• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklama yaptı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ender Angın “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklama yaptı

1992 yılından itibaren “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nün Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Angın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Engelli tanımı, yaralanma ya da doğuştan fiziksel veya zihinsel bir hastalık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişi olarak yapılmaktadır. Engelliğin öncelikle önlenebilmesi için koruyucu yaklaşımların vurgulanması, engelli bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel sağlık durumunun geliştirebilmesi için imkanların sağlanması, engellilerin eğitim alma, iş sahibi olma, sosyal katılım haklarının arttırılması ve yasal haklarının geliştirilebilmesi gibi önemli konular için 3 Aralık bir farkındalık günüdür. Engelli bireyler çeşitli fonksiyonlarında meydana gelen azalma ile sosyal ortamda katılım problemi yaşamaktadırlar. Engellerin aşılarak topluma kazandırılması ile onların birer bağımsız birey olmaları birincil amaç olmalıdır. Bu nedenle devlet politikalarının geliştirilmesi, alınan önlemlerin arttırılması, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve toplumsal eğitime önem verilmesi gibi konular gündeme taşınmalıdır. Toplumun bakış açısını değiştirmek ve engelli bireyin sosyal katılımını sağlamak ayrıca ulaşım ve erişim problemlerini azaltmak için gerekli mimari düzenlemelerin yapılması bağımsızlık yönünden engellenen bireylerin üretkenliğini arttıracaktır. Doğuştan veya sonradan çeşitli nedenlerle oluşan engelli çocuk veya erişkin bireylerin rehabilitasyonunda fizyoterapistlerin büyük bir rolü vardır. 
DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde Pediatrik Rehabilitasyon ve Nörolojik Rehabilitasyon Üniteleri ağırlıklı olarak, dünyadaki güncel gelişmeleri yakından izleyerek sağlık hizmet sunumu ve eğitimini yansıtan bir referans merkezi olarak engellilerin rehabilitasyonunda faaliyet göstermektedir. Doğumsal veya edinsel kaynaklı fonksiyonel yetersizliği olan özel gereksinimli çocuklara, fonksiyonel seviyelerini geliştirmek amacıyla fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanmaktadır. Uygulanan tedavi yaklaşımları ile mevcut yetersizlikleri azaltmak, fiziksel beceriyi arttırmak, psikososyal yönden desteklemek ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarını maksimum düzeye çıkarmak hedeflenmektedir. Fizyoterapi programı kapsamında engelli bireylerin problemleri belirlenerek güncel tedavi yaklaşımları, bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. Engelli bireylerin rehabilitasyonunda gerek birey gerekse aile merkezli yaklaşım ile multidisipliner çalışma anlayışı benimsenmektedir. Bu yaklaşım doğrultusunda yıl içinde belirli aralıklarla aile eğitimleri, danışmanlık hizmetleri, eğitim seminerleri ve farkındalık çalışmalarına önem verilmelidir. Unutmayalım ki engelli olmak bir kusur değildir. Sevgi her engeli aşar.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler