• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Cumhurbaşkanı Akıncı: Bir 50 yıl daha konuşamayız

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği 2’nci Bölge Karşıyaka Şubesi üyesi gazi ve ailelerini kabulünde konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı: Bir 50 yıl daha konuşamayız

Kıbrıs sorununun çözümü için 1968’den bu yana her şeyin konuşulduğunu, bir 50 yıl daha konuşulamayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının bir zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu belirterek “Bizi adada bir azınlık olarak değil, kendilerine eşdeğer bir toplum olarak, bu adanın ortakları olarak görmeleri lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önümüzdeki 2 ayda niyet varsa, çözüm hedefinin çerçevesini çizmenin mümkün olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, geriye dönüp bakıldığında savaşın ne kadar acı ve kötü olduğunu en iyi savaşı yaşayanların bildiğini belirtti.

Savaşın acılarını da en çok kadınlar ve çocukların çektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, GÜVENLİK”

“Barış ortamında hem Türk ve Yunan ulusları, hem de bu adada yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, çok daha iyi bir gelecek kurabilirler, huzur içerisinde çok daha iyi bir geleceğe yol alabilirler. Yeter ki birbirimizin haklarına saygılı olalım. Bu adada ne onlar yok olabilir, ne de kimse bizi yok edebilir. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayalım. Birbirimize tahakküm etmeyelim. Bir federasyon konuşulduğu zaman azınlık-çoğunluk üzerinden gidilmez. Siyaseten iki eşit varlıktan söz edilir”.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta yaşayabilir bir federal çözüm için üç husus çok önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Birincisi özgürlüğümüz. İkincisi eşitliğimiz. Üçüncüsü de, bir daha eski günleri yeniden yaşamamamız açısından güvenliğimizdir. Güvenliğimizi tehdit altında bırakmayacak formüllere ihtiyaç var. Bu 3 asgari unsuru içeren anlaşma için çalışıyoruz. 2 yıldır gayret gösteriyoruz. Arzu ederdik ki şimdiye kadar olumlu bir yere varalım. Olmadı. Bizim yüzümüzden değil. Kimseyi de suçlamak sistemiyorum. Rum liderle bu akşam görüşüyoruz. İnşallah bir anlayış değişikliği olur”

“KONUŞULMADIK UNSUR KALMADI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği 2’nci Bölge Karşıyaka Şubesi üyesi gazi ve ailelerini kabulündeki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki 2 ay çok önemli. Bu 2 ay içerisinde bir çözüm hedefinin çerçevesini çizmek niyet varsa mümkün. Çünkü konuşmadık unsur kalmadı. Her şey yıllardır konuşuluyor. 49 yıldır konuşuluyor.

Bir 50 yıl daha konuşamayız.

Ya anlaşırız o zaman KKTC, kurulacak federal ortaklık devletinin bir parçası haline gelir, ya da kuramıyorsak o zaman KKTC yoluna devam eder. Türkiye ile de dost ve kardeş bir ülke olarak diğer ülkeler arasında yerimizi alarak yolumuza devam ederiz. İstediğimiz birincisidir. Çözüm herkesin yararınadır. Temenni ederim ki bir daha ne şehitler olsun ne gazilerimiz olsun. İnsanca, hep beraber barış içerisinde yaşayalım.”

“ADİL VE KALICI BARIŞLA HERKES HUZUR BULACAK”

Kabulde, Türkiye Muharip Gaziler Derneği 2’nci Bölge Karşıyaka Şubesi Başkanı Halil Taşçı, her yıl KKTC’ye geldiklerini ve 1974 sonrasında artık turizme katkı yapmak istediklerini söyledi. “Sizleri ve çalışmalarınızı yakından, ilgiyle, takdirle izliyoruz. Kıbrıs meselesi, hepimizin ortak meselesi. İnşallah sizin şahsınızda çözülecek. Biz Kıbrıs’ı dost ve kardeş olarak görüyoruz. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir barışın olmasını diliyorum. Taşçı, herkesin huzur bulmasının ancak adil ve kalıcı barışla mümkün olacağını söyledi.

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler