• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Dinçyürek: AKSA'yı bırakın Teknecik'e bakın

Dinçyürek, AKSA bacalarından değil, Teknecik bacalarından çıkan gazların zehirli olduğunu söyledi!
Dinçyürek: AKSA'yı bırakın Teknecik'e bakın

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, AKSA Elektrik Santrali’nden çıkan dumanın insan ve çevre sağlığına olumsuz etkisi olmadığını belirterek, vatandaşın içinin rahat olmasını istedi.

Bakan Dinçyürek, bugün Kalecik'te bulunan AKSA Elektrik Santrali’nde incelemelerde bulunarak, baca gazı ölçüm değerleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dinçyürek, incelemeleri sonrası yaptığı açıklamada, AKSA'nın filtre sistemi çalışmalarında yüzde 100 verimlilikle son noktaya geldiğini belirterek, şirketin 2 temel filtreme sistemi yaptığını anımsattı.

Bunlardan birinin azot oksit değerlerine karşı, diğerinin ise kükürt oksit filtreleme sistemine ait olduğunu vurgulayan Dinçyürek, iki değişik filtrelemeden sonra tek bacadan çıkış olduğunu ifade etti.

KKTC'de filtrelemenin ilk uygulaması, dolayısıyla ilk görüntüsü olduğundan dolayı vatandaşın endişeye kapıldığını belirten Dinçyürek, oluşan görüntünün 8 değişik jeneratörün tek bacadan çıkış yapmasından dolayı oluştuğunu ifade etti.

“ÖNEMLİ OLAN, ÇIKAN DUMANDAKİ DEĞERLERDİR"

Oluşan gazın su buharı yoğunluklu bir madde olduğunu belirten Dinçyürek şöyle devam etti:

"Öncelikle bölge halkı daha sonra tüm vatandaşımıza gönüllerinin rahat olmasını söyleyebilirim.Her şey yolundadır. Az önce Çevre Koruma Dairesi mühendisleri nezaretinde tüm verileri bir kez daha kontrol ettik.Dairemiz zaten sürekli takip etmektedir.Şu anda temel olarak Kükürt Oksitin, Avrupa Birliği’nde kabul edilebilir değeri bin 700 mg/Nm3'dür. AKSA'nın değeri ise 700 mg/Nm3'ler civarındadır. Yani AB'de kabul edilebilir değerlerin yarısının çok altındadır. Nox dediğimiz değer ise yine kabul edilebilir değerlerin çok altında, 400 mg/Nm3' civarındadır. Karbonmonoksit oranı ise yine aynı şekilde çok altında bir değerdedir."

"AKSA, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR"

AKSA'nın filtreleme konusunda üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getirdiğini ifade eden Dinçyürek, bacadan çıkan görüntüden vatandaşların endişeye kapılıp rahatsız olmamasını istedi.

Dinçyürek şöyle devam etti:

"Bu duman, bu tesis filtreleme sistemini çalıştırdığı müddetçe aynı şekilde görünerek devam edecektir.Bizim dikkat etmemiz gereken bacadan atılan zehirli gazlardır.Bizim gerek bugün, gerek filtre sistemi takıldıktan sonra yaptığımız tüm tespitlerde insan ve çevre sağlığına zarar verecek bir oran olmadığını gördük. Bacanın içerisine su püskürtülerek oluşan filtreleme sistemi sonucunda su buharı olarak gökyüzüne salınmaktadır."

"BAĞIMSIZ KURULUŞ KALİBRASYON YAPACAK"

Türkiye'den gelecek bir kurumun ölçüm değerlerinin uluslararası standartlarda kalibrasyonunun tescili için önümüzdeki hafta çalışma yapacağını belirten Dinçyürek, bu çalışmadan sonra ölçüm değerlerinin kalibrasyonunun da akredite edileceğini söyledi.

Dinçyürek, "Yani Çevre Koruma Daire’mizin yaptığı ölçümlerin dışında yapılan bu ölçümlerin doğru olup olmadığını bağımsız bir kuruluş tarafından da kontrol ettiriyoruz" dedi.

"ÖLÇÜM DEĞERLERİ ONLİNE TAKİP EDİLEBİLECEK"

Bakan Dinçyürek, bacadan çıkan değerlerin kamuoyunun günlük görebilmesi için bugünden itibaren Bakanlığın web sayfasından (www.cevrevedogalkb.com) kamuoyuna bilgilendirme yapıldığını, çok kısa bir süre içerisinde de online olarak tüm vatandaşın değerleri, istediği an görebileceği bir sistem oluşturacaklarını söyledi.

Bu oranların herkes tarafından görülmesinin ardından kamuoyunun kafasında herhangi bir soru işareti kalmayacağını ifade eden Dinçyürek, sistemde bacadan çıkan değerlerin, karşısında da kabul edilebilir değerlerin görülebileceğini belirtti.

KIBTEK'E ÇAĞRI...

KKTC'de elektrik enerjisi üreten bir başka tesisin de Teknecik'te olduğunu anımsatan Dinçyürek, şöyle devam etti:

"Acı olan taraf bu tesis, devletin kontrolündedir ve filtreleme sistemiyle ilgili adım atmamaktadır. Hatta, dizel jeneratörlerinin bacalarından atılan gazın değerlerini de maalesef ölçüp bizimle paylaşmamaktadırlar. Bu kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Kamuoyumuzun hassasiyetinin ve üzerimize düşen görevin farkındayız.Bu konuda da takvimlemeye bakmaksızın yasanın ve tüzüklerin bizlere verdiği yetkilerle adımlar atacağız."

KIBTEK’E ÇAĞRI

Bakan Dinçyürek, KIBTEK yönetimine çağrıda bulunarak, şunları söyledi:

"İster seçilmiş, isterse atanmış devletin bir pozisyonunda bulunan herkesin topluma karşı bir sorumluluğu vardır. Görevlerimizin yanında yetkilerimiz vardır.Bu yetkilerin de doğurduğu hesap verebilme pozisyonumuz vardır. Bu da çağdaş gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmazıdır.Herkes görev ve sorumlulukları içerisinde üzerine düşeni layıkıyla yapmak durumundadır. Dolayısıyla KIBTEK'in de filtreleme ve Yüzde 1'lik yakıta geçme konusunda süratle adım atması gerekmektedir. Bakanlığımız, sivil toplumumuz ve kamuoyumuzun beklentisi budur"

Bakan Dinçyürek'e incelemeleri sırasında DP-UG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğluları, Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel ve diğer yetkililer eşlik etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler