• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Dürüst: "Karayollarındaki 150 personelin 120'si ofiste"

Karayolları Dairesi’ne 300 personel gerekiyor!
Dürüst: "Karayollarındaki 150 personelin 120'si ofiste"

Çiğdem Aydın

Kuzey Kıbrıs’ın karayolları yıllardan beri kendi kaderine terk edilmiş durumda. Birçok bölgede ‘ölüm kavşaklarıyla’ ilgili önlem alınamıyor, trafik güvenliğini tehdit eden ağaçlar budanamıyor, yok olan trafik ikaz işaretleri yenilenmiyor.

Diyalog muhabirinin yaşanan sıkıntılarla ilgili sorularını yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Karayolları Dairesi’nin içler acısı durumunu gözler önüne serdi. Halen 150 personelin bulunduğu dairede 120 kişinin ofis işi yaptığını anlatan Bakan Dürüst, tam teşekküllü hizmet verebilmek için 300 personele ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

KKTC’deki yollarda bir çok sıkıntı olduğunu kabul eden Bakan Dürüst, “Yollarımızda otlar vardır, refüj aralarında kirlilikler vardır yollarımızda sağlıksız bir yapıda ve trafikte güvenliği tehdit eden uygunsuzluklar vardır bunlara çözüm üreteceğiz” dedi.

Bu konuda yerel yönetimlerle birlikte çalışacaklarını anlatan Dürüst, göreve geleli 6 ay olduğunu sıkıntıları gördüğünü ve bunları çözmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 

“Kaç personel arazide çalışmak istiyor!”

Hem personel eksikliğinden hem de devletteki yapıdan şikayetçi olan Dürüst, “Şu anda Karayolları Dairesi’nde olması gereken personel sayısı 450 kişi fakat 150 personelimiz vardır. Bunlardan 120 kişisi aktif çalışıyor. İşte böyle bir yapı var kaçta kaçı arazide çalışmak istiyor, yıllar içinde bu memurların konumları nereye getirildi bunlara bakmak gerekiyor” diye konuştu.

“Sistemin düzenlenmesi gerekiyor. Karayolları’nın bir zamanlar daha güçlü bir yapısı vardı 20-25 yıl önce kocaman yolları dökebiliyordu. Fakat yıllar içerisinde taş kırma makineleri verildi, taş ocakları aktarıldı, yani gücü azaltıldı” diyen Kemal Dürüst, hizmet alımı yapılarak ancak icraat yapılabileceğine vurgu yaptı. 

“Hizmet alımı lazım ama…”

Bakan Dürüst hizmet alımıyla iş yapmak istediklerini ancak bu konuda da sorunlar yaşadığını ifade ederek şunları aktardı, “Daire zayıflatıldı ancak iş yapabilmek için hizmet alımı yapabilmek gerekiyordu. Hizmet alımı illaki iş anlamında değil, proje çizimi için yapılabilirdi. Ama yapılmadı; çünkü sistem var Başsavcılık görüşleri var, Sayıştay görüşleri var ve bütün bunlar arasında bunların dışına çıkmadan doğru şekilde iş yapmamız gerekiyor. 120 aktif personelle ülke çağında imkansızlıklar içerisinde iş yapmamız gerekiyor. Şu anda mevcut hali ile Karayolları verimli çalışamıyor. 150 çalışanı var, 120 aktif çalışanı var olması gereken 450 kişi. Buna rağmen her biride iyi bir performansla çalışıyor.” 

“Bütçe ve araç gereç lazım”

Kemal Dürüst konuşmasının devamında şöyle dedi, “Karayolları Dairesi’nden hizmet bekliyorsak dairesinin gerek bütçesine, gerekse araç, gereç, teçhizat gibi donanımlarına yatırım yapılmak zorundadır. İkinci olarak hizmet alımı kavramı yasal zeminde Sayıştay ile birlikte yetkilendirilmelidir. Çünkü karayollarında iki üç tane teknik çizim yapabilecek teknik personelle bütün ülke hizmet veremezsiniz. Aksaklıklarla, eksikliklerle ve en önemlisi gecikmelerle karşılaşırsınız. Örneğin Akıncılar yolunun temelini 18’inde attık ama bakınız o günden bugüne 20-22 gün geçti ve biz hala alana inemiyoruz. Müteahhit inemedi çünkü masa başındaki teknik çalışmada uyumu tam olarak sağlayamadılar. Ben konuşmaktan çekinmem, halk bu olumsuzlukları bilmelidir.” 

“Özelleştirme değil, hizmet alımı”

“Hizmet veremeyen bir dairenin özelleştirilmesi düşünülüyor mu?” sorusuna karşılık Bakan Dürüst böyle bir düşüncesinin olmadığını kaydederek, “Hayır benim gündemimde özelleştirme yok. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti bu işleri nasıl yapıyor, milyonlarca araç trafikte rahatça akıyorsa biz de o metotları burada uygulamamız gerekiyor. Örneğin İngiltere’de bir asfalt gece kesiliyorsa sabaha kadar bitmiş oluyorsa bu nasıl oluyor? Tabii ki hizmet alımı ile oluyor. Türkiye’de onlarca devasa köprüler yapılıyor, nasıl yapılıyor? Hizmet alımı ile yapılıyor. Bunları artık aşmamız gerekiyor biz de hizmet alımı noktasına gitmeliyiz. Ama bunları aksaklıkları eleştirenler de bize engel olmasın hizmet alımı yapılacak, kimden aldınız, nasıl aldınız, niye böyle değerlendirdiniz gibi sırf muhalefet olsun diye hareket edenler var. Her şey şeffaf olacak ayrıca ben devletçi bir anlayışla meseleye bakıyorum ve meseleye de bakarken artık her şeyi devlete yüklemeden hizmet alarak, örneğin çizim yapılacaksa bu firmalar kimlerse tespit ederek görüşmeler yapıp hizmet satın alacağız işler artık daha hızlı olmalı Anavatandan alacağımız destekle de halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gönyeli Çemberi bitecek 

Planlanan yatırımlara ilişkin bilgiler de veren Bakan Dürüst, büyük sıkıntı yaratan Gönyeli çemberiyle ilgili projeyi aktardı. 

Dürüst, “Gönyeli Çemberi birkaç gün içerisinde ihale ediliyor. Teknik şartnameyi henüz incelemedim fakat bildiğim kadarıyla 90 gün sonra oradaki problem bitecek. Bunun çalışmaları uzun zamandır yapılıyor arkadaşlarımız uzmanlarla birlikte bu çalışmayı yaptı ve bu proje ortaya çıktı. Kaynağı da hazırdır. Anavatan Türkiye sağolsun her şeyimize koşuyor ve projelerimize de katkısı ciddi boyuttadır” dedi. 

Dürüst şöyle devam etti, “Gönyeli çemberinin ilk etabı 3 milyon TL civarında bir rakamdır. Ama ikinci etapta yola da ihtiyaç duyacaksak yani üst geçit orada 7-8 milyon TL’lik bir ek katkıya ihtiyacımız olacak. Bizim bütçemizde bu para şu anda mevcuttur. Yolun yandan kaçış noktalarını yapmak istememin sebebi 2016 bütçesinden bu parayı alabilmemdir. Yoksa 2017 bütçesinde Anavatan’dan ek olarak 7-8 milyonu da diyalogla sağlamış bulunuyoruz.”

Lefkoşa çevre yolu tamam… Sırada Akıncılar 

Bakan Dürüst ikinci adımın Hamitköy’den Lefkoşa Çevre Yolu diye adlandırılan Girne / Lefkoşa yoluna bir üst geçitle bağlanacak yol olduğunu ifade etti. Bu yolun da bir buçuk ay içerisinde açılışını gerçekleştireceklerini anlatan Dürüst, trafikte ciddi bir rahatlama olacağını belirtti. 
Akıncılar’daki yolla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Dürüst, “Şu anda orada kodlamalar harita proje üzerindeki bir takım çalışmalar yapılıyor. Kâğıt aşamasındaki çalışmaları ilgili firma tamamlıyor. Birkaç gün içerisinde de arazi çalışmaları direkt olarak başlıyor. Çok şükür ki bu kararlı duruşumuzla tüm söz verdiklerimizi yapıyoruz. Akıncılar köyüne hem fiziki katkı hem de siyasi katkı sağlamak için bu yatırıma girdik ve Sayın Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün bu konuda ciddi bir girişimi vardır” dedi.

Alsancak yolu en kısa sürede çözülecek 

Girne’den Lapta’ya bağlanan yolun tek şerit kalması nedeniyle ciddi sıkışıklık yaşanıyor. Bakan Dürüst, bu konuya ilişkin de bilgi verdi ve şunları kaydetti, “Bu yol 10 kilometrelik bir yoldur ve hemen yapılması gerekiyor. Parası ayrıldı ihaleye de çıkıldı 3 yıl önce ihalesi de bitti fakat bu yolu alan teknik müteahhitin işinden dolayı ayrılan bütçe zaman aşımına uğradı ve maalesef geri gitti. Bu yolun mutlaka çözümlenmesi gerekiyor. Bu yol Ankara maşlahlıdır. Yani bizimle Karayolları Dairemiz ile da direk bağlantısı yoktur. Fakat gündemimizdedir. Bizzat ben yolları yapan firmanın şantiyesine giderek görüşme yaptım. Bu konuda rahatsızlığımız vardır bizim dışımızda çok fazla etken vardır orada parası bugün ayrılmadı ve bunca zaman yapılamadı. Bu yolun ihalesini düşürmek gerekiyor ve yeniden ihaleye çıkmak lazım, bunun üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız tarih veremem ama en kısa sürede çözülecek.” 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler