• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Cumhuriyet davasında ilk duruşma başladı

Cumhuriyet gazetesinin yazar, muhabir, çizer ve avukatlarının da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılanmasına başlandı. Basın Bayramı'na denk gelen ilk duruşmada sanıklar salona alkışlar eşliğinde girdi.
Cumhuriyet davasında ilk duruşma başladı

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'daki görülen ilk duruşmaya tutuklu sanıklar Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Kadri Gürsel, Mehmet Murat Sabuncu, Önder Çelik, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Güray Tekin Öz, Turhan Günay ve "jeansbiri'' hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu ile tutuksuz sanıklar Aydın Engin, Bülent Yener, Günseli Özaltay, Mehmet Orhan Erinç ve Hikmet Aslan Çetinkaya katıldı.

Basın Bayramı'na denk gelen duruşma öncesi, yaklaşık bin 100 avukatın vekalet vermesi izdihama neden oldu. Mahkeme başkanının kararı ile sanıklara kişi başına üç avukat sınırlaması getirildi ve toplam 57 avukat salona alındı.

Sanıklar alkışlar eşliğinde salona girdi

Cumhuriyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel ve Ahmet Şık'ın aralarında yer aldığı tutuklu sanıklar, duruşma salonunda alkışlarla karşılandı.

Duruşmanın başlamasından önce Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyafiti ve Cumhuriyet Davası Koordinasyonu tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talep edilerek, 5 gün boyunca adliye önünde nöbet tutulacağı belirtildi.

Çağlayan'da toplanan gazeteciler ve Cumhuriyet okurları basın açıklamasının ardından gökyüzüne balonlar bıraktı.

 

Basın örgütlerinden destek

5 gün sürmesi beklenen duruşmayı uluslararası basın örgütleri de yakından izliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya'nın Başkanı Christian Mihr, dava öncesinde İstanbul'da açıklama yaptı.

Mihr, davanın sadece sanıklara ve gazeteye değil, topyekün basın özgürlüğüne yönelik olduğunu söyledi. Türkiye'deki muhalif gazetecilerin büyük bir baskı altında olduğunu kaydeden Mihr, "Çünkü her biri yarın saçma, mesnetsiz bir suçlama nedeniyle sıranın kendisine gelmesi kaygısını taşıyor" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya'nın Başkanı, terör örgütü üyeliği suçlamalarının ise artık "bağımsız habercilik yapan gazetecilere yönelik standart suçlama haline geldiğini" ifade etti. Dayanışma amacıyla İstanbul'a geldiğini belirten Mihr, "Geçen yıl da çok sayıda gazeteciye ülke dışına çıkabilmeleri için  yardım ettik. Çünkü herkes günün birinde şunu söyleme hakkına sahip olmalı: Dayanabiliyorum veya artık dayanamıyorum!" diye konuştu.

7,5 yıldan 43 yıla kadar hapis talebi

10'u 267 gündür tutuklu olan sanıkların çoğu, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmekle suçlanıyor ve 7,5 yıldan 43 yıla kadar hapsi isteniyor.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Okur Temsilcisi Güray Öz, Köşe Yazarı Hakan Kara, Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Karikatüristi Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör  ile Muhabiri Ahmet Şık tutuklu yargılanıyor.

Almanya'da bulunan Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve ABD'de yaşayan gazeteci İlhan Tanır gıyaben yargılanıyor.

İddianamede hangi suçlamalar var?

Gazeteye "yıkıcı ve bölücü manipülasyonlara yönelik haberler" yapmak, terör örgütlerini "sevimli ve meşru" göstermek gibi suçlamalar yöneltiliyor.

Cumhuriyet gazetesinde çıkan bazı haberlere yer verilen iddianamede, gazetenin 2013'ten sonra Gülen yapılanması, PKK/KCK ve DHKP/C ile ittifak halinde olduğu vurgulanıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler