• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

DPÖ HP'nı açıkladı, Salatalık zam mağduru!

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %58.89 Salatalık, %49.74 Çarliston Biber ve %49.66 Maydanoz olmuştur.
DPÖ HP'nı açıkladı, Salatalık zam mağduru!

“DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2016 yılı Ocak ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre %0.47 artış olarak gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 226 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 101 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %58.89 Salatalık, %49.74 Çarliston Biber ve %49.66 Maydanoz olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; %60.00 TC Milli Piyango Bileti, %50.00 KKTC Devlet Piyango Bileti ve %26.67 Uçak Ücreti (Ercan-Antalya) olmuştur.   

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:

  1. Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %2.72 artış,
  2. Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %1.89 artış,
  3. Sağlıkta ana grubunda %1.45 artış,
  4. Eğitim ana grubunda %1.22 artış,
  5. Ulaştırma ana grubunda %0.44 artış,
  6. Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0.25 artış,
  7. Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %0.21 artış,
  8. Haberleşme ana grubunda %0.04 artış,
  9. Giyim ve Ayakkabı ana grubunda  %7.67 düşüş,
  10. Eğlence ve Kültür ana grubunda %1.52 düşüş,
  11. Lokanta ve Oteller ana grubunda %1.52 düşüş,
  12. Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda % 0.09 düşüş olmuştur.

En yüksek artış Gıda ve Alkolsüz içecekler ana grubunda gerçekleşmiştir. Gıda ve Alkolsüz içeceklerde özellikle  taze meyve-sebzelerdeki mevsimsel fiyat değişimleri ile kuru baklagillere gelen zamlar  nedeniyle  artış olmuştur.  İkinci sırada artış gösteren Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubu öncelikle Zorunlu Trafik Sigortasına yapılan zamlardan dolayı artı değer göstermiştir.Sağlık ana grubu da Diş Dolgu Ücreti, Kan Tahlili Ücreti, Doktor Muayene Ücreti (Dahiliye), Kontakt Lens (Numaralı) Diş Çekimi Ücretine yapılan zamlar nedeniyle üçüncü sırada en çok artış gösteren ana grup olmuştur. Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’nde Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makinesi, Ütü, Su Sebili, Buzdolabı fiyatlarında meydana gelen artışlardan dolayı artı değer göstermiştir.

Ocak ayında endekse yansıyan Dolar ve Euro döviz kurlarının aylık ortalaması artı iken, Sterlin döviz kuru ortalaması eksi olmuştur. Özelikle döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle Eğitim'de, Ulaştırma'da ve Haberleşme'de artışlar olmuştur. Eğitim ana grubu Özel Üniversite Ücretleri ile Özel Lise Ücretlerindeki döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle artı değer göstermiştir. Ulaştırma ana grubunda Araba Kiralama Ücreti, Otomobiller, Bisiklet, Uçak Ücreti(Ercan-İstanbul) fiyatlarında meydana gelen artışlardan dolayı artı değer göstermiştir.

Giyim ve Ayakkabı ana grubunda başlayan sezon indirimleri nedeniyle en çok düşüş gösteren ana grup olmuştur. Eğlence ve Kültür ana grubunda TC Milli Piyango Bileti ,KKTC Devlet Piyango Bileti ,Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-Fransa),Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-İtalya) fiyat düşüşlerinden dolayı eksi değer göstermiştir. Lokanta ve Oteller ana grubunda kış sezonu nedeniyle Otel Ücretlerindeki fiyat düşüşlerinden dolayı eksi değer göstermiştir.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun, 8’inde artış, 4’ünde ise azalış olmuştur.

Bilgilerinize Saygılarımızla;

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler