• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

DAÜ Kıbrıs Politikalar Merkezi Yönetici Direktörü Sözen İtalyan Senatosu'nda konuştu

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Politikalar Merkezi Yönetici Direktörü Prof. Dr. Ahmet Sözen İtalya Senatosu’nda gerçekleştirilen “Doğu Akdeniz’de Bölgesel Uzlaşma ve Enerji Kaynaklarının Geliştirilmesi” başlıklı uluslararası konferansta konuşma yaptı.
DAÜ Kıbrıs Politikalar Merkezi Yönetici Direktörü Sözen İtalyan Senatosu'nda konuştu

Sözen, Italya Senatosu’nda vurguladı: ”Uluslararası toplum, 2017’de hidrokarbon keşif sondajlarının müzakerelerin sonuçlandırılmasından önce gerçekleştirilmesini engellemeli ve iki liderin Kıbrıs sorununa hızlı bir çözüm bulması için güçlü bir şekilde teşvik etmeli.”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Politikalar Merkezi Yönetici Direktörü Prof. Dr. Ahmet Sözen İtalya Senatosu’nda gerçekleştirilen “Doğu Akdeniz’de Bölgesel Uzlaşma ve Enerji Kaynaklarının Geliştirilmesi” başlıklı uluslararası konferansta konuşma yaptı. 

DAÜ'den verilen bilgiye göre, konferans boyunca ciddi enerji kaynaklarının keşfedilip çıkarılması konusunun teknik yönlerinin yanı sıra, bölgede ve bölgesel ölçekteki ilişkiler ile paydaşlar arasındaki ilişkilerin evriminde yaratabileceği olası jeostratejik sonuçlar ve dönüşümler irdelendi. Konferans Centro Italiano per la Pace in Medio Oriente (CIPMO – Orta Doğu Barışı için İtalyan Merkezi) ve International Affairs Institute (IAI– Uluslararası İlişkiler Enstitüsü)’nün Ente Nazionale Idrocarburi (ENI – Ulusal Hidrokarbon Şirketi) ile işbirliği sonucu 19 Ekim 2016 tarihinde Roma’da bulunan Cumhuriyet Senatosunda gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını ENI Şirketi’nin Yönetici Direktörü Claudio Descalzi yaparken, Avrupa Komisyonu’nun Enerji ve İklim Değişiminden Sorumlu Delegesi Miguel Arias Canete tarafından yapılan ana tema konuşması Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Paolo Gentiloni tarafından sonuçlandırıldı. İtalyan Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı konferansın açılışında bir konuşma yaptı.

Ahmet Sözen konuşmasına doğal kaynakların çatışma mı yoksa işbirliği kaynağı mı olacağının paydaşların bu kaynakların kullanımında ne derece mutabakata ulaşabileceklerinin (eğer mümkün ise) etkili olduğunu belirterek başladı.Bunun için paydaşların akıllarını ve güçlerini hukukun üstünlüğü temelinde hareket etmek için birleştirmeleri gerektiğini ifade eden Sözen, bunun kolay olmamakla birlikte ilham verici ve referans alınabilecek birçok örneğinin mevcut olduğunu belirti.Sözen,Doğu Akdeniz Hidrokarbonlarınınbölge için bir işbirliği ve refah potansiyeliolduğunu, bununla birlikte bölgenin yalnızca kültürü, gelenekleri ve mutfağı bakımında değil, aynı zamanda ihtilaflarının sayısı, yoğunluğu ve uzunluğu bakımından da oldukça zengin olan istikrarsız yapısının bu potansiyelden tam olarak faydalanma olasılığını neredeyse imkânsız kıldığını sözlerine ekledi. 

Ne yapılması gerektiği ile ilgili kapsamlı yaklaşımlar öneren Sözen:bölgesel uzlaşı gibi idealleri hedeflerken, aynı zamanda da bu hedefe ulaşmak için mümkün olan en faydacı yollarınseçilmesi;devletlerarası resmi diplomasi düzeyinin ötesine giderek gayri resmi düzeyde diplomasi ile tamamlanması; Kıbrısözelinde ise, etrafın potansiyel risklerden temizlenerek hiçbir keşif sondajının müzakerelerin sonuçlandırılmasından önce gerçekleştirilmemesi ve liderlerinKıbrıs sorununa hızlı bir çözüm bulmak için teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler