• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Cumhuriyet davasında ara karar açıklandı: 7 kişiye tahliye, 5 kişinin tutukluluğu devam edecek

Savcı, Ahmet Şık hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti
Cumhuriyet davasında ara karar açıklandı: 7 kişiye tahliye, 5 kişinin tutukluluğu devam edecek

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla tutuklanan ve tutuksuz yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın ilk duruşması sona erdi. 

Gözaltılardan 9 ay, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra sonra başlayan davada mahkeme heyeti, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu,Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel ve  muhabir Ahmet Şık ile Twitter’da "Jeansbiri" adlı hesabı kullandığı iddia edilen Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hâlinin devamına hükmetti. Mahkeme, ara kararında Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent UtkuÖnder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör, yazar Hakan Kara,Okur Temsilcisi Güray Öz, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni  Turhan Günay ve çizer Musa Kart'ın tahliyesine karar verdi. Duruşma, 11 Eylül 2017'ye ertelendi. Tahliyelerine karar verilen yedi kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı beş gün süren ilk duruşmanın sonunda verdiği mütaalasında, Atalay, Sabuncu, Gürsel, Şık, Kara ve Çelik'in tutukluluğunun devamını talep etti. Ancak mahkeme heyeti, savcı Bölükbaşı'nın talebinin aksine Kara ve Çelik'in de tahliye edilmesine karar verdi.  

Bölükbaşı mütalaasında ayrıca, "esasa ve savunmaya ilişkin olmayan, Türkiye Cumhuriyeti ve yargı organları açısından suç unsuru bulunduran ifadeleri nedeniyle" Ahmet Şık hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Mahkeme heyetinin ara kararını açıklaması sonrası 210 gündür tutuklu bulunan Ahmet Şık, yüksek sesle şunları söyledi:

"Çıkan karar diyor ki; size diz çöktüreceğiz. Bütün zorbalar, tüm tetikçileriyle bu organize örgütün tüm adamları bilsinler ki, kendi adıma diyorum, buna tüm arkadaşlarımı da dahil ediyorum; bugüne kadar ben sadece anne - babamın elini öpmek için eğildim. Bundan sonra da böyle olacak."

 

"Mutlaka kazanacağız"

Mahkeme heyetinin "tutuklulukların devam etmesi" yönündeki kararı, İstanbul Adliyesi önünde bekleyen yüzlerce vatandaş tarafından tepkiyle karşılandı.

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu'nca yapılan basın açıklamasında "Yarın bu zulmedenlere karşı, adalet arayanlarla birlikte yan yana, omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Sonunda mutlaka ama mutlaka kazanacağız" dendi. 

"Adalet fışkırsın' diye beklemiyoruz, ancak hukuksuzluktan ölüyoruz"

Cumhuriyet avukatlarından İlkan Koyuncu, duruşmanın bugün (28 Temmuz 2017) yapılan beşinci oturumunda "Biz buraya Norveç'ten gelmedik. Adalet fışkırsın diye beklemiyoruz. Ancak hukuksuzluktan da ölüyoruz. 9 aydır tutukluyuz" dedi. Koyuncu'nun sözleri, duruşmayı izleyenler tarafından büyük alkış aldı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler