ın müttefiki Çin bu girişimi engelliyor.

Keşmir, Pulvama'daki intihar saldırısından sonra Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'ı "teröristleri ve terör gruplarını desteklemekten vazgeçmeye, terör gruplarının ülkedeki faaliyetlerini durdurmaya ve üslerini imha etmeye" çağırdı.

Pakistan bu çağrıya, saldırıyla hiçbir bağlantısı olmadığını söyleyerek yanıt verdi. Pakistan Dışişleri'nin açıklamasında "Pakistan dünyanın neresinde olursa olsun şiddet eylemlerine karşıdır" denildi.

 

 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler