• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

‘Corona’ya karşı aşı geliştiriyorlar: Birinin adı ‘INO-4800’, yaz başında denenecek

Bilim insanları, ilk olarak Çin’de görülen, başka ülkelere sıçrayan ve bugüne kadar 170 kişinin ölümüne neden olan yeni tip corona virüse karşı aşı geliştirmek için kolları sıvadı.
‘Corona’ya karşı aşı geliştiriyorlar: Birinin adı ‘INO-4800’, yaz başında denenecek

‘2019-nCoV’ adı verilen, binlerce kişiye bulaşan yeni tip corona virüsüne karşı aşı geliştirmek için çalışılan merkezlerden biri ABD’nin San Diego’daki, Inovio adlı ilaç ve tedavi yöntemleri geliştiren şirketin laboratuvarı (üstte).

Bilim insanları, yeni DNA teknolojisi kullanarak ‘INO-4800’ adını verdikleri aşı üzerindeki çalışmalarda son aşamaya geldi. Ekip, bu yaz başında aşıyı denemeyi planlıyor.

Inovio’nun araştırma ve geliştirme müdür yardımcısı Kate Broderick, çalışmaları şöyle anlattı: “Çinliler virüsün DNA dizilimini çok çabuk çözdü ve bizlerle paylaştı. Biz de laboratuvarımızın bilgisayar teknolojisini kullanarak üç saat içinde aşı geliştirdik. Üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bizim DNA bazlı aşılarımız DNA dizilimini kullanarak virüsün belirli kısımlarını hedef alıyor. Ayrıca hastanın kendi hücrelerini de kullanıyoruz ki bünyesinin olumlu yanıt verme şansı artsın.”

 

Broderick, küçük gruplar üzerindeki ilk denemelerden başarılı sonuç alındığı takdirde yıl sonunda Çin’de daha yaygın kitleler üzerinde denenebileceğini belirterek, “Bu salgın Çin’de yıl sonuna kadar biter mi söylemek zor” dedi.

Aşı çalışmaları kısa adı ‘Cepi’ olan salgınlara karşı hazırlıklı olmayı amaçlayan kurum tarafından finanse ediliyor. Cepi, kaynağını dünya ülkelerinin hükümetlerinden ve yardım kuruluşlarından elde ediyor.

Inovio’daki çalışma dışında Cepi’nin yeni corona virüsüne karşı aşı geliştirilmesi için desteklediği iki program daha var.

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi ‘molekül yığını aşısı’ üzerinde çalışıyor. ABD’de, Massachusetts’teki Moderna Inc adlı biyoteknoloji şirketi ise ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’yle ortak çalışarak aşı geliştiriyor.

Dünya Sağlık Ögütü (DSÖ) de binlerce kişiye bulaşan yeni virüse karşı bir an önce etkili bir aşı geliştirilmesi için yürütülen çalışmaları koordine ediyor. Cepi’nin finanse ettiği, yukarıda bahsi geçen üç çalışma bunlar arasında yer alıyor.

Aşı konusundaki çalışmalar hızla devam etse de çalışmaların başlangıç safhasında olduğunu belirten DSÖ Acil Durum Komitesi’nden Ana Maria Henao-Restrepo, “Bu çalışmaların Çin’deki salgında etkin bir şekilde kullanılacağına dair garanti veremiyoruz. Ancak, aşılar hazır hale geldiğinde hangisinin öncelikli olarak deneneceğine karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Alibaba’nın kurucusundan 14 milyon dolar bağış

Alibaba kurucusu ve Çin’in en zengin adamı Jack Ma da aşı bulunmasına destek olmak için vakfı aracılığıyla 100 milyon yuan (86.2 milyon lira) bağışladı.

Jack Ma Vakfı sosyal medya yayınına göre, milyarder iki adet Çin hükümeti araştırma kuruluşu için 40 milyon yuan (34.5 milyon lira) ayırdı. Vakıf, fonların geri kalanının ‘önleme ve tedavi’ önlemlerini desteklemek için kullanılacağını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler