• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

CTP kadın örgütü güzelliğe burs verilmesi kararını eleştirdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü, eğitimin güzellik ile bağdaştırılıp, güzelliğe burs verme kararını eleştirerek, bununla cinsiyetçi bir söylem yaratıldığını ve eğitimin ayaklar altına alındığını savundu.
CTP kadın örgütü güzelliğe burs verilmesi kararını eleştirdi

CTP Kadın Örgütü yaptığı yazılı açıklamada, 10-15 kişilik sayısı değişmeyen bir topluluğun seçeceği güzellik yarışması içerisinden 3 kişiye devletin bütçe ayırması ve toplumun vergilerinden ödenen bir okulda yüzde 100 burs vermenin hangi aklın ürünü olduğunu sordu.

Açıklamada, “güzelliğe göre eğitim değil, başarıya ve yeteneğe göre eğitim bursu verilme gayesi gütmesi gereken hükümet mercileri, daha geçtiğimiz aylarda ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ konusunda bir çalıştay düzenlemiş olup, aldığı ve uygulayacağı kararlar ile çok verimli bir toplantı geçirildiği ve durum raporları çıkarıldığı konusunda topluma açıklamalarda bulunmuştur” denildi.

Güzellik yarışmalarının genç nesiller arasında farklı travmalar ortaya çıkarması bakımından ayrı bir konu oluşturmakla birlikte, amacı mesaj vermek gibi bir gaye taşıyarak düzenlenen yarışmalar konusunda söylenecek veya tartışılacak farklı bakış açıları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Lakin güzellik ve eğitim bağdaştırması gibi toplumun yeni nesillerine yeni ve trajikomik bir tartışma konusu yaratmak akıl alır gibi değildir. Güzellik göreceli bir kavramdır, insanların sınıflandırma yaparak ayrışmasına yol açan bir olgu haline getirilmemelidir” ifadelerine yer verildi.

“Güzel olmayan burs alamaz” gibi yeni bir tartışma yaratmanın ancak bu hükümete yakışan bir durum olduğu ileri sürülen açıklamada şöyle denildi:

“Bu gibi uzun zamandır düzenlenen yarışmalarda amaç ve gayenin toplumu bilinçlendirme ve topluma katkı yapma gibi konular üzerine eğilme gayesi, bu yarışmaların formatını sorgulatmayacak duruma belki getirebilecektir. Ama güzellik ile eğitim, güzellik ile yüzde 100 burs, amacı aşan noktalara gelir ve ‘anlamlı ve amaçlı güzellik misyonu’ndan çıkar, ‘cinsiyetçi ve trajikomik güzellik misyonu’na dönüşür.”

Açıklamada, mevcut hükümetin ülkede eğitim politikası namına hiçbir gayesi olmadığını ileri sürülerek, çocuk yaşta okul öncesinde başlayan sorunların, eğitim alanında ülkenin durumunu gözler önüne serdiği belirtildi.

Ülkedeki eğitim politikasının eleştirildiği açıklamada, yeteneğine, becerisine göre eğitim veya ülkenin ihtiyaçlarına yönelik eğitim politikaları yerine, günü kurtaran ve gelecek nesiller için hiçbir planlama olmadan yapılan uygulamalara gün geçtikçe bir yenisinin eklendiğini savunuldu.

Açıklamada, “Bir ülkenin gerek üniversite, gerekse mesleki okullarda yetişen ve öğrenim gören gençlerine iş alanı yaratmak ve bu gençler o ülkede nasıl o ülkenin geleceğini inşa eder sorusuna kafa yormak, o ülkenin eğitim politikalarının strateji mühendisliği ile sonuca ulaşması için planlanan devlet-eğitim politikası olmalıdır” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Eğitim alanında o ülkenin hangi alanlarda mesleki boşlukları olduğu araştırılıp, kontenjan veya burslar ile mesleki öğrenim süresince katkı yapılır veya maddi durumu iyi olmayan ve öğrenimini karşılayamayacak, üniversite veya mesleki öğrenim görmek isteyen genç nesile burs verilerek öğrenim hayatını karşılayıp, bir meslek sahibi olabilmesi için yönlendirme ve katkı yapılır” denildi.

Açıklamada, farklı yeteneklere sahip, ülkeyi yurtdışında temsil eden gençlere, hem bu alanda sürdürdükleri aktivitelerine katkı olması amacıyla, hem de öğrenimlerine devam edebilmeleri için eğitimleri süresince burs ve teşvik verildiğine dikkat çekildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler