• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Doğu Akdeniz'de tüm dengeleri değiştirecek talep... İşbirliği çağrısı yapıldı

Doğu Akdeniz’de gaz yatakları mücadelesi sürerken, Mısır’dan Türkiye’ye görüşme önerisi geldi.
Doğu Akdeniz'de tüm dengeleri değiştirecek talep... İşbirliği çağrısı yapıldı

Doğu Akdeniz’de gaz yatakları mücadelesi sürerken, Mısır’dan Türkiye’ye görüşme önerisi geldi.

Uluslararası çapta yayın yapan United World International (Uwidata) adlı sitede Mısır Devleti’ne bağlı Al Ahram Gazetesi Genel Müdür’ü Mohamed Sabreen imzasıyla yayınlanan makalede, Türkiye’ye görüşme çağrısı yapıldı.

Makalede, Türkiye ve Mısır arasında 2013’te Muhammed Mursi’nin devrilmesi sonrası yaşanan gerginliğin son bulması çağrısı yapılırken, konuyla ilgili atılması gereken adım önerileri ve ilişkilerin normalleşmesi halindeki olası iş birliği alanları da sıralandı.

Sabreen’in makalesinde PKK’yı terör örgütü ve CIA ajanı Graham Fuller’i, FETÖ’nün “maddi ve manevi babası” olarak tanımlaması ise dikkat çekti.

TÜRKİYE VE MISIR İÇİN İŞ BİRLİĞİ İMKANI

Makalede Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmazlığa da değinen Sabreen, Aydınlık Gazetesi yazarı Onur Sinan Güzaltan’ın “ABD’nin son dansı” başlıklı yazısına atıf yaparak, “ABD’nin PKK/YPG/SGD terör örgütlerine destek verdiği ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de iş birliği imkanları geliştirmesini engellediği”nin altını çizdi.

Makalenin can alıcı noktası ise ilişkilerin düzelmesi halinde Doğu Akdeniz gaz yatakları konusunda Türkiye ve Mısır’ın iş birliği imkanlarına yapılan vurgu.

İşte Mısır Devlet’ine bağlı Al Ahram Gazetesi’nin Genel Müdürü Mohammed Sabreen’in, Türkiye ve Mısır ilişkilerinde önerdiği yol haritası:

1.Öncelikle karşılıklı bir diyalog platformu kurulmalı ve karşılıklı medya savaşı sonlandırılmalı.

2.Karşılıklı olarak içişlerine müdahaleden vazgeçilmeli.

3.Bu adımlar hızlı ve doğru bir biçimde ele alınırsa, iki ülke arasında en önemli konu olan Müslüman Kardeşler sorununu ele alabiliriz (…) Türkiye, bu grubun liderlerinin Mısır karşıtı açıklama ve şiddet içeren eylemlerinin önüne nasıl geçebilir?

4.Türkiye ve Mısır terörle mücadelede nasıl bir iş birliği yapabilir? Mısır, Türkiye’ye PKK karşısında sürdürdüğü mücadelede nasıl yardımcı olabilir?

5. Libya, Suriye ve Irak konularında ortak bir iş birliği mekanizması kurulabilir

6. Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, Kahire ve Ankara karşılıklı çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak ve haklarını korumak için birbirlerine yardımcı olabilirler. Mısır’dan Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya gaz transferi için dev bir gaz boru hattı projesi müzakere edilebilir.

7. Ekonomi, iki ülke ilişkilerinde en önemli konu başlıklarından biri. İlişkiler düzeldikten sonra, Türkiye, Mısır’da inşası devam eden yeni başkent ve Süveyş Kanalı’nın geliştirilmesi konusunda rol oynayabilir.

8. Son olarak tüm anlaşmazlıklar çözüldüğünde, Mısır, Türkiye, Körfez ülkeleri, Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir ve Fas arasında ekonomik, siyasi ve güvenlik alanlarında iş birliği adımlar atılabilir.

Mısırlılar ve Türkler kendilerine güvenmeliler. Geleceğimize başkaları değil bizler karar verebiliriz.

Batı ilişki kurmamızı istemiyor, oysa kaderimiz ortak.”

 

Odatv

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler